Asus Zenbook U500VZ

En imponerende kraftig og elegant maskin.

Dette er kanskje den råeste ultrabooken på markedet akkurat nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Dette er kanskje den råeste ultrabooken på markedet akkurat nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til Ultrabooks, er det ikke til å legge skjul på at det er spesielt to produsenter som har imponert oss det siste året:

Asus og Samsung.

Ikke bare har disse to produsentene lagt ned mye arbeid i finishen på produktene, de har også levert maskiner med overlegne skjermer i forhold til den store hurven.

Nå er tiden kommet for å se nærmere på selve spydspissen i Zenbook-serien, den nye 15,6-tommeren Zenbook U500VZ. Dette er rett og slett et imponerende stykke håndverk i en like imponerende slank innpakning. Hør bare her:

 • Skjerm: 15,6 tommer matt IPS-skjerm, full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler)
 • Prosessor: Intel Core i7-3612QM
 • RAM: 8 GB
 • Grafikkort: Nvidia GeForce GT 650M, 2 GB
 • Lagring: 256 GB SSD (128 + 128 GB fra Sandisk)
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: HDMI + VGA (sistnevnte krever overgang)
 • USB-porter: 3 stk USB 3.0-porter
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: SD + MMC
 • Trådløst nett: Intel Centrino N6235 (A/G/N)
 • Kablet nett: 10/100/1000 Gbit
 • Annet: Bluetooth 4.0, ekstern subwoofer
 • OS: Windows 8
 • Størrelse: 38 x 25 x 2 cm
 • Vekt: 2,16 kg
 • Pris: Fra 12.150 kroner (30.11.2012)

Maskinen har altså plass til 2 stk SSD-er. Disse sitter i mSATA-spor på innsiden. Det er med andre ord ikke plass til noe harddisk eller vanlig 2,5" SSD i denne PC-en. Oppsettet med to raske SSD-er gir uansett rå lese- og skriveytelse, noe du snart vil se beviset på. I tillegg merker vi oss at prosessor ikke er av den strømgjerrige ULV-typen vi vanligvis finner i Ultrabooks, og grafikkortet er også hinsides alt vi før har sett på 2 cm tykke PC-er.

For å kompensere for relativt strømkrevende komponenter er maskinen utstyrt med et seiglivet 8-cellers batteri.

På innsiden sitter maskinvare vi aldri før har sett i denne klassen.
På innsiden sitter maskinvare vi aldri før har sett i denne klassen. Vis mer


U500VZ har samme designuttrykk som andre maskiner i Zenbook-familien, hvilket blant annet betyr at det er benyttet aluminium rund baut.

Et sirkelformet mønster i lokket skal symbolisere "de uendelige mulighetene som ligger i maskinen", som Asus selv har formulert det.

Asus Zenbook U500VZ


Fingeravtrykk vises litt på lokket, men ikke på innsiden.

1,97 cm på det tykkeste er ikke noe å si på.
1,97 cm på det tykkeste er ikke noe å si på. Vis mer


Designen er i våre øyne meget god, og utførelsen virker solid og gjennomtenkt.
Likhetstrekkene med MacBook Air er mange, ikke minst den lett skrånende designen fra siden.

Asus Zenbook U500VZ


Asus Zenbook U500VZ


Alt av tilkoblinger sitter på sidene, SD-minnekortleser, en kombinert lyd-utgang og mik-inngang, samt mini-VGA og micro-HDMI-utgang.

Tastaturet har baklys, du kan selv velge om det skal tennes automatisk eller manuelt, og du kan også justere lysstyrken. Det er fast og fint, og avgir lite støy under skriving. I motsetning til de mindre utgavene i Zenbook-serien har U500VZ også fått på plass et mumerisk tastatur.

Fikset pekeplate

Nedenfor tastaturet sitter en stor pekeplate med integrerte knapper. Den er langt mindre følsom enn den vi stiftet bekjentskap med hos lillebror UX31A.

Platen har integrerte venstre-høyreknapper nederst. Det fungerer bra, og ser bedre ut enn separate knapper, selv om sistnevnte som regel fungerer aller best, mener vi.

Bra tastatur og multiberøringsfølsom pekeplate.
Bra tastatur og multiberøringsfølsom pekeplate. Vis mer


Den matte skjermen full HD-oppløsning, 1920 x 1080. Dette er etter vår mening perfekt oppløsning for en 15,6 tommer, og sørger for at bilder og tekst blir sylskarpe. At den også er matt og har meget god kontrast også fra nærmest død betraktningsvinkel, er også store pluss i våre øyne.

Asus Zenbook U500VZ


Ingen betraktningsvinkel blir for vrien for denne skjermen.
Ingen betraktningsvinkel blir for vrien for denne skjermen. Vis mer


Strømpluggen har en praktisk 90-graders knekk, noe vi liker bedre enn dem som stikker rett ut. De er ofte mer utsatt for brudd.

Asus Zenbook U500VZ


Høyttalerne er fortsatt merket Bang & Olufsen ICEpower. Lyden er ikke så verst for å komme fra en syltynn Ultrabook, men har naturligvis sine begrensninger, spesielt på bass. Derfor har Asus lagt ved en ekstern subwoofer i kaffekrus-størrelse, som sørger for mer fylde. Vi tro imidlertid ikke mange kommer til å bruke den. Er man opptatt av god lyd, kobler man til eksterne høyttalere eller bruker hodetelefoner. Enkelt og greit.

Bunnplaten er heltrukket og også av aluminium, og du trenger torx-trekker for å få tilgang til innmaten.

Bunnplaten holdes på plass av minst 10 torx-skruer.
Bunnplaten holdes på plass av minst 10 torx-skruer. Vis mer


I bruk og målt ytelse

Oppstart av maskinen tar 13 sekunder. Det er blant de aller raskeste tidene vi har målt, og det skyldes dels et lynkjapt RAID-oppsett med to SSD-er, samt at Windows 8 er blitt raskere å starte enn tidligere Windows-utgaver. Fra hvilemodus er maskinen klar på et øyeblikk.

Maskinen har to vifter som går kontinuerlig, og på noe høyt turtall.

Dette er altså noe av prisen man må betale for å få så mye krutt pakket inn i så begrenset volum. Det at den har en jevn dur er uansett bedre enn en vifte som justerer hastigheten opp og ned i tide og utide, mener vi. Om viften er sjenerende eller ikke er en smakssak, men dette er ikke en PC vi ville tatt med oss på senga hvis den andre i rommet prøver å sove.

På dette punktet er det altså forbedringspotensiale, og vi forventer nesten at etterfølgeren til denne maskinen vil være langt mer stillegående.

Maskinen kommer med en del forhåndsinstallert programvare, inkludert nettsikkerhetspakke fra McAfee (prøveversjon). Denne synes vi er plagsom, og kommer med temmelig mange irriterende advarsler, blant annet om å aktivere og betale for å fortsatt være sikret etter prøveversjonen. Den påvirker imidlertid ikke bruksopplevelsen utover dette i særlig grad, PC-en responderer svært kjapt i alle situasjoner.

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,6
Minne: 7,7
Grafikk: 5,8
Spillgrafikk: 6,8
Primær harddisk: 8,4

Dette er uvanlige tall å se på Ultrabooks, og gir oss klare forventninger til de øvrige testene.

Passmark PerformanceTest 8.0 sier følgende om prosessor, grafikk og SSD-ytelsen. I diagrammene har vi sammenlignet med andre ultrabooks vi har testet i det siste:

Asus Zenbook U500VZ

Prosessor:


Som du ser er prosessorytelsen av en helt annen klasse enn på standard ultrabooks. Dette er rett og slett kompromissløst, denne PC-en er blant de kjappere vi har testet, uansett klasse

Asus Zenbook U500VZ

Grafikk:


Også grafikkytelsen henger med. Du kan spille nye spill med normal oppløsning og detaljdybdre, uten problemer.

Asus Zenbook U500VZ

SSD:


Og til slutt: Ytelsen på SSD-oppsettet er også helt i toppklasse, og på høyde med Acer S5 som hittil er den raskeste vi har testet. Det er rett og slett svært få bremseklosser på denne PC-en!

Batteri:
Hva så med batteritiden? Tatt i betraktning at dette faktisk er en høyytelses-PC, synes vi at 6 timer med liten belastning og inntil 4 timer med kontinuerlig videoavspilling absolutt er godkjent. Forvent i overkant av 5 timer dersom du arbeider med varierte oppgaver.

Det finnes mange PC-er med bedre batteritid, men de er ikke i nærheten av denne på de øvrige ytelsene.

Konklusjon

Asus Zenbook U500VZ


Denne maskinen parkerer absolutt alt vi har testet av ultraportabelt tidligere. Ytelsen er faktisk på høyde med mange av de dedikerte spill-maskinene som ofte veier dobbelt så mye og har et temmelig brutalt designuttrykk. SSD-er i RAID er også uvanlig for klassen, og gir deg mulighet til få både god kapasitet og høy ytelse.

Til tross for noe viftestøy - OG at Windows 8 fungerer bedre med berøringsskjermer, kommer vi ikke unna terningkast 6 og et åpenbart Anbefalt-stempel. Men den passer ikke alle, derfor bør du alltid lese plussene og minusene i oppsummeringsboksen før du bestemmer deg. Og prisen kan i tillegg være et ankepunkt for mange.

OG: Allerede i neste uke er vi klare med test av Samsungs 9-serie i 15,6-tommer utgave. Denne har vi også meget høye forventninger til. Det samme gjelder Apples MacBook Pro Retina. Følg med!

Flere ferske PC-tester

Testresultat

Asus Zenbook U500VZ

Klassens desidert kraftigste PC, ytelsesmessig overlegen på det meste, stilmessig pen, svært god skjerm, tynn, robust, relativt lett, godt tastatur.

Noe viftestøy, VGA-tilkobling krever overgang, Optimal bruk av Windows 8 krever berøringsskjerm.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer