Asus P4SDX Deluxe

Vi har montert Asus P4SDX Deluxe i vår testPC og testet. Her er vår rapport.

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv kortet, egenskapene og spesifikasjonene har vi skrevet om tidligere i denne artikkelen. Her er våre erfaringer med montering og testing.

Praktisk montering

Først satte vi i vår Pentium 4 på 2,66 GHz, som prismessig og ytelsesmessig fremdeles ligger på samme nivå som Athlon XP2700+ som vi brukte i testene av hovedkort for AMD-prosessorer. Prosessorer fra Intel kommer ferdig med kjøler og vifte i ”Boxed” utgave. Monteringen er helt standard på alle hovedkort, og er rimelig enkel. Fangarmene på kjøleren smetter på plass over braketten på hovedkortet og strammes med de to hendlene.


Kortet bruker 9 festehull, og støttes derfor godt opp under kontaktene til diskene og til minnesoklene..

Minnemodulene er organisert i to banker plassert 90 grader i forhold til hverandre, langs kortsiden og langsiden, like langt fra prosessor/brikkesett. Den første sokkelen i hver bank er blå, en praktisk detalj.

4-pins kontakten for strøm til prosessoren er plassert ytterst på kortet like ved den store strømkontakten. Det gjør at kabelen lett kommer over prosessorviften, og krever litt dandering.

Forøvrig er kortet helt greit å montere.

Oppsett og konfigurering

Asus P4SDX Deluxe


Vårt eksemplar var en ”Engineering Sample”, med andre ord et ikke helt ferdig produkt. Det erfarte vi fort under installasjonen, da det var umulig å få installert Windows XP. Vi oppgraderte BIOS og forsøkte alle mulige og umulige innstillinger av minnehåndteringen, fra de mest aggressive til svært så moderate. Vi hadde nemlig et lignende problem under installasjon av Windows XP på vår egen testPC, med forrige versjon av dette brikkesettet. Problemet artet seg slik at man får blå skjerm og Stop under filkopieringen fra XP installasjons-CDen til harddisken.

Problemet løste seg på en merkelig måte:

Da vi testet Shuttle SN41G2 brukte vi den samme harddisken vi hadde brukt under alle hovedkort-testene. Etter at vi var ferdig med denne, satte vi disken tilbake i den store PCen med Asus P4SDX, for å forsøke på nytt siden vi hadde fått enda en oppdatert BIOS.
Det fungerte ikke nå heller, blå skjerm og bråstopp under sjekk forberedelser av installasjon, før vi kom så langt som til å formatere harddisken på nytt.

Etter en omstart ble vi distrahert akkurat da vi måtte trykke en tast for å boote fra CD. Dermed bootet PCen fra Windows-installasjonen som lå på disken.

Og utrolig nok startet Windows XP, og fant ny maskinvare og søkte etter driverne på CD.
Dette skal jo ikke kunne skje, Windows XP skal normalt ikke kunne starte fra en installasjon som er for et helt annet brikkesett og prosessor (nForce2 og Athlon).

Men vi satte inn driver-CDen fra Asus og driverne ble funnet og installert. Alt så noenlunde normalt ut, men maskinen oppførte seg noe merkelig, med lange og hyppige ”tenkepauser” hvor den tilsynelatende frøs helt.

Etter dette reinstallerte vi Windows XP, og valgte ny installasjon, ikke reparasjon av eksisterende installasjon. Og det gikk nå helt utmerket.

Vi satte så minnehåndteringen til PC3200 og på de mest aggressive innstillingene. Dette fungerte helt uten problemer av noe slag.

Asus P4SDX Deluxe


Tilkoblinger

Asus P4SDX Deluxe-utgaven som vi testet hadde bare to braketter med kontakter. Den ene braketten har to FireWire-kontakter, en liten 4-pins og en stor 6-pins. Den andre braketten er for serieport nummer 2, og den lot vi være igjen i esken. Hvem trenger vel serieporter i 2003?

Øvrige tilkoblinger sitter på et eget i/o-panel som festes i en 5,25-tommers brønn foran på PCen. Her finner vi 2 USB2.0 kontakter, digital lydutgang og mikrofoninngang og utgang for hodetelefoner.

Dette er praktisk på mange kabinetter, men på vårt Enlight-kabinett fungerte det dårlig. Det er fordi man ikke kan skru fast 5,25-tommers enheter, men må skru fast skinner med bøyle som smekker på plass. Men de bøyer seg, siden det ikke er noe hold langs sidene, bare helt i front. Løsningen kan være å skru fast en liten trekloss av passe lengde (5,25 tommer) på tvers mellom skinnene i bakkant.

På andre kabinetter vil det fungere utmerket uten mekking.

Kortet er forøvrig svært komplett, og har alle de tilkoblingene man normalt trenger og litt til.

Ytelsestester – en klar vinner

Dette kortet er en klar vinner på alle testene bortsett fra en, SiSoft CPU arithmetic Whetstone.

Asus P4SDX Deluxe


Marginen er ikke stor, og vil ikke oppleves som dramatisk i praksis.

Likevel er det en klar og entydig vinner uansett om vi brukte doble eller enkle minnekanaler.

Asus P4SDX Deluxe


Kortet er ennå ikke i salg, følg med hos din favorittforhandler for pris og levering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer