Autohotkey gjør deg effektiv

Etter å ha fiklet litt med dette programmet, skjønner vi nesten ikke hvordan vi klarte oss uten.

Publisert
Sist oppdatert

(Republisert, først publisert i oktober 2006) Makroer kan være behjelpelige med å gjøre hverdagen din effektiv, men sjelden har vi vært borti en enklere løsning enn Autohotkey. Programmet lar deg definere snarveier som fungerer på tvers av hele operativsystemet, og ikke bare ved å tildele snarveier til ctrl+alt+f12 og den slags - en hvilken som helst tastekombinasjon kan aktivere makroen så lenge skriptet kjører i bakgrunnen. Om du skriver i Word, redigerer en fil i Notepad, blogger på nett eller fyller ut et registreringsskjema er helt irrelevant.

I tillegg kan du spille inn både tastaturtrykk og musebevegelser - både ved å utføre handlingene eller skrive inn manuelt for hånd. Det beste av alt er at et høyreklikk på skriptet lar deg konvertere det til en frittstående eksekverbar fil som kan kjøres hvor som helst uten noe mer mikkmakk. Programmet har også en del avanserte muligheter som styring av lydkort, vinduer (inkl aways on top, størrelsesendring etc.), monitorering av inaktivitet (slik at du kan starte bakgrunnsoppgaver) etc.

Kjapp installasjon

Autohotkey er helt gratis og kan lastes ned herfra. Installasjonen er rett frem - valg av katalog og neste-trykking til du er i mål. Etter installasjonen åpnes .INI-filen, som er standardfila dersom du kjører programmet direkte. Du kan fortsette å jobbe på denne filen eller lukke den og opprette en ny - valget er ditt.

Bruk av programmet foregår på ulike måter. Etter installasjonen har du fått en ny programgruppe som ser slik ut:

Autohotkey gjør deg effektiv


Autohotkey-programmet kjører skriptet som finnes i .INI-fila. Active window info er et program som kan brukes dersom du planlegger litt mer avansert scripting - det ligger alltid på toppen og viser masse informasjon om det aktive vinduet. Det mest interessante for mange vil være AutoScriptWriter, som lar deg spille inn det du gjør med mus og tastatur. Trykk på record, og opptakssesjonen starter. Trykk på stop og makroen er ferdig. For eksempel kan du ta spille inn en makro som starter Word, fyller inn ditt navn og adresse, dagens dato, en overskrift og setter markøren klar til å begynne på brevet du har tenkt til å skrive. Etterpå kan du tilordne denne makroen til f.eks. ctrl+alt+b for brev, og hvor enn du måtte finne på å trykke denne kombinasjonen, spilles makroen av.

Personlig har vi hatt mest utbytte av å skrive erstatningsskript for hånd, for å automatisere mye av det vi skriver til daglig. For eksempel kan vi nå bare skrive link og trykke enter, så byttes ordet link ut med | der | betegner hvor markøren blir stående. Snedig, hva? Du kan erstatte triggerteksten (altså nøkkelordet som aktiverer makroen) med det du vil av tekst, entertrykk, trykk på piltaster etc. slik at du også kan plassere markøren som du vil.

Litt førstehjelp

For å hjelpe deg litt i gang, viser vi deg hvordan du kan lage noen enkle HTML-makroer. Dokumentasjonen inneholder selvsagt mer informasjon, så vil du lære mer, titter du igjennom den, spesielt disse to underkapitlene.

Vi starter notepad og begynner med en blank fil. I utgangspunktet vil erstattingen skje umiddelbart når du skriver triggerordet, og det første vi vil gjøre er derfor å si i fra at vi kun ønsker at triggerordet erstattes dersom det trykkes enter etterpå. Det gjør vi slik:

#Hotstring EndChars `n

`n betyr enter. Du kan også føye på flere, dersom du for eksempel ønsker at erstatting skal finne sted dersom du trykker tabulator, mellomrom etc. Se "Ending characters" her.

Så begynner vi selve scriptingen. La oss begynne med noe enkelt - vi vil at br (enter) skal erstattes med
:

:oc:br::

Linja begynner alltid med kolon. o betegner at vi ikke ønsker et mellomrom etter erstatningsteksten, mens c betegner at vi ønsker case-sensitivitiet. Altså vil ikke BR (enter) føre til erstatning - bare br (enter). Hadde vi kjørt scriptet nå, kunne vi ha skrevet br (enter) i et hvilket som helst vindu og fått
i stedet.

Men, vi vil vel ha litt mer enn det? La oss legge til fet teksttype også:

:oc:b::{Left}{Left}{Left}{Left}

Her har vi valgt at b (enter) skal erstattes med , men ikke bare det - vi simulerer også fire trykk på venstre piltast slik at markøren blir stående der den skal. Du kan bruke flere nøkkelord som {Up}, {Down}, {Right}, og {Enter}.

Vi avslutter med å vise hvordan du kan bruke utklippstavlen:

:oc:href::{Left}{Left}{Left}{Left}

Ved å skrive href (enter) får du nå en vanlig link, og ikke bare det - ^v betegner ctrl+v, som er "lim inn". Med andre ord må du sørge for å ha linken i utklippstavlen på forhånd. Markøren settes også slik at du kan skrive navnet på lenken med en gang.


Når du så er ferdig med skriptet ditt, kan du konvertere det til en eksekverbar fil. Du starter da "convert from .ahk to .exe", velger skriptet, navn på utfila og et eventuelt ikon og kjører i gang. Denne exe-fila kan du ta med deg hvor som helst - på en USB-penn e.l. og starte opp. Vips, så har du tilgang på makroene dine der du blogger fra en nettcafé i Kuala Lumpur.

Ble denne litt for teknisk?

(Avsluttet)
Ja, huff(53%) 828
Nei, mer sånn(47%) 740
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
blogg.ahk (ahk 1 kB)
Bloggsnarveier.exe (exe 195 kB)


Autohotkey laster du ned herfra. Som en bonus kan du hente ned
(høyreklikk og velg "lagre som"), der vi har begynt litt for deg, eller
hvis du bare vil teste uten å legge inn autohotkey. Da kan du bruke følgende kommandoer etterfulgt av enter: href* (lenke), mail* (mailto-lenke), img (bilde), imgc (sentrert bilde), imgr (høyrestilt bilde med ramme), ul (usortert punktliste), ol (sortert punktliste), li (listeelement), b (fet skrift), i (kursiv), str (strong), em (emphasized), h1-4 (overskrifter), co (code) og bk* (blockquote). De som er markert med stjerne bruker innhold fra utklippstavlen.

Til samlesiden for programvare

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer