Asus EeeBook E200HA

Glimrende kompromiss for deg som vil ha en liten og lett PC uten å bli ruinert.

LITEN OG FIN: Asus har løftet netbooken til et nivå som kan tilfredsstille de fleste behov til vanlige PC-brukere, men fortsatt er prisen svært lav. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LITEN OG FIN: Asus har løftet netbooken til et nivå som kan tilfredsstille de fleste behov til vanlige PC-brukere, men fortsatt er prisen svært lav. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du konseptet netbook? De små, billige PC-ene som var populære i tiden rett før nettbrettene entret arenaen? I konkurranse med nettbrettene var de sjanseløse. Det var rett og slett for krøkkete å jobbe på dem, de var trege, og skjermene var heller ikke mye å skryte av.

Helt borte ble de imidlertid ikke, selv om benevnelsen netbook nok har vandret over terskelen. Enkelte produsenter har fortsatt å videreutvikle konseptet, ikke minst Asus.

Hvis du har fulgt med på PC-testene våre det siste året, husker du kanskje modellen EeeBook X205TA som vant en trippeltest i august i fjor? Vel, dagens testprodukt er vesentlig bedre på flere punkter, uten at den er særlig dyrere. Det er en utvikling vi liker godt.

LES OGSÅ: Nå kommer også Core i-baserte PC-er uten vifter

God ergonomi

Asus EeeBook E200HA Book er på alle måter en voksen netbook. I motsetning til den klassiske netbooken som hadde skjermer fra 7-10 tommer, har denne en på 11,6 tommer. Den er også av brukbar kvalitet, og den økte størrelsen på kabinettet betyr også større plass til tastatur - som dermed blir mer ergonomisk riktig. Faktisk er det like stort som på en Macbook air med 13,3 tommer skjerm.

LITEN 11,6-TOMMER: Disse PC-ene har akkurat like stor skjerm og tastatur, men E200HA er langt mindre enn Acer Aspire R11. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LITEN 11,6-TOMMER: Disse PC-ene har akkurat like stor skjerm og tastatur, men E200HA er langt mindre enn Acer Aspire R11. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


BRA TASTATUR: At det er i tilnærmet full størrelse er et stort pluss. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BRA TASTATUR: At det er i tilnærmet full størrelse er et stort pluss. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Eksteriøret er enkelt, det er brukt plast over det meste, men dog - maskinen gir ikke noen fremtredende billig-følelse, kanskje med unntak av at den speilblanke overflaten blir fort veldig fettete.

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

FINGERAVTRYKK: Den blanke overflaten gjør ikke akkurat fingeravtrykk usynlige ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FINGERAVTRYKK: Den blanke overflaten gjør ikke akkurat fingeravtrykk usynlige ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


HELTRUKKEN: ingen luftehull på undersiden, ingen vifteåpninger. Støv blir ikke et problem for denne PC-en. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
HELTRUKKEN: ingen luftehull på undersiden, ingen vifteåpninger. Støv blir ikke et problem for denne PC-en. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


TYNN NOK: Det finnes langt tynnere maskiner på markedet, men vi tviler på at tykkelsen blir et ankepunkt mot denne PC-en. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TYNN NOK: Det finnes langt tynnere maskiner på markedet, men vi tviler på at tykkelsen blir et ankepunkt mot denne PC-en. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Spesifikasjoner

På innsiden er den også langt mer potent enn de klassiske netbookene. Her er en kjapp oversikt over hva du får:

 • Skjerm: 11,6 tommer blank TN-skjerm, 1366x768 piksler, ikke berøringsfølsom
 • Prosessor: Intel Atom x5-Z8300
 • RAM: 2GB (som også er maks)
 • Grafikkort: Intel HD Graphics
 • Lagring: 32 GB eMMC flashminne + 32 GB microSD-kort
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: MicroHDMI
 • USB-porter: 1x USB 2.0 + 1x USB 3.0
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: MicroSD
 • Trådløst nett: 802.11ac
 • Kablet nett: nei
 • Annet: Bluetooth 4.1
 • OS: Windows 10 Home
 • Størrelse: 286 x 193 x 17,5mm
 • Vekt: 1kg
 • Pris: Fra 2.790 kroner (jf. Prisjakt 2.5.2016)
Prosessoren er altså en firekjernet Intel Atom x5-Z8300, som er svært strømgjerrig og samtidig byr på grei ytelse til enkle Windows-oppgaver. Sett i forhold til den nevnte X205TA, er den nesten dobbelt så rask til mange oppgaver.

Minnemengden er 2 GB (som fortsatt ikke er veldig mye), men Windows er nå i 64-bits utgave og helt uten begrensningene vi husker fra de første netbookene.

Lagringsplass er fortsatt en knapp faktor, 64 GB er ikke mye (32 + 32 GB), og du har faktisk bare rundt 40GB til rådighet når Windows og programmene har beslaglagt sitt. X205 hadde dog kun halvparten.

EKSTRA LAGERPLASS: Det følger med et 32 GB microSD-kort, slik at du totalt har 64 GB. Det er ikke mye i Windows-verdenen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
EKSTRA LAGERPLASS: Det følger med et 32 GB microSD-kort, slik at du totalt har 64 GB. Det er ikke mye i Windows-verdenen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


LES OGSÅ: Gjør dette før du kaster den gamle PC-en din

Inntil 1,5 TB i skyen

Skal du lagre mer lokalt, kan det være en løsning å sette inn et større microSD-kort. For øvrig kan du lagre inntil 1 TB på Microsoft OneDrive i ett år takket være prøveabonnementet på Office 365 som følger med.

Du kan også bruke Asus sin egen nettskytjeneste Webstorage, der du kan lagre inntil 500 GB gratis i ett år. Vi har såvidt tatt en titt på tjenesten, og den virket treg og langt fra så integrert i Windows som for eksempel Dropbox og nevnte OneDrive.

ASUS WEBSTORAGE: Du får 500 GB å boltre deg med i ett år, uten å betale en krone.
ASUS WEBSTORAGE: Du får 500 GB å boltre deg med i ett år, uten å betale en krone. Vis mer


Slik er den i bruk

Så hvordan er det å bruke en PC med Windows 10, 2 GB RAM og siste generasjon Intel Atom-prosessor i 2016? Ikke så verst, faktisk. Noe av det første du vil legge merke til, er at PC-en er fullstendig lydløs. Her er nemlig ingen vifter eller annen mekanikk som kan avgi ulyder.

Tastatur og pekeplate fungerer helt fint, du kan skrolle med to fingre glatt og bekymringsløst, og programmer og nettsider åpnes relativt kjapt.

Dette er uansett en maskin som trives best med én og én oppgave. Selv om du kan kjøre tunge programmer og utføre komplekse kalkulasjoner, er det ikke noe vi vil anbefale. Holder du deg til nettsurfing, kontorprogrammer, musikk og video, ser vi ikke bort fra at dette kan være alt du trenger.

Vi strømmet for eksempel YouTube-video i 4K-oppløsning, noe PC-en ikke hadde noen problemer med å kverne.

SKJERM MED REFLEKS: Skjermen er av OK kvalitet, men den er blank - noe som betyr at du må leve med en del refleksjoner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SKJERM MED REFLEKS: Skjermen er av OK kvalitet, men den er blank - noe som betyr at du må leve med en del refleksjoner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Sammenlignet mot ...

Diagrammet under viser prosessorytelsen sammenlignet med andre prosessorer i lavprissegmentet:

Diskytelsen på eMMC-flashminnet er langt lavere enn hva du kan vente deg av en normal SSD, men raskere enn på konkurrenten Acer Aspire R11. Vi målte leseytelsen til 126 MB per sekund og skriveytelsen til 67 MB per sekund. Som en litt slapp harddisk, altså.

Der maskinen virkelig skinner, er imidlertid på batteritid. Asus lover rundt 12 timer med varierte oppgaver. Vi strømmet YouTube-filmer nonstop i 10 timer og 24 minutter før batteriet måtte lades, så den lovnaden er nok ikke langt fra sannheten.

LES OGSÅ: Derfor stuper PC-salget

Konklusjon

Er du på utkikk etter en kompakt og svært lett PC, og setter lav pris høyere enn kraftig ytelse, er dette et meget godt valg. Den er etter vår mening et bedre valg enn den langt dyrere konkurrenten Acer Aspire R11, dersom du klarer deg uten berøringsfølsom skjerm og nettbrettmodus.

Få uansett med deg plussene og minusene i boksen under før du bestemmer deg, og husk at terningkastet alltid må ses i forhold til hva du kan forvente å få i den samme klassen.

Andre aktuelle PC-tester finner du her.

Testresultat

Asus EeeBook E200HA

Svært god batteritid, meget lett og kompakt, helt lydløs, kurant tastatur og pekeplate, støtte for trådløse AC-nett, lav pris.

Spinkel lyd av høyttalerne, PC ikke egnet for tyngre oppgaver, begrenset lagringsplass.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer