ASCII-tegn

Bruk spesielle koder via numeriske tastene hvis du trenger et fremmed tegn som i utgangspunktet ikke finnes på tastaturet ditt.

Publisert
Sist oppdatert

ASCII-koder er et tallsystem som kan brukes til å representere tegn (bokstaver, tall og andre tegn). Dette kan vi brukere dra nytte av for eksempel ved å få frem fremmede tegn på skjermen som i utgangspunktet ikke finnes på tastaturet. Dette er mulig med en kombinasjon av Alt-tasten og tall fra de numeriske tastene.

Om ASCII-koder

American Standard Code for Information Interchange (ASCII)-koder er basert på tegnsett-standarden ISO-8859-1 (Latin 1), som er definert av organisasjonen International Organization for Standardization (ISO).

ASCII-koder finnes i to utgaver (standard og utvidet):

Standard-utgaven bruker 7 bits for hvert tegn, og hvert tegn representeres med et tall fra 0 til 127.

Utvidet-utgaven bruker 8 bits for hvert tegn. Hvert tegn representerer tegn for ikke-engelske språk, grafiske symboler og matematiske symboler, og representeres med et tall fra 128 til 256.

ASCII-tegn i praksis

ASCII-tegn kan blant annet brukes til å representere tegn som ikke er tilgjengelige på tastaturet på vanlig måte.

Hold nede Alt-tasten og tast samtidig ned et bestemt tall på de numeriske tastene til høyre på tastaturet. Avhengig av hvilket tall du taster, får du frem et bestemt tegn på skjermen. Du finner de aktuelle tallene i desimaltegn-kolonnen i ASCII-tabellen, det vil si du skal bruke hele tallet bortsett fra tegnene &, # og ; (semikolon). I enkelte tilfeller skal du legge til en null (0) i begynnelsen av tallet. Det er bare å prøve seg frem. Spesialtegn er et alternativ som kan brukes i stedet for et desimaltegn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer