Apple lanserte iPhone 6S og 6S Plus

Skjermen på de nye iPhone-modellene kan registrere hvor hardt du trykker.

LANSERT: Apples nye iPhone-modeller, 6S og 6S Plus. Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS
LANSERT: Apples nye iPhone-modeller, 6S og 6S Plus. Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en storstilt pressekonferanse i San Francisco onsdag kveld norsk tid avduket Apple nye iPhone-modeller, iPhone 6S og 6S Plus.

Les også:
Apple utfordrer PC-markedet med iPad Pro
Lanserte ny Apple TV med egen App Store

Mye av det samme

Som med tidligere S-utgaver av iPhone, beholder nykommerne samme design som fjorårets modeller, mens de fleste av forbedringene er gjort på innsiden.

6S og 6S Plus er begge litt tykkere, dog bare 0,2 millimeter. Folk flest vil neppe se forskjell. Om det har noen praktisk betydning, som at deksler laget for forgjengerne ikke lenger vil passe, gjenstår å se.

Telefonene er fortsatt laget av aluminium, men Apple skal ha byttet til et materiale som skal være mer solid enn før, noe som forhåpentligvis gjør at selskapet unngår samme skandale som i fjor med den såkalte «Bendgate».

Se dekningen vår fra pressekonferansen her!

En slags rosa

De nye iPhone-modellene kommer nå med et fjerde fargevalg i tillegg til eksisterende sølv, gull og mørkegrå. Den nye fargen er ikke rosa som noen spekulerte, men roségull, som matcher fargen til den dyreste utgaven Apple Watch.

FLERE VALGMULIGHETER: Nå blir det fire forskjellige å velge mellom; sølv, gull, grå og roségull. Foto: ERIC RISBERG / AP
FLERE VALGMULIGHETER: Nå blir det fire forskjellige å velge mellom; sølv, gull, grå og roségull. Foto: ERIC RISBERG / AP Vis mer


SAMME STØRRELSER: iPhone 6S er fortsatt mens 4,7 tommer, mens 6S Plus fortsatt er 5,5 tommer. Glasset skal visstnok være mer robust enn før. Foto: ERIC RISBERG / AP
SAMME STØRRELSER: iPhone 6S er fortsatt mens 4,7 tommer, mens 6S Plus fortsatt er 5,5 tommer. Glasset skal visstnok være mer robust enn før. Foto: ERIC RISBERG / AP Vis mer


Trykkfølsom skjerm

Den store nyvinningen med årets iPhone-modeller skal være en ny måte å interagere med skjermen på, med såkalt 3D Touch.

Tilsvarende funksjon finner du på Apple Watch og på styreflaten til nyere Macbook-maskiner, og går under navnet Force Touch, men 3D Touch skal være en videreutvikling av denne igjen.

Enkelt forklart innebærer det at skjermen kan registrere hvor hardt du trykker, om du prikker (tapper), utfører et lett trykk eller et hardt trykk.

Apple lanserte iPhone 6S og 6S Plus


Apple viste frem et par eksempler på hva man kan gjøre med 3D Touch, blant annet trykke og holde på kamera-ikonet for å åpne en snarvei rett til frontkameraet hvis du vil ta en selfie.

I stedet for å dobbelttrykke på hjemknappen til å bytte mellom apper, skal du bare kunne trykke og holde på kanten av skjermen og sveipe til siden.

Kanskje er dette et skritt nærmere at iPhone mister hjemknappen for godt?

Som på Apple Watch, vibrerer skjermen når du utfører et hardt trykk, slik at du får en bekreftelse på at fingerbevegelsen ble utført riktig.

Apple er ikke de eneste som kommer med denne Force Touch-funksjonalitet i sine mobiler. Blant annet får Huaweis nylig annonserte toppmodell, Mate S, det.

Nettstedet Pocketnow kan rapportere om at noe lignende faktisk har vært støttet i Android helt siden versjon 2.0, og det finnes også en demo-app for Android som gir deg tilbakemelding om hvor hardt du trykker.

LES OGSÅ: Slik er Sonys nye 4K-mobilskjerm

Kan filme med 4K-oppløsning

Apple lover også flere kamera-forbedringer med iPhone 6S og 6S Plus.

KAMERA-OPPGRADERING: De nye iPhone-ene har bedre kamera både bak og foran. Foto: Reuters
KAMERA-OPPGRADERING: De nye iPhone-ene har bedre kamera både bak og foran. Foto: Reuters Vis mer


For første gang på lenge heves kameraoppløsningen på hovedkameraet, fra 8 til 12 megapiksler. Helt siden iPhone 4S har oppløsningen vært den samme.

Kamerasensoren er også forbedret siden forrige generasjon, blant annet ved å redusere støy i bildene.

Nettstedet DxOMark rangerer for øvrig Samsung Galaxy S6 Edge som det beste mobilkameraet til nå, så det blir spennende å se hvordan de nye iPhone-modellene hevder seg på listen. Bildene Phil Schiller viser på scenen ser i hvert fall svært gode ut.

I tillegg støtter hovedkameraet for første gang videoopptak i 4K-oppløsning.

Frontkameraet får også en oppgradering, og går fra 1,2 til 5 megapiksler. I tillegg har det fått en blits-funksjon som fungerer ved at skjermen lyser opp når du tar et bilde i mørkere lysomgivelser.

Kjappere, men fortsatt bare 16GB

Apple har som seg hør og bør oppgradert innmaten til iPhone 6S og 6S Plus med en ny og kjappere A9-prosessor, oppgradert fra A8-prosessoren i foregående modeller. Hvor mye RAM de kommer med, sa ikke selskapet noe om, selv om det har blitt spekulert i et hopp fra 1 til 2GB.

TouchID-fingeravtrykksleseren skal også være kjappere.

Lagringskapasiteten er uforandret sammenlignet med fjorårets modeller, og du får telefonene med enten 16, 64 eller 128GB. Med tanke på at det er mulig å filme i 4K, hadde vi håpet at Apple hadde økt minstekapasiteten fra 16 til 32GB.

iOS 9

Annet enn det overnevnte, vil de nye telefonene selvsagt komme ned neste iOS-versjon, iOS 9, som kommer med en rekke nyheter, inkludert smartere Siri.

Apropos Siri, de nye iPhone-modellene får en eksklusiv funksjon som gjør at det blir mulig å aktivere taleassistenten ved å kun si «Hey Siri» selv når telefonene ikke er koblet til strøm - slik man må være i dag.

Norsk pris og lanseringsdato

iPhone 6S og 6S Plus blir tilgjengelig den 25. september, men ikke i Norge. Når den kommer hit, er foreløpig uvisst.

Norske priser er heller ikke kjent, men ifølge Apple skal prisene være de samme som før. Det bør bety at de vil koste henholdsvis 6.590, 7.590 og 8.590 kroner for 4,7-tommeren, og 7.590, 8.590 og 9.590 kroner for 5,5-tommeren.

iOS 9 blir før øvrig tilgjengelig for nedlasting den 16. september.

LES OGSÅ: Slik blir Apple Watch OS 2

Siden diskusjonen under denne artikkelen utartet seg i overkant mye, har vi besluttet å stenge diskusjonstråden for videre innlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer