Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke

Alle blir tiltrukket av denne elegante designstudien i aluminium, både herrer med hang til det tekniske og damer med hang til det estetiske. Og dette inntykket er ikke bare overflatisk, også detaljene begeistrer det kritiske blikk. Men hvordan er den å bruke?

Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang det dukker opp nytt utstyr fra Apple, er det mange som vil se og ta på. Når det gjelder materialbruk og design, så er det ingen som er i nærheten av det nivået Apple befinner seg på. Enten designet rett og slett er frekt, som de nye iMac'ene, eller elegant som de nye G5 og Powerbook-maskinene - de vekker oppsikt og får kommentarer, og vekker stort sett begeistring.

Men en datamaskin er mer enn lekkert design, den er en bruksgjenstand og et arbeidsverktøy. Også på dette området satser Apple minst like mye som på designet, slik at den totale brukeropplevelsen både skal være gjennomført elegant og produktiv.

Vi snakker om bred skjerm!

Vår testmaskin er 17-tommers utgaven, med en skjermoppløsning på 1440 x 900. Skjermen er helt i toppklasse, med klare og sterke farger og en utmerket betraktningsvinkel.

Det finnes faktisk PC-skjermer med enda høyere oppløsning, en vanlig oppløsning på 15-tommers skjermer er 1400 x 1050 men har altså ikke samme høyde/bredde forholdet.

På grunn av størrelsen er Powerbook’ens 17 tommers skjerm vesentlig lettere å lese enn 15-tommers høyoppløselige PC-skjermer.

Aluminium og tastaturlys

Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke


Praktisk takt hele maskinen er laget i børstet aluminium, bortsett fra noen få plastdetaljer. Tastene, pekeplaten, til og med den lille tappen som løser ut PC-kort er av aluminium!

Høyttalerne sitter på hver side av tastaturet, under perforerte områder i aluminiumsplaten. Det er meget stilig, og høyttalerne låter faktisk påtagelig bedre enn noen annen bærbar PC vi har hørt.

Men det aller stiligste er tastaturbelysningen. Alle som har brukt bærbare har mange ganger opplevd at det er vanskelig å se tastene når man befinner seg på møter med projektor, på møter, i studio, bak i en bil eller på fly om natten – når det i det hele tatt er mørkt.

Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke


Apple har en ytterst elegant og funksjonell løsning på dette, med fiberoptisk belysning i selve tastaturet! Bokstavene på tastene lyser automatisk når det blir mørkt i rommet, og reguleres i lysstyrke etter omgivelsene. Det fungerer aldeles utmerket!

Maskinen er dessuten svært stillegående - vi har enda ikke hørt viften starte - og harddisken hører vi bare noen svake klikkelyder fra i blant. Hele maskinen veier bare 3,1 kg, tross størrelsen og er bare 1 tomme tykk.

Mye til felles med PCer

Når man tar maskinen i nærmere øyesyn, er det mye til felles med moderne bærbare PCer. Vi finner de samme typer tilkoblinger for eksternt utstyr, bare at utvalget er litt mer avansert:

 • 2 USB 2.0 porter
 • 1 FireWire 400

 • 1 FireWire 800

 • Gigabit nettverk

 • Modem

 • S-video ut

 • DVI-ut

 • Lyd inn (linjenivå)

 • Lyd ut (hodetelefon/linje)

 • 1 Cardbus (PCMCIA) kortplass
Både trådløst nettverk 802.11g/b og Bluetooth er innebygd, med innebygde antenner.

Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke
Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke
Alle tilkoblinger er på sidene, på baksiden er det ikke plass til noe som helst, siden skjermen er hengslet slik at den går ned bak maskinen når den brettes opp.

Apple Powerbook 17" - stiligere bærbar finnes ikke


Denne løsningen gjør hengslingen meget sollid, noe som er helt nødvendig med den store skjermen.

Harddisken er på 80 GB og det er en slot-in DVD-R brenner som brenner DVD med 2x og CD med 16x.

Maskinen kommer med 512 MB minne, det er 2 ledige SO-DIMM plasser og maskinen kan håndtere totalt 2 GB.

Grafikken er Radeon 9600 fra ATI med 64 MB minne, som støtter opptil 2048 x 1536 på ekstern skjerm i tillegg til den interne på 1440 x 900.

Men her stopper likheten med Windows-PCer.

PowerPC, Unix og OS X

Prosessoren i 17-tommers modellen er en PowerPC prosessor på 1,33 GHz. Hva dette tilsvarer i PC-verdenen er det ikke noe eksakt mål på, men svært grovt sett vil vi si at den tilsvarer en mobil Centrino-PC på samme klokkefrekvens. Det vil igjen si rundt 2 GHz for en vanlig Pentium 4. Men ytelsen vil variere med hva og hvordan programvaren utnytter resursene, siden PowerPC er svært effektive prosessorer på mange områder.

Operativsystemet er OS X, som er basert på UNIX, men med et brukergrensesnitt som er helt og holdent Apples eget. Her er det lagt vekt på at alt skal være intuitivt og logisk, samtidig som det er ispedd en god del fancy grafiske detaljer og animasjoner.

For en erfaren Windows-bruker er det først og fremst den manglende høyre museknappen man først reagerer på, men man lærer seg fort å bruke Ctrl-tasten sammen med vanlig museklikk for å få tilsvarende funksjonalitet.

Å finne fram i OS X er stort sett uproblematisk, det meste ligger der man tror man vil finne det, ord og begreper er svært likt det man finner i Windows og andre operativsystemer.

Men opplevelsen er ganske annerledes. Skal man sammenligne det med noe, blir det som å kjøre Citroën DS (”padda”) sammenlignet med Volvo PV en gang i siste halvdel av 50-tallet.

I OS X er alle hendelser i grensesnittet mykere, det virker mer kontrollert der hvor Windows opptrer mer i rykk og napp, hvor noe skjer utrolig raskt, mens noe plutselig venter mens det skjer et eller annet mye viktigere i bakgrunnen.

Rett på Internet

Vi fikk tilgang til Internet uten problemer både på vårt trådløse hjemmenettverk, og med kabel til vår lille ruter mot ADSL. På kontoret gjentok suksessen seg, det var helt uproblematisk å koble seg av nettverkskabelen og gå over på det trådløse nettet uten å foreta seg noe som helst.

Skjevt ut på lokalnett

Men når vi skulle få tilgang til filer på nettverket, enten det var på vårt hjemmenett med arbeidsgruppe eller på det lokale domenet på kontoret – da var det ikke like enkelt.

På hjemmenettet fikk vi tilgang til alle maskinene, men ikke til alle disker eller filer. De dukket bare ikke opp.

På domenet fikk vi kontakt med noen av nettverksresursene, men påloggingen fikk vi aldri til.

Vi gir oss ikke

Vi fortsetter å utforske disse problemene, det finnes løsninger fra tredjepart som f.eks. Thursby, som har fungert utmerket tidligere både i OS X og tidligere MacOS.

Men Apple har tydeligvis bestemt seg for å bygge inn tilgang til Windows-baserte nettverk i OS X, de er bare ikke helt i mål enda. Vi har mobilisert brukerstøtten, og avventer videre råd og tips.

Vi kommer derfor tilbake til videre praktiske erfaringer med denne elegante maskinen, så snart vi har kommet oss over denne kneika.

Mer informasjon både om teknikk og priser på denne og andre Mac'er finner du hos Apple Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer