Årets verste passord

Her er topplista!

FELLER: Seniorrådgiver i Norsis, Vidar Sandland, viser hvor enkelt det kan være å lure deg til å gi fra deg passord og brukernavn på nettet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

2020 er i ferd med å ebbe ut (heldigvis vil mange si), og i ukene fremover vil det nok dukke opp mange oppsummeringer og rankinglister rundtom på nett om hva som var best og verst med dette året.

Sikkerhetsselskapet NordPass postet nylig sin årlige liste: de verste passordene, altså en liste over de passordene som oftest har gått igjen i datainnbrudd og som da sannsynligvis brukes av flest.

12345 ikke lenger mest populært

I fjor var det passordet 12345 som var det mest brukte, men det har nå falt ned på 8. plass.

Vi skal ikke påstå at nettbrukerne nødvendigvis har skjerpet seg, for det er fjorårets sølvmedaljevinner 123456 som nå er det mest brukte passordet, som har blitt eksponert nesten tre ganger så ofte som andreplassen. Der følger sifrene 1-9 , opp fra fjoråretes bronsemedalje. Alle de omtalte passordene tar mindre enn ett sekund å cracke.

På tredjeplass finner vi nykommeren picture1, som ifølge NordPass faktisk tar 3 timer å cracke, og som til sitt forsvar i så måte er det beste passordet av de ti verste. Utrolig nok er fjorårets fjerdeplass, test1 helt ute av topp 200-lista.

De ti mest brukte passordene i 2020

 1. 123456
 2. 123456789
 3. picture1
 4. password
 5. 12345678
 6. 111111
 7. 123123
 8. 12345
 9. 1234567890
 10. senha (portugisisk for passord, journ.anm.)
  Kilde: Nordpass

78 nye

Av de 200 passordene NordPass har lagt ut, er 78 av dem nye kontra tilsvarende liste fra 2019. Svært mange av dem består av kun sifre eller bokstaver som er plassert ved siden av hverandre på tastaturet (qwerty osv).

NordPass noterer seg også at passordet onedirection, som i fjor var på 184. plass, tydeligvis ikke er like populært lenger og at Ashley, som var fjorårets mest populære navn, i år må se seg slått av aaron431, som etter litt googling nok er en referanse til Green Bay Packers-quarterback Aaron Rogers, som hadde fotballkort nummer 431 da han var rookie.

Listas sterkeste passord er jobandtalent på 54. plass, som ifølge NordPass tar 3 år å cracke - det er tross alt tolv tegn langt. Det er for øvrig navnet på en europeisk bemanningstjeneste.

Velg sterkere passord

NordPass anmoder selvsagt folk å velge sterkere passord enn bare sifre, bokstaver ved siden av hverandre, navn og ord fra ordboka.

Ideelt sett bør det være langt og vanskelig å gjette, gjerne krydret med spesialtegn.

Og husk - som vi sikkert har nevnt et tresifret antall ganger i løpet av Dinside-historien, bør du tilstrebe å bruke ulike passord på alle nettjenester.

Sørg også for å beskytte dem med tofaktorautentisering der du kan, så blir nettlivet langt sikrere.

Om du vil, kan du teste deg selv (og kanskje lære noe nytt) ved å prøve deg på våre ti spørsmål om nettsikkerhet:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer