– At alle gjør det, betyr ikke at det er greit

Forbrukerrådet synes ikke at dårlig forbrukervern i internettilkoblede leker er godt nok.

KLAGET INN: Forbrukerrådet har klaget inn lekedukken My friend Cayla til Forbrukerombudet og Datatilsynet. Foto: Genesis
KLAGET INN: Forbrukerrådet har klaget inn lekedukken My friend Cayla til Forbrukerombudet og Datatilsynet. Foto: Genesis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommentar: Pål Joakim Pollen stusser over at Forbrukerrådet klager inn dukken Cayla til Forbrukerombudet og Datatilsynet. Vi må si oss uenig når han begrunner sin kritikk i at dårlig sikkerhet, målrettet reklame rettet mot barn og ulovlige vilkår er helt vanlig i digitale produkter. At denne typen virksomhet er utbredt, betyr ikke at det er greit.

Hvorfor klager vi på Cayla? Leketøysprodusenten har valgt å bruke billige komponenter med særlig lav sikkerhet. Vi aksepterer ikke at produsenter tar snarveier når det kommer til for eksempel kjemikalier i leker, så et minimum av digital sikkerhet bør også være på plass. Det er ikke i orden at vilkårene kan endres uten varsling eller at personopplysninger kan brukes til målrettet reklame. Dessuten er det ikke greit at barns samtaler med dukken kan brukes til andre formål enn barnets lek, og at foreldre ikke gir eget samtykke til dette. Videre er det et tillitsbrudd når en såkalt «bestevenn» kommer forhåndsprogrammert med skjult reklame.

Forbrukerrådet har valgt å legge til grunn det regelverket som gjelder og de forventningene vi mener det er rimelig at forbrukere har til produktene de kjøper og bruker. Etter vår mening er det særlig viktig at produkter rettet mot små barn, som er en spesielt sårbar gruppe, ivaretar sikkerhet, personvern og forbrukerrettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer