Året som gikk - hva skjedde på den hjemlige datafronten?

OPPSUMMERING: Nok et år er tilbakelagt, og vi har brukt masse tid og penger på nytt datautstyr. Fortsetter kjøpefesten i 2003?

Året som gikk - hva skjedde på den hjemlige datafronten?
Publisert
Sist oppdatert

Innimellom fet mat og snømåking gjør man seg noen refleksjoner om året som snart ebber ut. Det religiøse og høytravende skal vi la ligge, her er det snakk om å la tankene hvile med enkle tanker om helt jordnære og håndgripelige ting, som datamaskiner og tilleggsutstyr vi selv har kjøpt og tatt ibruk, og våre planer for neste år.

I året som gikk skaffet vi oss to nye datamaskiner og oppgraderte én. Anskaffelsen av den første maskinen ble flyttet noe fram i tid, siden prosessoren i forgjengeren trakk sitt siste sukk om kvelden lille julaften i 2001.

Året som gikk - hva skjedde på den hjemlige datafronten?


Planen var å bygge ny PC i løpet av våren, men det ble altså tidlig i januar i stedet, så snart alt var i gjenge igjen etter jul og nyttårsfeiring. Du kan lese om byggingen i denne artikkelen.

Denne PCen er stort sett uforandret siden byggingen, bortsett fra CD-brenneren og harddisken. Vi skiftet ut vår gamle Plextor 12x SCSI-brenner og Adaptec SCSI-kortet med en Yamaha CRW-F1 i høst, og datadisken som var en 100 GB Western Digital ble byttet ut med den nye WD2000JB på 200GB.

Nye skjermer

Vi kjøpte også ny skjermløsning i 2002, og valget falt på 2 rimelige LCD-skjermer på 15-tommer. Hvordan vi kjøpte disse kan du lese om i denne artikkelen.
Vi har brukt mye tid til å teste LCD-skjermer i flere størrelser og fasonger i 2002, og nivået har blitt svært bra. Prisene har også falt en god del, skjermen vi kjøpte i januar betalte vi 3 719 for. Den koster nå bare 2 590 kroner!

17-tommers skjermer er nå på vei under 4 000 - kroners grensen, først og fremst de enklere modellene.

Toppkvalitets skjermer i 18 og 19-tommers format er fremdeles ganske dyre. Men prisnivået har falt dramatisk også her.

Det mest spennende etter vår mening, er 19-tommere med oppløsning på 1600x1200, som vi snart vil se. Samsung har allerede en modell i produksjon.

Året som gikk - hva skjedde på den hjemlige datafronten?


Vi tviler på at vi for vår egen del kommer til å skifte ut våre to 15-tommere med to 19-tommere i løpet av året, det blir for råflott. Men det kan jo hende at den ene av 15-tommerne havner på gutteværelset, og at den erstattes av en høyoppløselig 19-tommer med 1600x1200.

Ikke ny bærbar

Vår trofaste bærbare sliter, en Dell Latitude C600 med PIII på 850 MHz, har vi ikke skiftet ut. Den duger i massevis til alt som gjøres på veien som har med skriving og bilderedigering å gjøre, samt nettbruk av forskjellig slag. Den eneste oppgaven den ikke lenger må slite med, er som vert for virtuelle instrumenter.

Denne oppgaven ble etter hvert for krevende, og vi har bygget en PC i koffert til dette formålet.

Året som gikk - hva skjedde på den hjemlige datafronten?


Mulige nyanskaffelser i 2003

Vi har sittet på gjerdet en stund når det gjelder DVD-brenner. Dette skyldes både konkurransen mellom formatene DVD-R og DVD+R/RW og at brennehastigheten har vært for lav. Nå er Pioneer ute med sin dobbelt så raske DVD-R brenner, og Sony og Nec er klare med brennere som er like raske og i tillegg støtter brenning av begge formatene.

Før vi bestemmer oss vil vi teste disse grundig, noe som står på planen for januar 2003. Da vil også 4x plater være tilgjengelig, i følge distributørene.

Utover dette har vi faktisk ikke tenkt å anskaffe noe mer til privat bruk, siden teknikken ikke byr på de store sprangene i løpet av 2003, sammenlignet med anskaffelser gjort i begynnelsen av 2002.

Det eneste området hvor selv de kraftigste PCene må slite i timer for å gjøre seg ferdig, er håndtering av video som varer lenger enn noen får minutter.

For vår egen del er det snakk om rendring, koding og brenning av egenproduserte DVD-filmer. DivX-kjøret og ripping av DVD til SVCD gidder vi ikke en gang å tenke på, så langt strekker ikke vår personlige generelle filminteresse og tålmodighet seg.

Men her vil det neppe skje noen vesentlige framskritt i 2003, til tross for nye generasjoner prosessorer og nye teknikker som HyperThreading.

Med vesentlige framskritt mener vi at hele kodingen og brenningen tar en fjerdedel av den tiden selve filmen varer.

Og fram dit er det enda et godt stykke...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer