Asus NovaGo

Asus flytter PC-batteritiden til et helt nytt nivå

Bytter ut PC-prosessoren fra Intel med en prosessor som egentlig er laget for kraftige mobiler og nettbrett.

EKSTREM BATTERITID: Hele 22 timer med variert bruk, skal det gå mellom hver gang du skal behøve å lade batteriet i NovaGo. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSTREM BATTERITID: Hele 22 timer med variert bruk, skal det gå mellom hver gang du skal behøve å lade batteriet i NovaGo. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

LAS VEGAS: De siste årene har mobiltelefonen tatt over for en rekke oppgaver som vi tidligere brukte PC-en til. Prosessoren på toppmobilene har nå blitt så kraftige at du kan kjøre krevende spill på dem i høy oppløsning, bruke kameraene til å manipulere ansiktet ditt i sanntid og tegne opp detaljerte AR-modeller i løse luften.

Det skulle egentlig bare mangle at de samme prosessorene ikke også skulle kunne kjøre Windows og PC-programmer, og nå er den tiden kommet.

2-i-1-PC med ekstrem batteritid

Asus NovaGo kan se ut som en helt vanlig 2-i-1 bærbar PC med vanlig PC-prosessor fra Intel. Den har en 14-tommer full HD-berøringsfølsom skjerm av typen IPS, veier 1,39 kg, kjører Windows 10 og er utstyrt med inntil 8 GB RAM og 256 GB SSD.

Men på innsiden sitter det altså ikke noen Intel-prosessor, men en ARM-mobilprosessor, nærmere bestemt Qualcomm Snapdragon 835, den samme som sitter i en rekke avanserte Android-baserte nettbrett og mobiltelefoner.

Denne er ekstremt strømgjerrig og utvikler lite varme sammenlignet med klassiske PC-prosessorer. Det betyr at den ikke krever aktiv kjøling i form av PC-vifter, og at du kan bruke PC-en lenge mellom hver gang du lader PC-en.

Og da mener vi lenge.

Hele 22 timer med normal, variert bruk, hevder produsenten. Dessuten skal den tåle å ligge i dvale i en måned uten at batteriet lades helt ut.

Til sammenligning bruker vi å si at en batteritid på rundt 10 timer er meget bra på tilsvarende Intel-baserte PC-er.

INGEN VIFTER: NovaGo blir verken varm eller lager ulyder når den kjøres hardt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
INGEN VIFTER: NovaGo blir verken varm eller lager ulyder når den kjøres hardt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Innebygd støtte for mobilt bredbånd

NovaGo er også utstyrt med et 4G-modem, som teoretisk skal støtte mobildatahastigheter på inntil 1 Gbps. Dermed kan du være på nett hvor som helst, så lenge det er mobildekning der du befinner deg. Støtte for vanlig trådløst nett (WLAN), er naturligvis også på plass (802.11ac).

2-i-1: NovaGo kan gjøres om til et nettbrett med enkle håndgrep. Du skyver bare skjermen bakover og helt rundt, eller i diverse mellomposisjoner om du skulle ønske det. Foto: Bjørn Eirik Loftås
2-i-1: NovaGo kan gjøres om til et nettbrett med enkle håndgrep. Du skyver bare skjermen bakover og helt rundt, eller i diverse mellomposisjoner om du skulle ønske det. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Maskinen byr ellers på baklyst tastatur, en HDMI-utgang, to vanlige USB-porter med USB 3.0-hastighet, fingeravtrykkleser, samt minnekortleser for kort av typen microSD. Denne kan brukes som utvidelse av den interne lagringsplassen, om du skulle ha behov for det.

Gratis oppgradering

Ved leveranse kommer PC-en med Windows 10 S. Dette er en utgave av operativsystemet som er laget for utelukkende å kjøre sikre apper fra Windows Store. Du kan heldigvis oppgradere til WIndows 10 Pro gratis, hvis du har gamle Windows-programmer og spill du gjerne skulle bruke videre.

Fra Asus får vi opplyst at NovaGo er ventet i butikkene her hjemme i løpet av første kvartal i år, og prisene vil starte på rundt 8.500 kroner for den enkleste utgaven med 4 GB RAM og 64 GB SSD. 4G-modemet er standard på alle konfigurasjonene.

Men Asus er ikke eneste PC-produsent som kommer med PC-er med ARM-prosessor. Både Lenovo og HP har maskiner på vei, og vi satser på å få tatt en nærmere titt på dem når de dukker opp i norske butikker.

Flere saker fra CES 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer