Årets beste kameraer

Europeiske journalister har talt.

Foto: Vivek Chugh
Foto: Vivek Chugh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den årlige EISA-utdelingen (European Imaging and Sound Association) er nettopp offentliggjort, der journalister fra en rekke land stemmer frem de beste produktene i ulike kategorier; deriblant foto, mobiltelefoner, TV-er og så videre.

I fotosegmentet er det bladet Fotografi som står for Norges stemmer, representert ved teknisk redaktør Toralf Sandåker.

Her er kameraene den europeiske pressen har stemt frem til topps i år:

Årets beste kameraer


Beste profesjonelle kamera

Nikon D3x

Nikons råtass koster riktignok over 50.000 kroner, men skal altså være det beste speilreflekskameraet du får kjøpt pr i dag. Sensoren har en oppløsning på 24,4 megapiksler og produserer flotte bilder selv på ISO 6400.

Beste avanserte kamera

Canon EOS 5D Mark II

Dette kameraet var det første kameraet som også kunne filme i full HD-oppløsning (1080p), og kan også ta stillbilder med oppløsning på 21 megapiksler. Mer om 5D mark II kan du lese i denne artikkelen.

Beste kamera

Olympus PEN E-P1

I denne kategorien kåres det beste kameraet uansett sjanger, og i år falt valget på Olympus lille "speilrefleks" som vi tilbragte en hel dag med tidligere i sommer. Kameraet bruker det nye Micro FourThirds-systemet der den største fordelen er muligheten til å bytte ut optikk selv om de fysiske målene er små.

Olympus PEN E-P1 er kåret til årets kamera av et utvalg av europeiske journalister.
Olympus PEN E-P1 er kåret til årets kamera av et utvalg av europeiske journalister. Vis mer


Beste speilreflekskamera

Canon EOS 500D

Juryen trekker frem at 500D er et flott speilreflekskamera både for nybegynnere og avanserte og har vektlagt både bildekvalitet, kvalitet på film og den høytoppløselige skjermen. Vi gav også dette kameraet gode skussmål da vi duelltestet det mot Nikon D5000 tidligere i sommer, selv om terningen ikke viste seks prikker.

Duell: Nikon D5000 vs Canon EOS 500D

Beste multimedia-kamera

Panasonic Lumix DMC-GH1

Igjen høster Micro FourThirds-systemet en pris; denne gangen for Panasonics variant. GH1 har en stor elektronisk søker og vippbar skjerm, og er det eneste systemkameraet på markedet i dag som kan fokusere lynraskt mens du filmer (i full HD). Vi har ikke testet GH1 her på DinSide, men testet forgjengeren G1 tidligere i år.

Beste kompakte ekspedisjonskamera

Olympus μTOUGH-8000

Vi lar være å oversette adventure til eventyr av naturlige årsaker, men i denne klassen er det Olympus som får æren av en EISA-pris. Kameraet er vanntett ned til 10 meter og tåler fall fra 2 meters høyde, i tillegg til at det kan brukes i 10 kuldegrader. Juryen poengterer også muligheten for å betjene kameraet ved å dunke det på ulike sider, som er kjekt hvis du har votter på.

Årets beste kameraer


Beste kompaktkamera

Sony Cyber-shot DSC-WX1

Med 24mm vidvinkel ved f/2,4 er Sony-kameraet svært hendig. WX1 kan også ta 10 bilder med full oppløsning (10Mp) på ett sekund og har dessuten en automatisk panoramafunksjon der du bare sveiper kameraet langs horisonten, og der kameraet syr sammen bildene til et panoramabilde etterpå. Sony har også implementert en såkalt Twilight-mode for å kombinere flere eksponeringer slik at støyen blir mindre.

Noe mange finner kritikkverdig ved denne prisutdelingen er at det ofte hender seg at produkter som enda ikke er tilgjengelige får priser. Dette gjelder også kameraet over, som ble annonsert så sent som forrige torsdag, og det er derfor grunn til å stille seg tvilende til at dette (og kanskje andre) produkter er testet godt nok til å vinne en pris av dette kaliberet.

Beste reisekamera, kompakt

Casio Exilim EX-H10

Juryen setter pris på 10x optisk zoom med 24mm vidvinkel i et kompakt format, og mener derfor at H10 er et glimrende reisekamera. Batterilevetiden på 1000 bilder er mildt sagt oppsiktsvekkende, og kameraet kan dessuten filme med 720p oppløsning.

Beste avanserte kompaktkamera

Samsung WB1000

Det er tydelig at vidvinkel står i høysetet i årets kåring, for også i denne kategorien er det et kamera med 24mm vidvinkel som trekker det lengste strået. En stilig finesse med dette kameraet er de analoge viserne på toppen av kameraet som viser gjenstående batteri og kapasitet på minnekortet, og objektivet har 5x zoom (=24-120mm). Skjermen har dessuten oppløsning på 460.000 punkter (dobbelt så mye som de fleste andre).

Morsomme visere på toppen viser gjenstående batteri og kapasitet på minnekortet.
Morsomme visere på toppen viser gjenstående batteri og kapasitet på minnekortet. Vis mer


Beste innovasjon

Fujifilm Super CCD EXR

Vi er enige med juryen om at Fujifilms nye sensor er årets teknologiske nyvinning, der du kan ofre halve oppløsningen mot høyere dynamisk omfang, som imponerte oss voldsomt da vi testet det første kameraet, F200EXR, tidligere i år.

I tillegg ble det delt ut priser til de beste objektivene. Her er kortversjonen:
Beste objektiv - Sigma F2.8/24-70 IF EX DG HSM
Beste reiseobjektiv - Tamron AF F3.5-6.3/18-270 Di II VC LD Macro
Beste zoom-objektiv - Sony 70-400mm F4-5.6 G SSM

Prisen for årets beste skriver ble vunnet av Canon for deres PIXMA Pro9000 Mark II, en A3+-skriver med 2 pikoliters dråper og 48-bit prosessering.

Du finner mer informasjon om vinnerne hos EISA, der du også finner prisvinnerne i kategoriene lyd og hjemmekino, bilelektronikk, videokameraer, TV-er og mobiltelefoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer