Atom, Bobcat - forsvinner de bærbare?

Det utvikles helt nye prosessorer med nye egenskaper, hva slags datamaskiner får vi ut av dette?

Atom, Bobcat - forsvinner de bærbare?
Publisert
Sist oppdatert
For de aller fleste brukere er imidlertid en rimelig bærbar helt tilstrekkelig ...


I dag er det to typer PCer som gjelder - de stasjonære og de bærbare.

De stasjonære taper terreng, selv om pris/ytelse fremdeles er generelt bedre enn hos på bærbare. Men dette gjelder bare for de kraftigste maskinene, hvor du må betale opptil dobbelt så mye for en bærbar med samme ytelse.

For de aller fleste brukere er imidlertid en rimelig bærbar helt tilstrekkelig, og har så mange praktiske fortrinn at en stasjonær ikke er aktuelt.

Stasjonære PCer er i stadig større grad forbeholdt gamere og entusiaster, profesjonelle brukere som trenger spesialtilpasset maskinvare og tilleggsutstyr (lyd/video, design, finans, industriell produksjon) og svært rimelige kontormaskiner for saksbehandlere og lignende.

Bærbare kommer nå i alle fasonger og prisklasser. Ordinær pris for de enkleste bærbare ligger under 3 000 kroner inkludert Windows, og i skrivende stund kjører Dell et tidsbegrenset spesialtilbud på 1990 kroner (+ moms) for en tilsvarende maskin. Og det blir neppe det siste og laveste fra den kanten, eller fra konkurrenter som HP, Acer, Lenovo og mer lokale produsenter som Zepto, Multicom osv.

Samtidig koster en fullspekket bærbar fra Apple 21 490 kroner, og tilsvarende fra andre produsenter ligger i samme prisklasse.

Felles for alle disse maskinene er at de bruker ordinære Intel-prosessorer for hver maskintype - stasjonære eller bærbare - med forskjellig strømforbruk og ikke minst styring av dette.

Men i bunnsjiktet - prismessig - kommer det nå andre maskiner med en helt annen prosessor - Intel Atom.

Gammelt i ny innpakning?

Selve prosessoren er basert på x86 (Intel foretrekker å kalle den IE-32) mikroarkitekturen som stammer fra 80386-prosessoren som kom i 1986.

Men dette er også det eneste som er felles. Både design og ytelse er i en helt annen liga enn for over 20 år siden, og strømforbruket er nede i under 1 watt for enkelte modeller.

Prosessoren blir produsert i 45-nanometers teknikk, og hastighetene opptil 1,87 GHz.

Dagens Atom har imidlertig støttebrikker som krever langt mer strøm enn selve prosessoren, derfor ser vi ikke noen virkelig små enheter som bruker denne prosessoren foreløpig. Da ville batterilevetiden bli oppgitt i minutter, og det slår ikke spesielt godt an.

Det vi derimot ser er mini-bærbare som Acer Aspire One, som har samme bruksområde som de rimeligste ordinære bærbare. Forskjellen er først og fremst størrelse og vekt.

Hva kommer i fremtiden?

Intel har nye versjoner på trappene, hvor mye av funksjonaliteten til støttebrikkene er integrert i selve prosessoren. Da nærmer vi oss løsninger som kan brukes i framtidige enheter ala iPhone og kommende konkurrerende enheter.

Vår egen og families/venners/kollegers erfaring med bruk av iPhone 3G, samt den overveldende populæriteten over hele verden, understreker at en liten håndholdt enhet kan erstatte store deler av PC-bruken - når design og brukeropplevelse gjøres riktig.

Når responsen oppleves som direkte kontroll og ikke som å sende inn en søknad på et skjema om det allernådigst kunne behage operativsystemet å gi en respons fra maskineriet - da snakker vi.

Her kommer Atom og konkurrerende prosessorer (AMD jobber med sin Bobcat, ARM og Freescale ligger neppe på latsiden) inn i bildet når ytelsen og strømforbruket stemmer.

Når ordinære bærbare blir så billige at bransjen ikke tjener penger, og folk er villige til å betale mer for håndholdte eller MID - Mobile Internet Devices - som gjør nesten hele jobben - da har det skjedd enda en revolusjon i folks generelle bruk av datamaskiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer