aTunes

Musikkavspiller med nettradio, artistinformasjon og Last.fm integrert.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste med interesse for teknologi har i dag gått over til å bære med seg musikksamlingen i digital form. Det å ikke ha større begrensninger i vekt eller fysiske dimensjoner er svært praktisk, men på den annen side heller ikke spesielt oversiktlig. Derfor bruker også mange en musikkavspiller med en eller annen form for musikkbibliotek.

Innen slik programvare er det en rekke mer eller mindre gode valg, og du har sikkert hørt om en eller flere av de mest etablerte aktørene: iTunes, Windows Media Player, MediaMonkey, RealPlayer eller WinAmp.

Men det finnes alternativer, og er du en av dem som ikke har grodd deg alt for fast til ditt vante bibliotek kan du sjekke ut aTunes, (ikke å forveksle med Apple iTunes) som spiller av mp3, ogg, wma, wav, flac, mp4, ra og rm-filer.

Enkel og oversiktlig

aTunes' grensesnitt er kanskje ikke like "tøft" som hos noen av konkurrentene, men mange vil nok foretrekke at programmet fremfor alt er intuitivt og enkel å bruke. Det går raskt å finne frem til musikken du er ute etter - her kan du sortere på artister, album eller sjanger, og i tillegg kan du filtrere alle treff. Det finnes også en avansert søkefunksjon der du for eksempel kan søke etter musikk med en bestemt bitrate.

Blir du lei av å høre din egen musikk har også aTunes støtte for nettradio, og kommer med en rekke radiostasjoner lagt inn - også noen norske. Ellers kan du selvfølgelig legge til nye selv.

aTunesaTunes henter også inn plateomslag fra Last.fm. Merk også modulen på høyre side, der du kan få opp informasjon om artisten, sangtekster og så videre.

Audioscrobbler-modulen sørger for at du vet litt om artisten som spilles.
Audioscrobbler-modulen sørger for at du vet litt om artisten som spilles. Vis mer


Tekster og artistinformasjon

Men i tillegg til overstående funksjonalitet - som vi jo tross alt finner i de aller fleste større musikkapplikasjoner - har aTunes en modul som kalles Audioscrobbler. Her integrerer aTunes informasjon hentet fra Last.fm, som plateomslag (album art), informasjon om artisten og sangtekster.

I tillegg får du opp en liste fra Last.fm som presenterer "lignende artister" slik at du nettopp kan utvide din musikalske horisont hvis det er en type musikk du virkelig liker. Klikker du på en av disse artistene får du opp dennes Last.fm-side.

Andre ting vi synes er verd å nevne er støtte for bærbare musikkspillere, oppbygging av spillelister basert på historikk - altså hva du har hørt på tidligere, og "søk etter video"-knappen som nettopp søker YouTube etter video av sangen som spilles.

aTunes kan også brukes til å rippe CD-er og henter inn albuminformasjon slik at du slipper å manuelt legge inn sangtitler og så videre.

Ikke perfekt, men...

Om aTunes oppfyller alle dine krav til et musikkbibliotek kommer helt an på hvor godt vant du er. Applikasjonen har et par irriterende svakheter, som at vi ikke kan bygge opp Spilleliste2 mens vi hører på musikk i Spilleliste1, og de mest krevende brukerne vil kanskje uffe seg over at du ikke kan "bla" i platesamlingen med CowerFlow-teknologi.

Stem her

Hvilket musikkbibliotek bruker du? (Avsluttet)
iTunes(48%) 349
MediaMonkey(14%) 102
WinAmp(13%) 94
Windows Media Player(13%) 93
Ingen av de over(9%) 67
aTunes(2%) 14
RealPlayer(2%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Minneforbruket er heller ikke optimalt - på vår XP-maskin har aTunes til tider spist nærmere 100 MB. På en moderne datamaskin er egentlig ikke dette noe reelt problem, men sitter på på en gammel maskin med lite minne kan den altså bli litt tung.

Så vi ser rom for flere forbedringer, men samtidig liker vi virkelig integrasjonen mot Last.fm og den nevnte Audioscrobbler-modulen, som i våre øyne gjør programmet verd å sjekke ut.

aTunes er er i skrivende stund i versjon 1.9.0 (kodenavn "Mistral") og finnes for Windows, Mac og Linux. Du finner den på www.atunes.org.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer