Asus 52X CD-brenner

I teorien er 52x det raskeste som tilbys for CD-brennere i dag. Men det er ikke alltid spesifikasjonene holder vann under test. Dette eksemplaret innfridde i alle fall ikke forventningene.

Asus 52X CD-brenner
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger hender det at det dukker opp et mandagseksemplar, det er mulig at vårt testeksemplar var et slikt (testen ble jo publisert på en mandag...). Vi vil derfor også teste et nytt eksemplar, men det er likevel interessant å formidle erfaringene med dette eksemplaret.

Vi installerte først brenneren i vårt oppgraderings-prosjekt, hvor den gjorde nytte for seg som CD-leser under installasjon aav operativsystem og testprogrammer. Her gjorde den en upåklagelig jobb, på begge de forskjellige hovedkortene som ble benyttet. Lesingen var rask og stabil, vi opplevde ikke noe unormalt overhodet.

Derfor ble vi ganske overrasket når vi senere, under testingen på en annen av våre test-PCer, opplevde nettopp lesingen som det mest problematiske.

Installasjon

Selve brenneren var helt uproblematisk å innstallere, men vår versjon av Nero ville ikke akseptere brenneren. For sikkerhets skyld hadde Aheads nettsted problemer, så det var ikke mulig å laste ned en oppgradering.

Vi innstallerte derfor Nero Express som følger med brenneren, og dermed var den også tilgjengelig i fullversjonen av Nero. Praktisk for oss.

Testen

Brennetesten viste at brenneren var kritisk og svært bestemt på media. 48X fra Verbatim, som LaCie-brenneren godtok på 52x, ble registrert som 48x max og dermed basta. Det finnes heller ikke media tilgjengelig i skrivende stund, som er spesifisert for 52x.

I praksis var brennetiden likevel svært nær, med 2 minutter og 26 sekunder på vår test-image. Det er bare 3 sekunder langsommere en LaCie 52x.

Den medfølgende CD-R platen som var merket med 52x var derimot en skuffelse. Her brukte den 9 skunder lenger på brenningen, altså 2 minutter og 35 sekunder. Ingen evighet, men vi hadde ventet at forskjellen skulle slå ut i den andre retningen.

Brenning av CD-RW var derimot uslåelig med stor margin: 3 minutter og 31 sekunder, mot Plextor, som var tidligere vinnere i denne disiplinen, som brukte "hele" 3 minutter og 54 sekunder.

Problemene

Det var først under ripping av musikkCD at vi fikk problemer. Den rippet ikke alle sporene på CDen! Dette har vi aldri opplevd tidligere hos noen brenner. Vi har støtt på brennere som ikke kunne rippe, men aldri noen som har oppført seg som om de rippet, men på harddisken var det bare noen av filene som ble levert. Vi sjekket med vår Yamaha F-1 med samme plater på samme PC, og der var det ingen problemer.

Måling av lesehastigheten var også delvis problematisk. Vårt eget testprogram viate em maks hastighet på 7718 KB/sekund, og et gjennomsnitt på 5414 KB/sekund. Dette er svært bra, men når ikke helt opp til spesifikasjonene.

Vi sjekket så med programmet Nero CD-speed, men der fikk vi bare feilmeldinger. Igjen var det uproblematisk for Yamaha-brenneren å lese CD-platen.

Konklusjon

Våre målinger viser at det er behov for å teste flere eksemplarer av denne brenneren. Vi kommer dermed tilbake med en ny test i løpet av kort tid.

(Den nye testen finner du her.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer