Athlon 64 i bærbar PC -

Mobilutgaven av AMDs 64-bit prosessor K8 har funnet veien til de første bærbare PCene. Vi har sett nærmere på en sværing fra Zepto, og gir deg en pekepinn på hva den nye prosessoren kan by på - rent ytelsesmessig.

Athlon 64 i bærbar PC -
Publisert
Sist oppdatert

Verken Windows XP eller programmene som er tilgjengelig for operativsystemet er optimalisert for 64 bits maskinarkitektur. Dette er ventet å endre seg etter hvert som 64 bits-prosessorer fra Intel og AMD begynner å bli rådende på markedet, noe de aller fleste er enige kommer til å skje om ikke så alt for lenge.

Athlon 64-prosessoren er derimot bygd for å kunne håndtere 32 bits programkode meget effektivt, noe de første ytelsestestene også beviser. De fleste testmagasiner som har testet prosessoren har oppnådd tall som viser at AMD Athlon 64 XP3200+ yter omtrent som, eller bedre enn Intel Pentium4 på 3,2 GHz - til tross for at klokkehastigheten er langt lavere.

Vårt testeksemplar

Maskinen vi har lekt oss med er en såkalt "Engineer sample", dvs en maskin som ikke er ment å havne i butikkhyllene. Likevel er det ventet at Athlon 64-baserte PCer kommer til å bli vanlig ganske snart - først og fremst som skrivebordserstattere, men også på bærbare PCer - med mobilutgaven av prosessoren. Operativsystemet var naturligvis Windows XP Professional.

For hvis vårt testeksemplar representerer gjennomsnittet hva størrelse og vekt angår, vil disse maskinene neppe appellere til den mest mobile delen av befolkningen. Vektnåla stopper først på 3,8 kg, og legger du til de 1,4 kiloene mastodont-strømforsyningen veier, er du allerede godt over 5 kg.

Husk hørselvern

Hva viftestøy angår, hadde vi forventet oss full storm ved Stadt, men ble i stedet møtt med mild bris fra øst. Ved lav belastning gikk ikke viften kontinuerlig en gang. Det var overraskende, spesielt etter å ha sett de enorme kjølerne som påmonteres desktop-varianten av prosessoren i stasjonære PCer. Nå skal det legges til at prosessoren i denne PCen ikke er av de raskeste utgavene - det er en 2400+ utgave som kjører på 1,8 GHz.

Verre ble det under belastning, den trinnløse vifta ble fort forvandlet til storm rundt husveggene - og begynte å gå omtrent før vi hadde startet de tunge prosessene. Nå skal det legges til at grafikkbrikken nok også krever kjøling - test-PCen var utstyrt med den fryktelig raske ATI Mobility Radeon 9600-brikken.

Ytelsestene

Slik ser den altså ut - den feteste strømforsyningen vi har sett - bokstavelig talt...
Slik ser den altså ut - den feteste strømforsyningen vi har sett - bokstavelig talt... Vis mer


"Engineer sample" er ofte knyttet til ustabilitet, noe vi opplevde under ytelsestestene - deriblant 3DMark 2001 og Quake3 Arena. Vi fikk ingen tall, men det vi så av bilder (før alt gikk i stå) imponerte oss. Vi gleder oss til å se flere bærbare PCer med 9600-grafikk.

Rene prosessortester gikk det derimot langt bedre med, og vi begynte med kompresjon av 290 MB WAV-filer til MP3 ved hjelp av LAME 2.92. Denne er på ingen måte optimalisert for 64-bits prosessorer, men likevel var jobben gjort på respektable 1 minutt og 52 sekunder med våre high-quality innstillinger. Et raskt søk i testarkivet viser at det er omtrent like kjapt som blant andre Centrino-maskinen Acer Travelmate 803, som vi testet med 1,6 GHz prosessor. Denne yter altså litt mer pr MHz enn Mobile Athlon 64 i akkurat denne testen.

PCMark 2002 gav prosessoren poengsummen 5490, som er noe høyere enn den nevnte Centrinoen, og tilsvarer tallene vi fikk under testen av Packard Bell iPower 5000. Denne var utstyrt med, ja du gjettet det kanskje, Pentium 4 prosessor på 2,4 GHz. Dermed holder prosessoren det den lover, også i et rent 32 bits miljø.

Det mest oppsiktsvekkende var kanskje at PCen holdt seg relativt kjølig, selv etter at vi hadde kjørt den hardt temmelig lenge. Det betyr i hvert fall at bråket fra viftene ikke var for ingenting.

Kommer mer

Det er for øyeblikket ikke avgjort om denne modellen blir tilgjengelig i Norge eller ikke, men fra Zepto har vi fått opplyst at sannsynlig utpris vil være ca 20.000 kroner. For den summen får du avsindig mye i 32-bits for tiden, så med mindre du ha det siste som er å oppdrive, finnes det bedre alternativer.

Vi har for øyeblikket flere Athlon 64-hovedkort og prosessorer på testbenken, og om ikke så alt for lenge vil det helt sikkert dukke opp flere bærbare PCer med prosessoren også. Følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer