Arvtakeren til MP3 er her

Til neste år vil Fraunhofer kreve penger fra produsenter av MP3-programvare. Det betyr at du kan se langt etter nye gratisprogrammer som lager MP3-filer. Men fortvil ikke, arvtakeren til MP3 gir både bedre lyd og komprimering, skal vi tro utviklerne. Dessuten er teknologien gratis for all framtid. Vi har sett nærmere på Ogg Vorbis!

Foto: bel
Foto: bel Vis mer
Publisert

Det var tyske Fraunhofer-Gesellschaft som i sin tid utviklet det etter hvert meget utbredte lydkomprimeringsformatet MP3. Og siden selskapet har patenten, ser det nå sitt snitt i å tjene masse penger på teknologien. I første omgang vil det kreve 5 amerikanske dollar (i underkant av 45 kroner) for hvert salg eller distribusjon av program som bruker komprimeringsalgoritmen (for eksempel Real Jukebox, MusicMatch Jukebox osv). I tillegg vil selskapet kreve penger for hver MP3-fil som blir solgt over nettet.

Dette har satt sinnene i kok i MP3-miljøene, og ildsjeler har etter hvert begynt å utvikle diverse nye komprimeringsalgoritmer som skal kunne konkurrere med MP3.

Bedre kvalitet, helt gratis

Ett av de mest interessante alternativene er Ogg Vorbis. Sentralt i filosofien til ICast, som står bak formatet, er frihet fra opphavsrettigheter, lisenser og patenter. Fraunhofers utspill vil kvele MP3-formatet, mener de. Dessuten påstår ICast at Ogg Vorbis gir bedre lydkvalitet og mindre filer enn MP3. Samtidig skal hvem som helst fritt kunne bruke formatet i fremtidige produkter, uten at det vil koste dem en øre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer