Slutt for 12-tommer MacBook

Apple skroter omstridt MacBook

Samtidig senkes prisen på MacBook Air.

KONTROVERSIELL: Med bare én port var 12-tommer MacBook en av Apples mest kontroversielle bærbare gjennom tidene. Etter fire år, tar Apple den ut av salg. Foto: Kirsti Østvang
KONTROVERSIELL: Med bare én port var 12-tommer MacBook en av Apples mest kontroversielle bærbare gjennom tidene. Etter fire år, tar Apple den ut av salg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SI forbindelse med sin årlige «back-to-school»-kampanje har Apple gjort vesentlige endringer i MacBook-familien.

Det kanskje mest bemerkelsesverdige er at 12-tommeren som bare het MacBook er tatt ut av sortimentet.

Men antagelig fornuftig, for det har vært forvirrende når de har hatt 12-tommer MacBook, 13-tommer MacBook Air og 13- og 15-tommer MacBook Pro. Ikke minst fordi 12-tommeren, som da har vært minst, har vært dyrere enn de større Air-modellene. (Henger du fortsatt med? Nei, nemlig.)

RIP 12-tommer MacBook

Da Apple introduserte den i 2015, var det selskapets tynneste og letteste datamaskin noensinne, og kanskje mest kontroversielt: den hadde bare én USB-C-port. Den var også Apples første maskin som kom med det trøblete sommerfugl-tastaturet, som de har gått ut med offentlig beklagelse om.

GIKK APPLE FOR LANGT? Det var mange som spurte seg om bare én port var å
GIKK APPLE FOR LANGT? Det var mange som spurte seg om bare én port var å Vis mer

Men selv om 12-tommer MacBook var aldri så lekker, klarte den aldri å danke ut maskinen den var ment å erstatte, MacBook Air - som tidligere også var Apples billigste bærbare datamaskin. Den var nemlig MYE dyrere, og selv om MacBook Air også var en særdeles slank maskin, hadde den også flere tilkoblingsmuligheter.

12-tommer MacBook har dessuten ikke blitt oppdatert på to år, og da Apple plutselig lanserte en ny MacBook Air høsten 2018, lurte mange på hva fremtiden bar for den kontroversielle maskinen. Nå vet vi det.

Billigere Air

Apropos Air, er denne nå også blitt oppgradert. Endringene er ikke store fra modellen lansert i fjor høst, men den kommer nå med Apples såkalte TrueTone-skjermteknologi, som automatisk justerer fargetemperaturen på skjermen etter lysforholdene.

Prisen er imidlertid satt ned fra 13.490 kroner for den billigste utgaven, til 12.790 kroner. Ikke noen enorm reduksjon her til lands for maskinen som tidligere var Apples billigste bærbare datamaskin. I USA er den satt ned fra 1199 til 1099 dollar, så amerikanerne får den faktisk til under 10.000 kroner. Det begynner å nærme seg gammelt prisnivå igjen.

Touch Bar på alle Pro-modellene

Apple har også oppdatert grunnmodellen av MacBook Pro 13-tommer, som nå kommer med såkalt Touch Bar, altså berøringsstripen over tastaturet som gir ekstrafunksjonalitet avhengig av hvilke apper du bruker.

Frem til nå har den billigste innstegsmodellen ikke hatt dette i det hele tatt.

Den nye modellen har også fått nye Intel-prosessorer, True Tone-skjerm og den såkalte T2-sikkerhetsbrikken, som sørger for utvidet sikkerhet gjennom sikker oppstart og kryptering og dekryptering av filsystemet i sanntid.

Prisen her skal være den samme, fra 14.990 kroner.

Fortsatt det «gamle» tastaturet

Vi skrev nylig om ryktene om at Apple skulle skrote sitt omstridte sommerfugl-tastatur i kommende MacBook-modeller.

Det kan virke som de nye maskinene ikke har noen endringer på denne fronten, men da Apple oppdaterte de øvrige modellene i MacBook Pro-serien i mai, kom disse med en ny utgave av tastaturet (4. versjon siden debuten i 2015, faktisk) som brukte et nytt materiale som skulle forhindre problemer med dobbelttasting.

Så gjenstår det å se om det kommer flere endringer til MacBook-serien over sommeren. Det går blant annet rykter om at Apple har tenkt til å gå vekk fra 13- og 15-tommerstørrelser i MacBook Pro-serien, og heller satse på 14- og 16-tommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer