Apple stenger bøkene sine inne i iOS

Lar seg ikke lese noe annet sted.

LÅST: Frode Daae-Hanssen kjøpte e-bok i Apples iTunes-butikk. Den lar seg bare lese på Apples egne produkter, som iPhone og iPad. Foto: PRIVAT/FOTOMONTASJE
LÅST: Frode Daae-Hanssen kjøpte e-bok i Apples iTunes-butikk. Den lar seg bare lese på Apples egne produkter, som iPhone og iPad. Foto: PRIVAT/FOTOMONTASJE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fikk du ei Apple-bok til jul? Og da snakker vi ikke om bøker om selskapet Apple, men om e-bøker som selges gjennom Apples iTunes musikk/film/app/bok-butikk.

I så fall kan du komme til å ende opp med store frustrasjoner.

For i motsetning til bøker du kjøper hos Amazon eller gjennom norske e-bokhandlere på nettet, kan du ikke lese Apples bøker noe annet sted enn på Apple-dingser som iPad og iPhone.

LES OGSÅ: Disse e-bøkene er gratis

Hadde «feil» nettbrett

Dinside-leser Frode Daae-Hanssen fikk seg en ubehagelig overraskelse da han endelig skulle prøve å lese ei bok han kjøpte for litt over et år siden.

BARE PÅ APPLE: E-bøker kjøpt via iTunes kan ikke leses på andre telefoner og nettbrett. Foto: TORE NESET
BARE PÅ APPLE: E-bøker kjøpt via iTunes kan ikke leses på andre telefoner og nettbrett. Foto: TORE NESET Vis mer


Det viste seg at Daae-Hanssen hadde «feil» dings, et Microsoft Surface nettbrett.

- Nå viser det seg at boken er «tapt»! Den ble kjøpt i iBooks og er låst til iPad´en. Jeg får ikke flyttet den til en annen plattform, skriver han til Dinside i en e-post.

I sin fortvilelse kontaktet han Apples kundeservice, mot betaling. Der fikk han vite at det skulle gå an å lese den på Microsoft-brettet, men det viste seg ikke å stemme.

- Jeg fikk til slutt lastet den ned til iTunes på Surface-en, men får ikke lest den. Får bare melding om at den må leses på en iOS-enhet, skriver han videre.

Til slutt måtte han gi opp og kjøpe boka på ny via iBok.no.

- Jeg lastet den ned på Surface`en og også lastet den ned til min Android-telefon. Det ville overraske meg om jeg ikke også hadde fått til å laste den ned og lest den på et Apple-produkt. Så lærdommen her blir å ikke kjøpe elektroniske bøker gjennom Apple-plattformen.

Frode Daae-Hanssen får full støtte av norske forbrukermyndigheter, som ved flere anledninger har vært skeptiske til Apples praksis.

LES OGSÅ: Pass deg for falske e-bøker på Amazon

- Begrenser forbrukernes valgfrihet

- Krav om at du må kjøpe og lese boken på Apples plattformer er en sentral del av Apples forretningsstrategi. At selskaper opererer med denne type bindinger er uheldig og er opplagt begrensende på forbrukernes valgfrihet, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet.

UHELDIG: Audun Skeidsvoll i Forbrukerådet mener folk bør kunne velge hvilken plattform de vil lese e-bøker på. Foto: FORBRUKERRÅDET
UHELDIG: Audun Skeidsvoll i Forbrukerådet mener folk bør kunne velge hvilken plattform de vil lese e-bøker på. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Han mener digitale forbrukere i størst mulig grad bør kunne kjøpe innhold på én plass og selv velge hvilken e-bokleser eller plattform de vil lese boka på.

Han er også skeptisk til at Apple låser andre bokleverandører inne i sitt betalingsunivers.

- En annen side ved Apples praksis er at de tvinger andre e-bokleverandører på iOS til å bruke Apples betalingssystem, noe som gjør at alle Apples konkurrenter må øke prisene sine, eller ikke ha e-bokkjøp i appen i det hele tatt.

Vi har forgjeves prøvd å få noen hos Apple til å forklare hvorfor de stenger bøkene sine inne i sitt eget mobil-univers.

Dette kan synes litt underlig, siden de jo har gått motsatt vei med musikk.

Åpnet musikken i 2009

I 2009 gikk Apple vekk fra såkalt DRM (Digital Rights Management), etter påtrykk fra både norske og andre europeiske forbrukermyndigheter. Det var riktignok musikkbransjen som tviholdt på systemet - Apple selv var ikke glad i det.

LÅST: Mens Apple har åpnet opp musikken sin, beholder de bøkene bak lås og slå. Foto: APPLE
LÅST: Mens Apple har åpnet opp musikken sin, beholder de bøkene bak lås og slå. Foto: APPLE Vis mer


iTunes-låtene ble sluppet fri, slik at de kunne spilles av på alle typer MP3-spillere med støtte for AAC-formatet.

På film og TV-serier beholdt de derimot beskyttelsen, i likhet med de fleste andre.

Det finnes programvare der ute som påberoper seg å kunne bryte beskyttelsen (ePubor og Requiem , men vi har ikke klart å få til dette i praksis.

Norske bøker kan leses overalt

Også den norske bokbransjen har snudd i spørsmålet om digital sperre.

Da de første norske e-bøkene kom, var forlagene nøye med å beskytte dem.

NORSK OG ÅPEN: E-bøker fra de norske forlagene kan enkelt sendes til din Kindle-leser. Foto: TANUM
NORSK OG ÅPEN: E-bøker fra de norske forlagene kan enkelt sendes til din Kindle-leser. Foto: TANUM Vis mer


De opprettet fellesbiblioteket Bokskya og lanserte egne e-boklesere som virket klumpete og gammeldagse i forhold til Amazons Kindle-lesebrett.

Reaksjonen var ikke spesielt positiv. NRKs teknologiske tenketank NRK Beta erklærte i 2011 at Bokskya er verre enn ingenting.

Forlagene tok heldigvis kritikken på alvor.

Nå kan du uten problemer kjøpe og laste ned de fleste norsk e-bøker og lese dem både på en Kindle og i en hvilken som helst e-bokleser som støtter universalformatet ePub.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer