Asus Eee Box

Liten, elegant, støysvak og rimelig - men kun for deg som ikke krever for mye av ytelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Asus har vært mye i vinden det siste året. Kanskje tidligere mest kjent som en habil hovedkortsnekrer blant hjemmebyggerne av oss - det har vært den lille Eee PC minbærbare som virkelig har spredd merkenavnet ut av PC-kabinettet og videre til kafebord eller skoleransler.

Med Eee var Asus den første som i stor skala kunne tilby små og solide bærbare enheter til en lav pris, og mange produsenter har kommet halsende etter med tilsvarende produkter. Asus har på sin side et lite forsprang og har hatt tid til å lansere mange versjoner av Eee, inkludert det å gjøre den om til en liten stasjonær datamaskin - Eee Box.

Intel mener vi skal kalle en liten og rimelig stasjonær for en Nettop, en blanding av Netbook (altså minibærbar) og Desktop computer (stasjonær PC). Vi gjør det enkelt og sier at hvis Eee PC er en minibærbar - da må Eee Box bli en ministasjonær.

Men selv om betegnelsen er ny, er i retrospekt kanskje ikke Eee Box den første ministasjonære vi tester (selv om den så avgjort er den rimeligste). For hva skal vi ellers kalle småtasser som Mac Mini og Aopen Mini PC?

Og det vil komme flere.

Asus Eee Box


Spesifikasjoner:

 • Intel Atom N270 @ 1,6 GHz
 • 1 GB DDR2-minne
 • 80/160 GB harddisk, 5400 RPM
 • Intel GMA 950 grafikk
 • WLAN (b/g/n)
 • Gigabit LAN
 • 4 x USB
 • DVI ut, lyd inn/ut
 • Minnekortleser for MMC/SD/SDHC/MS/MS Pro
 • Matchende optisk mus og tastatur følger med
 • Windows XP Home
 • Dimensjoner (B/D/H): 22.3 x 17.8 x 1.6 cm (uten stativ)
 • Vekt 1,1 kilo
Prisen ligger på omtrent 2250 kroner, legg på 150 kroner for versjonen med 160 GB harddisk.

Som vi ser er det maskinvaremessig mange likheter her med de billigste minibærbare. Dette er ikke bare for at Asus skal spare noen kroner på å sette inn lite minne og små harddisker, det er også fordi Microsoft har en spesielt rimelig XP-lisense for maskiner som holder seg innenfor visse krav til maskinvare - deriblant maksimum 160 GB harddisk og 1 GB RAM.

Ytelsen blir derfor også i stor grad som den vi finner på likt bestykket minibærbare som Acer Aspire One A150 og MSI Wind U100.

Bryr du deg ikke om forseglinger er det lett å bytte harddisk. RAM-en kan også utvides, men det er en mer omstendig prosess.
Bryr du deg ikke om forseglinger er det lett å bytte harddisk. RAM-en kan også utvides, men det er en mer omstendig prosess. Vis mer


Asus Eee Box har altså sine begrensinger - glem tung multitasking og store kalkulasjoner, HD-video og 3D-spill, er det dine bruksområder vil dette være en meget skuffende stasjonær. Men på den annen side - hva hadde du forventet deg av en maskin til litt over to tusen kroner?

Nei, Eee Box er beregnet på deg som verken har all verden av plass eller behov. Den trives godt med lett bruk som nettsurfing, sjekking av e-post og bruk av kontorapplikasjoner (word, powerpoint osv). Spille av musikk og vanlig film (DVD-rips) eller redigere bilder går også bra. Det er de virkelig tunge oppgavene denne maskinen får problemer med.

Tilkoblingsmuligheter

Asus Eee BoxBak finner vi antenneplugg for WLAN (antenne følger med), strøminntak, DVI-kontakt (overgang til VGA følger med), 2 x USB, LAN og lyd ut (analog/optisk).

Asus Eee BoxBak lokket i front er det en minnekortleser, 2 x USB og lyd inn/ut.

Merk at datamaskinen mangler optisk drev. I dag går riktignok det meste av datatrafikken over nettverk eller USB-løsninger som plugger og eksterne harddisker, men for noen vil ikke det holde. Vi minner derfor på at det er mulig å få tak i eksterne DVD-brennere som kan kobles til USB, de koster fra omtrent 500 kroner i velassorterte butikker.

Asus Eee BoxMedfølgende er også et matchende tastatur og en mus, begge kobles til USB. Tastaturet er helt kurant å skrive på, men mens den optiske datamusa har et stilig innvendig lys er den også nokså liten - på størrelse med mus for bærbare datamaskiner. Er du vant til større saker vil du kanskje velge å bytte ut denne.

I vår pakke fulgte det også med en ramme som gjør at Eee Box kan skrus fast bak på skjermen din dersom du har ledig plass til et VESA-feste.

I bruk

Asus Eee Box ga oss ingen overraskelser under bruk - ytelsen var som som forventet. Vi har heller ingen klager på støynivået, Eee Box er stillegående. Den høres i helt rolige omgivelser, men det er et lavt, jevnt sus uten sjenerende ulyder.

I stedet for XP har du også muligheten til å starte datamaskinen med Splashtop, et slags mini-OS der du kan surfe, høre musikk eller spille nettspill. Vi fant dog dette lite matnyttig ettersom det ikke tok så mye mer tid å starte opp Windows XP, og fordi Splashtop verken støttet norsk tastatur eller skjermoppløsningen vi brukte.

Vurdering

Asus Eee Box

Ikke alle har behov for en 20 kilos kloss med supergrafikk og nok prosessorkraft til å drive et kjernekraftverk - for de som har litt begrensede behov når det gjelder ytelse kan Eee Box være et godt alternativ til en tradisjonell stasjonær PC hjemme eller på kontoret.


Til bruk som typisk surfe-PC, musikkavspiller og til vanlige kontorapplikasjoner yter den godt nok, og i tillegg til gigabit kablet nett har den også 802.11b/g/draft-n trådløst slik at den glir fint inn i de fleste nettverk.

Lite støy og liten størrelse gjør den dessuten enkel å plassere, og så er det den lave prisen da. Så får det være helt opp til deg om du skal ha en superbillig skjerm til den, eller bruke noen av de sparte kronene til å spandere på deg litt når det gjelder det visuelle - Eee Box støtter i hvert fall oppløsninger opp til 1920 x 1200 piksler.

Men husk også at en vanlig minibærbar med de samme spesifikasjonene koster en tusenlapp mer. Kjøper du mus/tastatur i tillegg vil også den fungere på samme måte, med den fordelen at du kan dra den med deg på møter i tillegg.

Ellers minner vi deg også på PC-tilbudene i billig-klassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer