AQUOS - Trådløs TV fra Sharp

En trådløs batteridrevet TV er jo ikke noen stor nyhet. Men når den har LCD-skjerm og en innebygd løsning som knytter den til både kabelTV, videomaskin og DVD, da blir det mer interessant - vi ser på en fiks løsning fra Sharp.

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp
Publisert
Sist oppdatert

Løsningen er en av flere modeller i AQUOS-serien og heter LC15L1E. Den består av to enheter: Den ene er en sentralenhet som kobles til antenne og andre videokilder. Den andre er selve TVen, som er av 15-tommers LCD-type, og er lett både å bære og plassere. Håndtaket på toppen, og foten som vippes ut gjør den svært praktisk, selv barn fra 8-9 års alder kan klare å håndtere den. Om du tør å la dem gjøre det er en annen sak....

I tillegg kommer fjernkontroll, strømforsyninger og kabler. En god del kabler faktisk, hvis du skal utnytte alle mulighetene.

Tilkoblinger

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp


Sentralenheten har inn og utganger for antennesignalet på vanlig koaks som kobles til kontakten fra kabelanlegget. Du kobler den derfor i serie før hoved-TVen, på samme måte som en videomaskin. Sentralenheten har egen TV-tuner som betjenes med fjernkontrollen fra TV-delen av Aquos.

Det er også 2 SCART-kontakter, som for eksempel kan kobles til de ekstra SCART-utgangene som sitter på VHS og DVD-spillerene. Dessuten er det en tredje inngang med phonokontakter og S-VHS som kan kobles til videokamera eller spillkonsoll.

Så er det en kontakt for IR sendere. Denne pluggen går ut i to kabler, med brakett og infraråd diode som kontrollerer VHS og DVD-spiller. Mer om dette nedenfor.

Sist, men ikke minst, finner vi kontakten for den eksterne strømforsyningen.

Det er ingen tilkoblig for PC, dette er et rent TV-apparat, ikke en dataskjerm.

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp


Det som er usynlig, men likevel den viktigste forbindelsen i denne løsningen, er den trådløse forbindelsen mellom sentralenheten og LCD-TVen. Den sender videosignalet - her kan du velge mellom TV eller de andre kildene du har plugget inn i sentralenheten - til LCD-TVen, opptil 30 meter unna.

Dermed skulle vi kunne koble til sentralenheten nede i stua, og flytte LCD-TVen overalt i huset ellers. Rekkevidden er oppgitt til ca 30 meter. Batteriet varer i omtrent 3 timer før det må lades igjen

Vårt oppsett

Vi koblet til antennen, og VHS-maskinen til den ene SCART-kontakten. Så satte vi inn batteriet i LCD-TVen og koblet til strømforsyningen slik at batteriet kunne lades mens vi stilte inn systemet.

Vi slo på LCD-TV-en som våknet opp med å søke etter forbindelsen til sentralenheten . Kanaloppsettet gikk raskt og greit, med detektering av aktive kanaler med navn.

Videomaskinen var også på plass under AV-kanalen. Men betjeningen av videomaskinen var det verre med. Dette foregår ved å videresende signalet fra videomaskinens fjernkontroll over den trådløse forbindelsen mellom LCD-TVen og sentralenheten. Derfra sendes signalet ut til en IR-diode som er festet på en liten brakett. Denne plasseres slik at den stråler ut slik at spilleren mottar IR-signalet.

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp


Vi fant ut at den beste plasseringen av braketten med IR-dioden var på undersiden av spilleren, da fungerte det ikke så verst. Illustrasjonen i manualen viser den festet på oversiden av videomaskin og DVD, men det fungerte ikke i det hele tatt på våre apparater. Prøving og feiling er nødvendig, i følge manualen, siden mottakersensoren ikke er synlig på de fleste apparater, men gjemt ett eller annet sted under display-dekselet.

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp


I bruk

Etter at vi hadde funnet ut at alle funksjoner var i orden var det tid for å sjekke rekkevidden. Huset vi testet i har en grunnflate på i underkant av 100 m2, og det er to etasjer pluss hems. Avstanden er med andre ord godt under de 30 meterne som er oppgitt som rekkevidde.

Med sentralenheten plassert i reolen i stua hadde vi problemer med rekkevidden. I etasjen over fungerte det bedre i retningen rett fram enn i 90 grader i forhold til fronten på boksen.

AQUOS - Trådløs TV fra Sharp


Betjening av videomaskinen var ikke helt patent, lengre knappetrykk og god tid var nødvendlig, men ikke alltid tilstrekkelig.

Men da vi flyttet sentralenheten ut av hyllen og opp på toppen fungerte alt mye bedre.

Bildekvaliteten var vi svært fornøyd med! Selv om oppløsningen i seg selv ikke er mer enn vanlig VGA på 640 x 480 punkter er dette glimrende på en 15-tommer.

Betraktningsvinkelen var også svært bra, både til sidene og vertikalt, langt bedre enn de aller fleste LCD-dataskjermer.

Lyden var også utmerket, siden Sharp har ofret de rette linjene, og utstyrt Aquos med "dumbo-ører" til relativt store høyttalere. Dette gir lyd i en helt anne klasse enn de innebygde høyttalerne LCD-skjermer til databruk er utstyrt med.

Frihetens pris

Det som imidlertid er det største ankepunktet er prisen. Den er oppgitt til 13 950 kroner. For den prisen kan du få mange gode alternativer. Du kan kjøpe en separat LCD-TV, DVD-spiller med opptak, VHS-maskin og trådløs forbindelse som f.eks. den vi har testet her eller tilsvarende som selges over alt, for dette beløpet.

Men trenger du TV og avspillingsmuligheter flere enn ett sted i tillegg til stua, da blir det selvsagt rimeligere enn flere separate TV-oppsett. Men noe allemanseie blir den nok ikke.

Vi fikk låne Aquos av DisplayNet, og du finner mer informasjon på deres nettsider.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer