Året som gikk - hva skjedde i 2003 og hva forventer vi i 2004?

Nok en gang oppsummerer vi årets databegivenheter på hjemmefronten og ser litt framover i tid. Vil det skje store omveltninger?

Året som gikk - hva skjedde i 2003 og hva forventer vi i 2004?
Publisert
Sist oppdatert

Ved slutten av 2003 har det ikke blitt mye snømåking, som det var på samme tid i 2002, man skulle nesten tro vi hadde fått snøfreser til jul. Kanskje det skyldes at vi har kjøpt nye ski? Når dette leses er vi allerede installert på hotell i fjellheimen, men før vi kommer så langt skal vi nok en gang reflektere litt over hva som skjedde på den hjemlige datafronten i året som gikk.

Vi skrev ned våre tilsvarende refleksjoner på samme tid i fjor, og det er alltid artig å konfrontere sine tidligere spådommer.

PC-mekking

I 2002 bygget vi oss ny PC tidlig på året, og mye av denne har vi stadig i bruk. Den har riktignok fått nytt hovedkort og prosessor, og litt mer kapasitet på andre områder også. Men kabinettet og CD-brenneren er den samme, og grafikkort og skjermer også....

Det gamle hovedkortet MSI K7266 Pro RU og Athlon XP1800+ prosessoren ble brukt til oppgradering av vår datters PC, mens vi installerte et Asus A7N8X Deluxe og en Athlon 2500+ i vår egen maskin. Den viktigste grunnen til dette var at vi ville kunne komprimere video til MPEG2 i sanntid, samt at vi ville ha flere USB 2.0 porter på maskinen.

Ellers har vi droppet RAID-løsningen med 2 stk WD400 til systemet, nå sitter det en enslig WD400 som huser operativsystem og programmer. WD2000JB sitter der fremdeles til lagring, og vi har også satt inn S-ATA Seagate Barracuda 80GB som ekstradisk.

Vi har også satt inn en Iomega DVD-brenner, som støtter alle tre formatene for overskrivbar DVD. Testen av denne kan du lese her.

Ellers har vi omsider fått installert et TV-kort som vi er fornøyd med, et Winfast WinTV2000 XP Expert edition. Testen av dette kan du lese her. Den viktigste grunnen til at vi valgte dette kortet beskrev vi slik:

Det som er ekstra praktisk er muligheten for å ta opp og brenne TV-program eller video direkte til DVD, uten ventetid, overføring og manøvrering. Sett inn en skrivbar DVD-plate (programmet støtter alle standardene og formatene), og trykk på opptaksknappen. Når programmet er ferdig trykker du på stopp. Etter få sekunder er platen klar til å tas ut av brenneren og kan spilles av i DVD-spilleren i stua. Imponerende.

Utover dette har vi sjekket ut flere forskjellige løsninger for å kunne dele først og fremst bilder og film, med familie og venner på besøk, via TV-apparatet. Der har vi ikke kommet helt i mål enda.

Vi har testet med en dedikert stuePC, som du kan lese om i flere artikler. Den første finner du her. Siden har vi testet en Media Adapter og en Multimedia Receiver. Men ingen av disse er som sagt en fullgod løsning, så vi fortsetter å teste videre. Vi har mest tro på en av nettverksvariantene vi har testet i det siste. En dedikert og fancy "stuevennlig" PC blir fort for kostbart til det beskjedne bruket vi har tenkt oss.

Ny bærbar

Vår gamle Dell Latitude har vært på reisefot i en del år nå, og har fått kontaktproblemer med skjermen sin. Vi ser ikke noe poeng i å reparere den, det blir for kostbart for en 850 MHz Pentium III, som ikke lenger er i stand til å prestere etter dagens krav. Vi har faktisk bare brukt den til fjernstyring av vår koffert-PC og litt enkel surfing i det siste året.

Så tiden er inne for en ny bærbar, og vi sikler på en Dell Inspiron 8600 med skjerm på 1920x1200 punkter. Tekst og ikoner er smått, men det er masse plass til programvinduer! Det er topp både til musikk, video og generell bruk, siden vi er vant til stor skjermflate i form av 2 skjermer.

Apple har jo også utrolig stilige bærbare, som vi har vært nær ved å kjøpe flere ganger. Hadde vi jobbet i et mer Mac-orientrert miljø, som vi gjorde tidligere, med hovedvekt på produksjon av musikk og lyd til video, hadde vi nok valgt denne.

Nye skjermer?

I fjorårets betraktninger nevnte vi 19-tommers LCD-skjermer med oppløsning på 1600x1200 punkter. Disse har ikke dukket opp, det er bare 20-tommere eller større som leveres med denne oppløsningen. Og de er stadig ikke helt billige.

Derfor venter vi enda litt til med å oppdatere våre LCD-skjermer. De to 15-tommerne duger enda, selv om vi har stortrivdes med forskjellige kombinasjoner av opptil tre 18,19 og 20-tommers LCDer under vår testing av LCD-skjermer...

Nytt kamera!

Noe vi ikke hadde forventet oss i 2003 var at det skulle dukke opp et digitalt speilreflekskamera til en overkommelig pris. Men det gjorde det, Canon var først med sitt EOS 300d. Konkurrentene kommer etter i 2004, med sin D70, men vi valgte likevel å satse på Canon. Vi fikk først låne en tidlig utgave av kameraet noen dager, og du kan lese våre første betraktninger i denne artikkelen. Etter dette har vi omsider fått vårt eget eksemplar, og det er stadig en fryd å bruke. Og masse nytt å lære og mye å eksperimentere med.

Men vi beholder vårt gamle Canon G1, siden det stadig hender at vi tar bilde med kameraet løftet over hodet eller senket ned til kne-nivå. Da blir speilrefleks nesten ubrukelig, hvis man da ikke vil henge i taket eller legge seg ned på bakken. Det dukker vel opp en løsning for dette for framtidige digitale speilreflekskameraer. Det kan kanskje monteres en ekstra sensorbrikke i prismet, som sender bildet til utbrettbar LCD? Eller noe annet smart, som gjør at brukeren kan velge den optimale løsningen der og da uten for mye dikkedarier.

Hva skjer i 2004?

Vi kan ikke se at det dukker opp noen store gjennombrudd som forandrer data-verdenen i 2004. Vi vil få stadig rimeligere PCer, og komponenter, 64-bits AMD-baserte PCer vil dukke opp i mange varianter, og kanskje det er noe i ryktene om at Intel har noe tilsvarende i ermet.

Om dette vil ha stor betydning for private brukere med det første gjenstår å se. Sannsynligvis vil vi se noen fantastiske spill som virkelig nærmer seg filmkvalitet, men ellers vil det vel gå enda litt tid før hovedstrømmene av programmer og løsninger drar nytte av 64-bits prosessorer.

Men vi håper og tror at det dukker opp nye løsninger som kombinerer forskjellige teknikker til nye produkter. At skillet mellom passiv underholdning og aktiv informasjonsjakt brytes ned litt etter litt, i form av helt nye apparater og løsninger. Dette utfordrer flere bransjer, som i dag strever for å beholde kontroll av distribusjon og bruk av opphavsrettighetsbeskyttet materiale, men det tvinger seg fram. Apples iTunes har slått sprekker inn i de gamle murene, men de må faktisk rives ned - og det må skapes nye og fruktbare forbindelser i stedet for sperrer og trusler.

Godt Nytt År!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer