ATI Radeon 64 MB

Radeon er navnet på den nyeste grafikkbrikken fra ATI, som skal kjempe mot NVIDIAs dominans i markedet. Vi har testet toppmodellen, og ble positivt overrasket - men ikke på alle områder.

Publisert

De siste månedene har grafikkortmarkedet vært dominert av GeForce 2- og Voodoo 5 5500-grafikkort – begge to er meget bra løsninger. GeForce 2 er uten tvil den raskeste og mest velutstyrte brikken hittil, mens Voodoo 5 5500 fra 3dfx har ypperlig bildekvalitet takket være den meget gode kantutjevningteknikken.

ATI har alltid vært en populær brikkeprodusent, og har lenge levert solide løsninger for 2D- og DVD-akselerasjon. Men ATIs teknologi har aldri vært bra nok for spillentusiastene, til tross for iherdige forsøk med produkter som Rage 128 og Rage Fury MAXX. NVIDIA har i mange år vært et steg foran i dette meget konkurranseutsatte markedet, og ATI har aldri klart å slå gjennom. I april i år annonserte de derfor en ny brikke som endelig skulle ta rotta på NVIDIA og 3dfx. Brikken het Radeon 256, og nyheten ble meget godt mottatt. Spesifikasjonene har riktignok endret seg siden da (blant annet er klokkefrekvensen redusert fra 200 til 183 MHz).

Kortet vi testet har 64 MB DDR RAM. De øvrige spesifikasjonene er en fillrate på 366 Megapiksler i sekundet/1,1 Gigateksler i sekundet (i praksis klarer kortet opptil 1,3 Gigateksler i sekundet takket være HyperZ-teknologien), 30 millioner polygoner i sekundet, Charisma Engine og Pixel Tapestry-teknologiene (støtte for Transform & Lighting, kantutjevning, 3D teksturer, bump mapping i flere varianter, og andre teknologier som øker bildekvaliteten). Kortet har også den velkjente Rage Theater-brikken, som byr på ypperlig DVD-dekoding. I tillegg kan kortet leveres med DVI- og TV-utganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer