Test: Apple iPad Air 10,9 (2020)

Apples egen iPad Pro-killer

Nye iPad Air er egentlig Pro-modellen det har vært verdt å vente på.

MYE NYTT: Apple har gjort mange forandringer til årets iPad Air. Den ser nå ut som iPad Pro, og kan også brukes med samme penn og tastatur. Foto: Kirsti Østvang
MYE NYTT: Apple har gjort mange forandringer til årets iPad Air. Den ser nå ut som iPad Pro, og kan også brukes med samme penn og tastatur. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye iPad Air er den mest spennende iPaden på lenge. Den har arvet det moderne designet til iPad Pro med tynnere rammer rundt skjermen, og kommer med Apples kraftigste prosessor til nå. Touch ID-fingersensoren har dessuten flyttet til strømknappen, eller toppknappen, som Apple kaller den. Sist, men viktigst for noen: den kommer i noen nye stilige farger, inkludert en mer rosa rosegull, mintgrønn og lyseblå.

Budsjettalternativ til iPad Pro

iPad Pro er det heftigste nettbrettet du får kjøpt, om du har råd til det. Nye iPad Air er «budsjettalternativet» vi har ventet på.

Prisen starter på 6990 kroner for 64 GB lagringsplass og kun WiFi-tilkobling. Den såkalte Cellular-utgaven med 4G-støtte, koster 8790 kroner. Du kan også få den med 256 GB lagringsplass, da er prisen henholdsvis 8790 og 10 290 kroner.

VALGETS KVAL: Mange sitter nå og lurer på om de skal gå for nye iPad Air (til venstre) fremfor den dyrere iPad Pro (høyre). Foto: Kirsti Østvang
VALGETS KVAL: Mange sitter nå og lurer på om de skal gå for nye iPad Air (til venstre) fremfor den dyrere iPad Pro (høyre). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Med andre ord er den fremdeles relativt dyr, om enn fortsatt billigere enn iPad Pro. 11-tommeren (som er nærmest identisk med 10,9 tommer iPad Air i størrelse) starter på 9790 kroner for 128 GB-modellen, og du kan få den med opptil 1 TB lagring om du ønsker. Toppspekka med 12,9 tommer skjerm, 1 TB lagringsplass og LTE koster den svimlende 20 000 kroner.

Nytt, men kjent design

Kort oppsummert gir 4. generasjon iPad Air deg Pro-følelse til en lavere pris. Du får det samme designet med tynnere rammer rundt skjermen og flate kanter.

Du skal ikke undervurdere hvor mye de nye fargene lurer oss til å føle at iPad Air ser nyere ut enn den er; designet er tross alt det samme Apple introduserte med Pro-utgaven i 2018. Vi synes fortsatt det er pent, og som alltid er byggekvaliteten god.

Helt ny fingersensor

Selv om iPad Air ikke lenger har hjemknapp, får du imidlertid ikke ansiktsopplåsing med Face ID som på iPad Pro. Apple har for første gang plassert Touch ID-fingersensoren i den såkalte toppknappen på toppen av nettbrettet.

Vi synes det går litt kjappere med Face ID, men samtidig fungerer den nye løsningen hver gang for oss.

Det kanskje mest interessante med dette er om vi kommer til å få se denne løsningen i andre kommende Apple-produkter, for eksempel en framtidig iPhone? Vi vet mange har savnet den her etter at den ble faset ut til fordel for ansiktsopplåsning.

Ikke like avansert skjerm

Stiller du iPad Air og Pro ved siden av hverandre, ser de ut til å ha de samme flotte skjermene, men førstnevnte mangler noen av de mest avanserte funksjonene.

Begge har True Tone, antirefleksbelegg og P3-fargeprofil, men iPad Pro er enda litt mer lyssterk.

VALGETS KVAL: Mange sitter nå og lurer på om de skal gå for nye iPad Air (til venstre) fremfor den dyrere iPad Pro (høyre). Foto: Kirsti Østvang
VALGETS KVAL: Mange sitter nå og lurer på om de skal gå for nye iPad Air (til venstre) fremfor den dyrere iPad Pro (høyre). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Kanskje mest avgjørende er at Pro-modellen er alene om å ha såkalt Pro Motion-teknologi, altså at skjermen automatisk justerer oppdateringsfrekvens opp til 120 Hz (opp fra standard 60 Hz). Det gir fordeler som jevnere rulling i nettsider og bedre responstid ved bruk av Apple Pencil.

Er det viktig i denne sammenheng? Tja, 120 Hz er mer behagelig for øynene og en fordel når du skal jobbe med med foto eller grafisk arbeid. Det merker du spesielt etter å ha sett det i praksis. Vi vanlige dødelige klarer oss, kjedelig nok, finfint med iPad Air.

Enklere kamera og høyttalere

For å få ned prisen på iPad Air har Apple også gitt den et enklere kamera og høyttaler-oppsett enn Pro-modellen.

Med bare ett kamera bak kan ikke iPad Air ta portrettbilder som storebroren, men vi kan ikke si vi savner det. Det samme gjelder lidar-skanneren som gir bedre AR-funksjonalitet; vi bruker det fremdeles for sjeldent.

ETT VS. TO: iPad Air har ett hovedkamera, mens iPad Pro har et dobbeltkamera, altså to kameraer, i tillegg til en lidar-skanner (den tredje rundingen på kamerahumpen bak). Foto: Kirsti Østvang
ETT VS. TO: iPad Air har ett hovedkamera, mens iPad Pro har et dobbeltkamera, altså to kameraer, i tillegg til en lidar-skanner (den tredje rundingen på kamerahumpen bak). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPad Air fungerer helt supert til videosamtaler over FaceTime (nå i 1080p), selv om plasseringen av frontkameraet ikke gir de beste vinklene når nettbrettet er i landskapsmodus.

Litt kjedelig er det at siden iPad Air ikke støtter Face ID og mangler TrueDepth-kameraet, så støtter den heller ikke Apples animerte emojier, Animoji og Memoji.

Hva gjelder lyd er iPad Air utstyrt med to høyttalere. De er plassert i toppen og bunnen, hvilket betyr at du i motsetning til tidligere utgaver får stereolyd når du holder nettbrettet i landskapsmodus. Lyden er god, om enn ikke like fyldig som på iPad Pro med sine fire høyttalere som gir stereo uansett hvordan du holder den.

Alternativ til bærbar PC?

Mange kjøper nok en iPad først og fremst for å bruke den til underholdning. Surfe på nettet, strømme TV-serier, litt enkel spilling og den slags. Særlig de siste åra har Apple kommet med forbedringer til sitt iPadOS-operativsystem som gjør at nettbrettet egner seg bedre for jobbing enn noensinne - om du vet hvordan.

Men iPad Pro er ikke lenger den eneste du bør vurdere om du vil drive med redigering av 4K-video eller 3D-modellering.

Nye iPad Air er utstyrt med Apples nyeste mobilprosessor, A14 Bionic. Som alltid raskeste til nå, selv om A12Z-prosessoren, som sitter i iPad Pro, scorer høyere på flerkjerne-oppgaver.

Med ytelse som ikke står tilbake for noen, kan du fint velge iPad Air om du er på jakt etter et kompakt, hendig alternativ til en bærbar PC. USB-C-inngang og støtte for både Apples penn og magiske tastatur gjør opplevelsen rimelig komplett, synes vi.

I høst har for øvrig Apple oppdatert iPadOS til versjon 14, hvor de introduserer en skrible-funksjon hvor du kan skrive med Apple Pencil i et hvilket som helst tekstfelt, og så vil det automatisk konverteres til tastaturskrevet tekst. Dessverre fungerer dette ennå ikke med norsk, men du kan bruke de nye Smart Selection-funksjonene som gjør at du kan bruke pennen for å fjerne tekst ved å bare stryke den ut, markere tekst ved å tegne en ring rundt teksten og så videre.

KOM I FJOR: Høsten 2019 fikk iPad fått sitt eget operativsystem. Her er fire viktige nyheter introdusert i iPadOS 13. Foto: Kirsti Østvang. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Konklusjon

Siden 2010 har anmeldere, Dinside inkludert, vært på jakt etter iPad-killeren, uten at noen har klart bragden. Med 4. generasjon iPad Air har Apple i praksis laget sin egen iPad Pro-killer. Her får du veldig mye av det samme til en lavere pris. Ikke billig, vel å merke, da den starter på 7000 kroner.

Er du ikke i et kreativt yrke eller har andre avanserte behov - og du ønsker noe bedre enn standard-iPaden som begynner å dra på åra, er iPad Air å anbefale (er du i førstnevnte gruppe, tror vi du kan klare deg fint med Air framfor Pro også - og så sparer du noen kroner du heller kan bruke på pennen og tastaturet).

MUSIKKSTUDIO: Med riktig tilbehør kan du spille inn og redigere låter på iPad. På nye iPad Air går det lynkjapt. Foto: Kirsti Østvang
MUSIKKSTUDIO: Med riktig tilbehør kan du spille inn og redigere låter på iPad. På nye iPad Air går det lynkjapt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du får det samme lekre designet (men i kulere farger), en nesten like bra skjerm, ytelse i toppklasse, gode høyttalere, et greit kamera og muligheten til å bruke nyeste Apple Pencil og det supre Magic Keyboard-tastaturet.

Personlig foretrekker jeg å jobbe med 12,9 tommer iPad Pro fordi jeg får enda litt større skjermflate, men med en prisforskjell på 5200 kroner i favør iPad Air, er det vanskelig å argumentere for storebroren. Jeg ville imidlertid valgt 10,9 tommer iPad Air over 11 tommer iPad Pro siden den har en mer moderne prosessor (og vi må ikke glemme de fargene, da).

Er det noen minus? 64 GB lagringsplass på innstegsmodellen er snaut, selv om vi lever i en tid hvor strømmetjenester dominerer og alle data ligger i skyen. Å oppgradere til 256 GB lagringsplass koster rundt 1800 kroner ekstra, og da begynner vi å nærme oss Pro-pris.

Alternativer? Det nærmeste i Android-verden er Samsungs nye Galaxy Tab S7. Det har omtrent samme design, en nydelig skjerm og en penn med mange funksjoner.

Testresultat

Apple iPad Air 10,9 (2020)

Du får mange Pro-funksjoner til en lavere pris, solid byggekvalitet, flott skjerm, ytelse i toppklasse, presis fingersensor, god batteritid, støtter 2. generasjon Apple Pencil og Magic Keyboard.

Koster en god del mer enn standard-iPaden, 64 GB lagringsplass kan bli lite, ikke like rask skjermoppfrisking som Pro-utgaven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer