Asus WL-500g

Asus WL-500g er nesten genial, med støtte for deling av nettverk, trådløst nett, filserver, printserver og webkamera! Det høres nesten for godt ut til å være sant, og vi har gledet oss til å teste.

Publisert
Sist oppdatert
Asus WL-500g


De av oss som har hatt både bredbånd, hjemmenettverk og trådløst nett en stund, oppdager en del mangler med første generasjons utstyr.

I et hjemmenett vil man gjerne ha tilgang til felles skriver og felles lagring av data. Dessuten oppdager man at det trådløse nettverket fra et par år tilbake er en flaskehals i visse sammenhenger.

Felles resurser kan man løse ved å sette opp en egen PC som server, med felles lagring og felles skriver tilkoblet. Men det er jo ikke gratis, dessuten støyer maskinen og krever både plass og stell.

Små rutere til hjem og mindre bedrifter har hatt skriverutgang hvor man kan koble til en felles skriver som er uavhengig av at en bestemt PC står på. Vi har selv brukt en SMC Barricade i flere år, men ytelsen har ikke vært sammenlignbar med direkte tilkobling.

Da vi omsider fikk tak i en Asus WL-500g var vi svært spente, siden den inneholdt det meste både av det vi trenger og har savnet:

  • Ruter med mange konfigurasjonsmuligheter

  • Trådløst aksesspunkt som støtter den nye raske protokollen 802.11g

  • USB-tilkobling både for skriver, lagringsenhet og webkamera

  • Parallellport for skriver
Vi koblet spent fra vår Barricade og trådløse aksesspunkt fra D-Link, og plugget inn Asus WL-500g i stedet.

Asus WL-500g


Den har WAN-port og 4 svitsjede nettverksporter, en USB 1.1 port, parallellport og strøminntak.

Asus WL-500g


Den kan enten ligge flatt, eller settes på høykant ved å brette ut to føtter på den ene kortsiden. Det er bare én antenne.

Enkel installasjon

Installasjonen var svært enkel, som alle andre rutere konfigurerer man denne via nettleseren. Det er bare å lese Quick-start manualen, hvor det er oppgitt IP-adressen til ruteren, så blir man møtt med felt for brukernavn og passord som er ”admin” også her.

Trykk for full størrelse
Trykk for full størrelse Vis mer


Man får så valget om å konfigurere WL-500g i ett av tre forskjellige oppsett:

  1. som en ”Home Gateway” hvor man bruker den til å knytte seg til en Internett-leverandør, og til å rute denne forbindelsen til kablete og trådløse klienter. Da støttes NAT, PPPoE, DHCP eller statisk IP, og i tillegg praktiske finesser som UPnP (Universal Plug ’n Play) og DDNS (Dynamisk DNS).

  2. som ren ruter i et annet nettverk, hvor du kjører uten NAT, med statisk eller dynamisk ruting, og statisk IP.

  3. som rent aksesspunkt, hvor alle kabel-portene og det trådløse nettet settes opp uten NAT.
Vi satte den opp som Home Gateway, mot Telenor ADSL, 2 kablete PCer, en bærbar PC med Asus WL-100g Carbus kort og en PowerMac.

Skriveren vi koblet til USB-porten var en Canon i850, webkameraet et Logitech Pro 3000, og vi testet forskjellige USB-baserte lagringsenheter, både minneplugger og en harddisk.

I praksis

Tilgangen til ADSL fungerte utmerket, og alle PCene og Mac’en kom på nett uten dikkedarier. Så langt var alt vel.

Rekkevidden på det trådløse nettet var god, men noe ujevn. Vi kommer tilbake i dagene som kommer med flere tester av andre klientkort – og flere rutere - for å sjekke hvor skoen trykker.

Her er resultatene vi fikk ved samme målebetingelser som i vår tidligere tester med lesing av 100 MB fil fra 3 forskjellige etasjeposisjoner i huset, med ruter/aksesspunktet plassert innunder husmønet på hemsen:

Asus WL-500g


Det merkelige var at det var bedre mottak i kjelleren enn i 1. etasje! Vi dobbel- og trippelsjekket, og sjekket igjen...

Skriver til besvær.

Vi strevet med å finne driveren som skulle få skriveren på nett. I web-grensesnittet skjedde det først ingen ting da vi trykket på lenken, ingen wizard dukket opp, som det sto i manualen. Vi lastet ned siste oppdatering av den interne programvaren til ruteren (firmwaren), men da dukket det bare opp et lite vindu som sa vi skulle sjekke i manualen for installasjon av ny port med støtte for skriver koblet til ruteren.

Omsider fant vi programmet i Program-menyen under Start i Windows XP, der hadde luringen installert seg uten at vi så det, samtidig med at vi lastet ned og installerte støtteprogrammet for ny firmware.

Installasjonen av den nye porten gikk smertefritt, og skriveren var raskt tiligjengelig via USB-porten på ruteren. Man må så installere denne nye port-driveren på alle PCene som skal bruke skriveren, den opptrer ikke som vanlig nettverksskriver under Windows.

Imidlertid var ytelsen påtagelig dårligere enn når skriveren var koblet direkte. Ved utskrift av tekst gikk det greit, men dukket det opp bilder ble det lange pauser mellom sporadisk aktivitet fra skriveren. Ingen stor forbedring fra vår gamle Barricade, altså.

Så gikk vi inn i den andre USB undermenyen, og koblet til en 256 MB minneplugg i stedet for skriveren. Det fungerte utmerket, både fra lokalnettet og over Internet fra eksterne maskiner.

Så koblet vi opp vår 120 GB eksterne USB-harddisk, som vi tenkte kunne være en fin disk til å lagre fellesresurser på, spesielt digitale bilder, musikk og video.

Men den ville ikke ruteren samarbeide med, det var ikke mulig å oppnå kontakt. Vi plugget den inn i PCen, og alt var fryd og gammen. Vi plugget inn flere typer minneplugger i ruteren, og det var stadig greit, men disken vår ble ikke tatt inn i varmen. Meget skuffende.

Vi hører fra andre brukere at dette skyldes at disken var formattert i NTFS, og at bare FAT16/32-partisjoner støttes. Men det står vitterlig på Asus web at NTFS støttes...Noe arbeid gjenstår, tydeligvis.

Hva med webkamera?

Først testet vi med et Logitech Clicksmart 510. Det var det ikke mulig å få noe bilde fra. Men vi hadde også et annet Logitech Pro 3000 liggende, og det fungerte med det samme.
Asus WL-500g har en innebygd webserver, og alle på det interne nettet kan se kameraet i nettleseren. Kjekt.

Man kan også bruke kameraet som alarm, hvor det sendes en epost til en valgt adresse hver gang det er bevegelse i bildet. Du kan regulere følsomheten i 3 trinn, men ikke velge hvilke deler av bildet som skal være følsomme. Setter du kameraet til å overvåke oppkjørselen, vil du få mye epost hvis vinden begynner å blåse i trærne omkring...

Artig, men funksjonaliteten er noe begrenset til at det kan brukes seriøst.

Konklusjon

Vi hadde kanskje litt store forventninger, men vi ble litt skuffet. Som ruter fungerte WL-500g helt fint, men vi var forbauset over at skriverstøtten ikke var bedre, og at en helt ordinær USB-harddisk fra Maxtor ikke ble støttet.

Så vi må nok krype til korset og sette opp en egen PC til å sørge for felles lagring, effektiv skriverdeling og andre fellesresurser.

PS hjertesukk:
Nå som praktisk talt alle PCer er på nett, kan ikke skriverprodusentene slutte med USB og parallellporter på skriverne, og bygge inn nettverksstøtte i stedet? Det samme gjelder eksterne lagringsenheter - det hadde vært så mye enklere...
DS

Prisen på Asus WL-500g ligger på rundt 1200 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer