Tidligere i høst lanserte Apple en ny utgave av sin mest avanserte bærbare datamaskin, MacBook Pro. Den gamle 15-tommeren er byttet ut med en større 16-tommer. I tillegg til at den kommer med et helt nytt tastatur, har Apple også gjort en del forbedringer på innsiden. Den er et beist av en bærbar, men til den prisen skulle det også bare mangle.
I USA koster den nye 16-tommeren like mye som maskinen den erstatter. På grunn av lav kroneverdi sammenlignet med den amerikanske dollaren, har den blitt 2000 kroner dyrere her til lands. Det vil si at startprisen er 28.990 kroner.
Med andre ord er ikke 16-tommer MacBook Pro en bærbar Mac for hvermannsen. Det er en maskin som faktisk fortjener å inneha «Pro»-betegnelsen, enten du er proff fotograf, videoredigerer, utvikler eller driver med noe annet som krever kraftig ytelse.
Større skjerm i samme innpakning
Designmessig er den nye generasjonen så godt som identisk som den forrige. Apple har vært svært tro mot designkonseptet de siste årene. Chassiset er frest ut av ett stykke aluminium, og du kan velge mellom to farger på metallet, sølv eller stellargrå.

Det er en lekker, stilren og ikke minst en solid maskin der det meste er på stell. Det kjennes virkelig ut som du får hva du betaler for: god byggekvalitet og gjennomtenkt design på de aller fleste områder. For eksempel er det ikke noe problem å løfte lokket uten frykt for at bunnen følger med.
De som har lengtet etter en enda større MacBook Pro, har endelig fått sine ønsker oppfylt med den nye 16-tommers skjermen. Lang historie kort: den er fantastisk.

Ved å endelig gjøre rammen rundt skjermen tynnere, har Apple klart å øke størrelsen på skjermen og bevare noenlunde samme formfaktor. Den er litt bredere og tyngre, men ikke mer at 16-tommeren fortsatt passer i undertegnedes bærbarsekk beregnet for 15-tommer MacBook Pro. Men la det ikke være noen tvil: det er en stor bærbar. Vekta tikker inn på 2 kilo.

Selve skjermen har en oppløsning på 3072 x 1920 piksler. Det er ikke 4K, samtidig er det snakk om såpass begrenset skjermareal, derfor opplever vi at bildet likevel blir knivskarpt. Med 4K-skjerm ville vi nok også sett en reduksjon av batteritiden.
Lysstyrke og fargegjengivelse på skjermen er helt i toppen, nærmest fra hvilken som helst vinkel. TrueTrone-visningen, hvor panelets hvitbalanse tilpasses automatisk basert på omgivelseslyset, gjør den også svært behagelig å bruke.
Den støtter også noe som kalles for P3-fargerom, som bidrar til at særlig rød- og grønntoner vises på en mer realistisk måte.
For første gang er det også mulig å endre oppdateringsfrekvensen på skjermen. Dette er spesielt myntet på de som jobber med video, som trenger den ekstra presisjonen denne muligheten gir.

Skjermen er fortsatt ikke berøringsfølsom, og noen vil garantert ikke like at overflaten er blank - riktig nok med et antirefleksbelegg - men du risikerer fortsatt langt flere reflekser enn på en matt skjerm. Det kan være et ankepunkt hvis du tenker å bruke maskinen mye utendørs eller i rom med mange lyskilder.
Tilbake til gammelt tastatur
Større skjerm har vært etterlengtet, men den kanskje viktigste endringen med 16-tommer MacBook Pro er at den kommer med et helt nytt tastatur. Det markerer en sjelden innrømmelse av feil fra Apple side hva gjelder drastiske designendringer i jakten på tynnere og lettere bærbar.

I 2015 introduserte Apple nemlig et helt nytt tastatur med lanseringen av 12-tommer MacBook. Det var utstyrt med en såkalt sommerfuglmekanisme som erstatning for den gamle saksemekanismen. Det hadde mye lavere taster og skulle blant annet være mer stillegående.
Sommerfugltastaturet er vel kanskje det nærmeste vi kommer Apple-skandale på Mac-fronten i nyere tid. Det tok ikke lang tid før brukerne begynte å få problemer med at taster sluttet å fungere. Apple har lansert fire versjoner av sommerfugltastaturet i forsøk på å fikse problemet, uten hell. Det resulterte i at at Apple både gikk ut med en offentlig beklagelse og opprettet et reparasjonsprogram med tilbud om gratis reparasjon av MacBooker med ødelagte tastaturer.
Men kanskje fordi klagene begynte å bli så høylytte, valgte de å skrote det og gå tilbake til den gamle tastemekanismen med et helt nytt tastatur som de på sedvanlig tøysete vis har kalt «Magic Keyboard» (det samme navnet som iMac-tastaturet).

Om det nye tastaturet ikke akkurat er magisk, synes vi det er svært godt å skrive på. Tastene har litt lengre vandring enn på sommerfugltastaturet (én millimeter kontra 0,5 millimeter). Var du aldri fan av de nesten helt flate tastene, vil det antagelig falle mer i smak.
Sammenlignet med det originale tastaturet er tastene fremdeles lavere. Det bråker også litt mindre, selv om de begge bruker saksemekanisme.
Og to tomler opp for at Apple forsøker å gjøre det så fullstørrelse som mulig. Faktisk er hver tast blitt enda litt større enn før.

Utover å ha endret tastemekanisme og størrelse på tastene, har Apple også gjort noen andre kjærkomne endringer:
- Escape-tasten er endelig en egen knapp igjen, etter å ha bare vært en virtuell tast på den berøringsfølsomme skjermstripen Touch Bar.
- Touch ID-knappen er også skilt ut som en frittstående tast (med denne kan du låse opp maskinen og godkjenne kjøp i App Store og nettbutikker som støtter Apple Pay - veldig kjekt!).
- Som i gode, gamle dager har vi også omvendt T-arrangement for piltastene.
Det er for tidlig å si om det nye tastaturet er mer pålitelig enn sommerfugltastaturet. Vi opplevde aldri at de sluttet å fungere, men mange av problemene har oppstått over tid etter hvert som støv og skitt har havnet under tastene.

Touch Bar-skjermstripen øverst er det for øvrig delte meninger om. Personlig er jeg ikke overbevist om at den er nyttigere enn den gamle raden med funksjonstaster, men så har jeg heller ikke brukt den over lengre tid.

Fete høyttalere
Men nok om tastaturet! Kanskje det mest imponerende med 16-tommer MacBook Pro er de nye innebygde høyttalerne.
Apple har laget et nytt høyttaleroppsett hvor lyd spilles ut av totalt seks høyttalere som er festet sammen i par, slik at den ene kansellerer vibrasjonene fra den andre.

Lyden er overraskende god og fyldig, selv om ikke bassen akkurat vil plage naboen på nattestid. Til musikk låter vokalen svært rent, og det er mye mer bass og fylde i lyden enn hva vi er vant med fra bærbar-høyttalere.
Filmer er kanskje det virkelige høydepunktet, med skikkelig stereolyd som flytter seg fra en høyttaler til en annen. Med den store flotte skjermen er dette en bærbar det faktisk frister å se film eller TV-serier på.
Apple har også gjort forbedringer hva gjelder mikrofonen på 16-tommer MacBook Pro. Den har et nytt oppsett med tre mikrofoner, som skal gi lydopptak på nivå med USB-baserte podkast-mikrofoner. Det høres definitivt bedre ut enn før, med mindre bakgrunnsstøy og klarere stemmer.
Lynrask
16-tommer MacBook Pro kan kjøpes i to grunnleggende konfigurasjoner, begge med Intels 9. generasjon prosessor: den ene med en sekskjerners Core i7 og den andre med en åttekjerners Core i9, 16 GB RAM, enten 512 GB eller 1 TB SSD. De kommer begge med dedikert grafikkort, henholdsvis AMD Radeon 5300M eller 5500M.
Blir det snaut med både arbeidsminne og lagringsplass, kan du konfigurere opp til hele 64 GB RAM og 8 TB lagringplass. Prisene er hinsides for oss vanlige folk, men er du i målgruppa for disse oppgraderingene, spiller det neppe noen rolle.

Vår testmodell er den dyrere konfigurasjonen til 33.490 kroner, og som forventet oppleves den lynrask i daglig bruk. Med åttekjerners prosessor er den en skikkelig arbeidshest for dem som trenger kraftige arbeidsverktøy ute i felten. For eksempel har den ingen problemer med å håndtere 8K-filer i Final Cut Pro.
Med dedikert grafikkort innabords kan du fint spille med denne maskinen, selv om den i utgangspunktet er mer egnet for grafisk arbeid enn gaming.
Apple leverer som vanlig på SSD-ytelsen. Dette er også en av årsakene til at selskapet tar godt betalt for SSD-oppgradering – prisen er mye høyere om man skulle kjøpt en brikke og byttet selv. Ytelsestest i BlackMagic viser at skrivehastigheten er på snaut 2900 MB per sekund og lesehastigheten på over 2700 MB per sekund. Det er svært gode hastigheter.
Apple har også puttet i et nytt kjølesystem i 16-tommeren. Vi har bare 15-tommeren fra 2015 å sammenligne med, og den nye modellen tåler langt mer belastning før den setter i gang viftene for fullt. Den blir heller ikke så varm som vår gamle maskin.
Solid batteritid
Apple lager alltid datamaskiner med god batteritid, og nye MacBook Pro er intet unntak. Den har fått et nytt og større batteri på 100 Wh, noe som skal være øvre tillatte maksgrense på batterier hos USAs Federal Aviation Administration (FAA) – altså på amerikanske fly.

Populær Mac får bruksforbud på fly
Ifølge de offisielle tallene skal 16-tommeren klare 12 timer med kontinuerlig nettsurfing før laderen bør kobles til.
Vår erfaring at man godt klarer seg gjennom arbeidsdag med variert bruk – skriving, mye skriving, surfing på nett, Spotify-strømming, e-postskriving – uten at man må frem med laderen. Drar du i gang med litt mer krevende videoredigering, vil det imidlertid tømmes raskere.
Når det gjelder ladingen av batteriet, er den gjennomsnitlig rask. Apple har lagt ved en 96 watts USB-C-lader i esken, og etter en time i stikkontakten viser batteriindikatoren 58 prosent. Det tok drøyt to timer å fullade den.
Du trenger adaptere
Som sin forgjenger er 16-tommer MacBook Pro utstyrt med fire USB-C-porter med støtte for Thunderbolt 3. Alle disse kan også brukes som ladeport. Vi savner dog fremdeles en klassisk USB-port i tillegg, noe vi som regel finner hos konkurrentene.

Noen opplever det kanskje som et større problem at maskinen ikke har innebygd SD-kortleser, noe den hadde tidligere.
Apple begrunner avgjørelsen med å fjerne den ved at målgruppen, altså fotografer, ikke nødvendigvis bruker vanlige SD-kort, men for eksempel det større Compact Flash-formatet, så da ville de uansett ikke tilfredsstille alle. I tillegg er MacBook Pro også beregnet for andre enn fotografer, for eksempel utviklere, forskere og lignende, som ikke har det behovet i det hele tatt. Løsningen er at man i stedet kobler til tilbehør man trenger selv via en adapter.
Det er lett å kjøpe forklaringen, selv om jeg personlig bruker den innebygde SD-kortleseren på min 15-tommer MacBook Pro fra 2015 daglig i jobbsammenheng. På den annen side er jeg hverken profesjonell fotograf - ei bruker jeg den utover dette heller.

Konklusjon
16-tommer MacBook Pro er kort oppsummert den beste bærbare Mac-en du får kjøpt. Kanskje den beste oppdateringen fra Apple på mange år, med nytt og bedre tastatur, en stor og flott skjerm og topp ytelse. Det er i det hele tatt lite å trekke for.
Så hiver Apple i overraskende gode høyttalere og mikrofoner som kan gjøre den til en favoritt blant de såkalte kreative brukerne, det være seg vloggere, podkastere og andre som driver med foto, video eller lyd. Det eneste minuset der er at webkameraet fremdeles bare er i 720p-oppløsning.
Prisen vil nok være den største hindringen for de fleste av oss. Så fremt ikke arbeidsgiver betaler eller du kan trekke fra skatt i enkeltpersonforetaket ditt, må det spares. Masse. Når det er sagt, får du en velbygd maskin som antagelig kommer til å holde i mange år.
Det store spørsmålet er om Apple kommer til å slippe en ny 14-tommer MacBook Pro neste år som ryktene vil ha det til. Dagens 13-tommer MacBook Pro har en startpris på 14.490. Fremdeles mye, men langt mer overkommelig enn nesten det dobbelte for 16-tommeren.
Hvis du ikke favoriserer hverken Apple eller macOS, finnes det flere gode Windows-baserte alternativer å vurdere.
Testresultat
16-tommer MacBook Pro (sent 2019)
God byggekvalitet, nytt og forbedret tastatur, stor og god pekeplate, svært lyssterk og god skjerm, generelt høy ytelse, imponerende høyttalere, gode innebygde mikrofoner, god batteritid
Webkameraet bare 720p, ikke minnekortleser, høy pris