Audigy2 Platinum

Så er etterfølgeren på banen, med enda flere imponerende spesifikasjoner. Vi har sjekket ut hva det har å by på og sammenlignet med forgjengeren.

Audigy2 Platinum
Publisert
Sist oppdatert

Denne utgaven er som navnet tydelig indikerer, en videreutvikling av forrige Audigy-utgave som kom for drøyt et år siden. Den nye utgaven har endelig fått ekte 24-bits konvertere og dermed støtte for de mest avanserte formatene.

Det som er nytt

De nye avspillingsformatene som støttes er 6.1 surround, med senterkanal både foran og bak, og DVD-Audio med 24 bit og 192 kHz for stereo og 96 kHz for surround.

Microsofts nye flerkanals format i WMA 9 Professional er også støttet, her er det duket for en formatkrig i framtiden, Microsoft vs Dolby, men det er en annen historie.

Audigy2 er også THX sertifisert, for Dolby Digital® EX

Det er også mulig å ta opp og spille av 24-bit 96 kHz, men dette er også avhengig av programvaren som brukes. For eksempel støtter ingen av musikkprogrammene som fulgte med dette.

Ut over dette er det faktisk ingen synlige endringer i maskinvaren.

Hva du får

Vi har testet Platinum-utgaven, som består av de samme komponentene og programvarene som standardutgaven, men med en egen tilkoblingsboks. Denne monteres i fronten på PCen, over eller under CD/DVD-enheten.

PCI-kortet har fått enda en utgang, for å støtte 6.1 formatet, nå er det hele 6 minijacker og en FireWire-kontakt på braketten.

Audigy2 Platinum


Inne på kortet finner vi kontakter til tre analoge lydkilder, merket TAD, CD-IN og AUX-IN. Det er også en S/PDIF kontakt for CD.

Dette er ganske merkelig, spesielt CD-kontaktene. Direkte lyd - analog eller digital - fra CD-drevet, brukes ikke lenger i nyere versjoner av Windows, og KAN ikke brukes dersom du skal ha glede av de nye finessene med flerkanals lyd, 24-bits konvertere osv. Kontaktene gjør jo ikke noen skade, men har ingen ting på et moderne lydkort å gjøre.

Audigy2 Platinum


Det er også tre multi-pins kontakter til tilkoblingsboksen, gameport-braketten og den andre FireWire-kontakten som sitter i tilkoblingsboksen. FireWire går altså i en separat kabel, og ikke i flatkabelen som fører alle de andre signalene.

Gameport-braketten har bare en kontakt med flatkabel, her er det ingen aktive komponenter. Trenger du ikke noen gameport behøver du ikke koble den til, så sparer du en kortplass.

Tilkoblingsboksen har de samme kontaktene som boksen som fulgte med forrige Audigy-utgave:

Audigy2 Platinum


  • Koaks og optisk SPDIF inn/ut

  • Analog linje inn
  • Mono linje/mikrofon inn med volumkontroll for mikrofonsignalet.
  • MIDI inn og ut
  • FireWire (her kalt SB1394)
Fjernkontrollen fungerer med infrarødt signal, og krever at du har installert Creative Media Source programvaren.

I bruk

Sammenlignet med første utgave av Audigy er det altså først og fremst avspilling av DVD-Audio som er det store nye. Om dette er noe de store kjøpegruppene kommer til å omfavne med det første er vel tvilsomt. I dag er det vel nærmest en kuriositet.

De nye 24-bits konverterne er bedre og mer støysvake enn de foregående, og Audigy2 er faktisk svært støysvakt.

Men vi er ikke mer imponert over Audigy2 enn den opprinnelige Audigy. 6.1 formatet krever at du kjøper en høyttalerløsning som matcher, som for eksempel Inspire 6700 som vi testet med.

Audigy2 PlatinumKombinasjonen har derimot høy underholdningsverdi, først og fremst for spill og DVD-filmer. Spillene som følger med; Hitman 2 og Soldier of Fortune, støtter EAX og gir et godt inntrykk av hva du kan forvente i andre titler etter hvert.

For kreativ musikkbruk er begrensningen på 16-bit 48 kHz en alvorlig innvending, selv om programmene som følger med, de nye versjonene av Cubasis, Wavelab Lite og Traktor DJ, er veldig bra.

Anbefaling?

Vi sier tja. Platinum-utgaven er alt for dyr, vi ville heller valgt standardutgaven og kjøpt en billig mikser i stedet., for omtrent samme pris.

Standardutgaven derimot, til rundt 1000-lappen, er vel det råeste du får av lydkort for spill og moro, kombinert med et passende høytalersystem.

Men det er noen hundrelapper å spare på å kjøpe den første Audigy-utgaven, som ikke er mye dårligere. Og velger du bulk-versjonen uten programmene sparer du enda noen hundrelapper.

Skal du ha ny PC spøker de nye hovedhovedkortene med nForce2 for relevansen av et eget lydkort, selv for entusiaster. Her har vi både flerkanals utganger, digital ut, masse DSP-kraft, 44,1 kHz ASIO-drivere for musikk - alt integrert på hovedkortet. Og til omtrent samme pris - du får altså hovedkort på kjøpet...

Det ser vi fram til å sammenligne.

AUdigy2 koster rundt kroner for standardversjonen, mens Platinum som inkluderer koblingsboks koster rundt 2 000 kroner. Sjekk som vanlig pris hos din favorittforhandler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer