Avansert bruk av Twitter

Visste du at Twitter kan brukes til mye mer enn å kvitre?

Publisert
Sist oppdatert

Twitter har tatt den digitale hverdagen med storm.

Stadig nye medieplattformer kaster seg over denne tjenesten som framtrer som en kombinasjon av blogg og tekstmeldinger, siden meldingene ikke kan være lengre enn 140 tegn.

Du kan følge dine venners eller fremmedes hverdager via oppdateringer, og selv oppdatere om dine hendelser eller svare på andres oppdateringer.

Det finnes imidlertid langt flere muligheter i denne publiseringsplattformen enn man kanskje tilsynelatende skulle tro. Det er ikke uten grunn at den har blitt kalt et kommandolinje-verktøy.

>> Les også: De 25 beste nettjenestene

I dag skal vi ta deg med på en rundreise innom noen av de mest tilgjengelige og aktuelle alternativene for utvidet bruk av Twitter som et (kommandolinje-) verktøy.

Det må nevnes at løsningene som presenteres i denne artikkelen fungerer best hvis Twitter er lett tilgjengelig, for eksempel ved å bruke verktøy som Twhirl eller Twitterbar for Firefox. Flere tilgjengelige verktøy for Twitter kan du lese mer om i en tidligere artikkel.

Avansert bruk av Twitter


Hvis du ikke har vært innom Twitter tidligere bør du ta en titt på DinSides store Twitter-guide.

Hold rede på oppgavene dine med RememberTheMilk

Remember The Milk er en gratis nettbasert tjeneste for å organisere oppgavene du skal gjøre.

Her kan du raskt få et overblikk, og for å gjøre oversikten bedre og mer effektiv, kan du dele oppgavene inn basert på kontekst eller lister. Eksempelvis en liste for oppgaver relatert til hjemmet, en annen for jobb, en tredje for hobbyen din, en fjerde for telefoner du må ta, og så videre.

I tillegg kan du benytte såkalte merkelapper (tags) til elementer som går over flere kontekster. Hvis du har et prosjekt hjemme hvor du skal pusse opp badet, vil du kanskje benytte listene hjemme, telefon og innkjøp, men for å vite at disse hører under samme prosjekt vil du kunne gi alle oppgavene merkelappen badoppussing. Du kan til slutt også sende inn oppgaver via e-post til en egen innboks for oppgaver, som du så, når anledningen byr seg, kan sortere inn i de riktige kontekstene.

Det er den siste funksjonen vi bruker som utgangspunkt når vi tenker på bruk sammen med Twitter. Du kan nemlig sette opp Twitter til å kunne sende inn nye oppgaver til innboksen i Remember The Milk. I tillegg kan du hente informasjon om hvilke oppgaver som venter på deg, basert på kontekst, merkelapp og dato. Du kan også sette oppgaver som fullført, eller utsette tidsbestemte oppgaver. Slik setter du det opp:

 1. Opprette en konto hos Twitter (hvis du ikke allerede har gjort det). Les vår guide til hvordan du gjør det.
 2. Opprett en konto hos Remember The Milk (igjen, hvis du ikke allerede har en konto).
 3. Gå inn på din Twitter-hjemmeside, logg deg inn, og følg Remember The Milk (rtm) ved å skrive inn follow rtm og klikk på Update. Dette gjør du for å få oppdateringer fra din rtm-konto.
 4. Logg deg inn på din rtm-konto, og gå til tjenestens Twitter-side for å sette opp din rtm-konto til å samarbeide med Twitter. Under rubrikken Ready to set it up skriver du inn ditt twitternavn og klikker Submit.
 5. Nå får du en kode som du skal sende som direktemelding til rtm. Denne sender du fra din Twitter-konto, og ser slik ut d rtm [kode] (minus hakeparantesene). D'en indikerer at det er en direktemelding til rtm.
Når dette er gjort er du ferdig og du vil kunne ta i bruk funksjonaliteten med en gang. Du vil, som nevnt over, både kunne sende nye oppgaver til rtm, men også hente oversikt over lagrede oppgaver.

Legge til nye oppgaver:
Hvis du ønsker å legge til en oppgave via Twitter skriver du d rtm [oppgavenavn] (oppgavenavn er navnet på din oppgave, minus hakeparanteser). Hvis oppgaven er tidsbestemt fører du også dette på, eks: d rtm [oppgavenavn] in 10 days (fungerer kun på engelsk).

Hente oppgaveoversikt:
Du kan hente inn informasjon over lagrede oppgaver fra lister, merkelapper, tidsbestemte oppgaver som forfaller idag, imorgen eller en spesiell dato. Eksempelvis kan jeg få en oversikt over oppgavene i listen Hjemme, ved å skrive d rtm !getlist hjemme. Ønsker jeg en oversikt over det nevnte oppussingsprosjektet mitt på badet kan jeg skrive inn d rtm !gettag badoppussing.

Du kan også avslutte eller utsette oppgaver ved å bruke kommandoene d rtm !complete [oppgavenavn] og d rtm !postpone [oppgavenavn].

Dette er imidlertid kun noen av mulighetene du har, så ta gjerne en titt på Remember The Milks nettside for å den fulle oversikten.

Legg til nye avtaler i Google Calendar

Google Calendar er en av de mest kjente nettbaserte kalenderene og er særdeles anvendelig og brukervennlig. Den er enkel å komme i gang med for nybegynnere, og den samarbeider godt med andre kalenderprogrammer og tredjepartsprogramvare, noe som dermed gjør Google Calendar til et relativt sikkert valg for framtiden.

Det finnes med andre ord endel funksjonalitet knyttet til Google Calendar (eller Gcal). Du kan også benytte Twitter til som et verktøy for å legge til nye avtaler i Google Calendar, og selv om denne muligheten ikke tilbyr like mye funksjonalitet som til Remember The Milk, fungerer den glimrende til å kjapt kunne legge til en avtale eller to.

Oppsettet følger samme prinsipp som ved Remember The Milk:

 1. Forutsetter at du allerede har konto hos Twitter og Google Calendar, hvis ikke må dette opprettes før du går videre.
 2. Skriv inn follow gcal, eller gå inn på twitter.com/gcal , og klikk på knappen Follow.
 3. Gå inn på TwitterCal og legg til ditt Twitter-brukernavn og din gmail e-postadresse, og gi deretter tilgang til å bruke din Google Calendar.
Nå er du klar til å legge til nye avtaler via Twitter. Dette følger vanlig kommandoprosedyre som Gcals Quick Add-funksjon. Dette vil si at du eksempelvis kan skrive d gcal [Avtale] 25.05.2008, eller for nærmere tidspunkt, d gcal [Avtale] 25.05.2008 10.15-13.00 (Avtale er navnet på din avtale, og uten hakeparanteser). Flere kommandoer finnes på nettsidene til Google Calendar.

Avansert bruk av Twitter


Gi deg selv en påminnelse

Timer er en tjeneste tilknyttet Twitter, og trenger derfor ingen registrering overhodet. Tjenesten tilbyr en eneste ting: Den lar deg sette en påminnelse, med en tekstmelding, x antall minutter fram i tid. Man kan imidlertid benytte denne ene funksjonen innenfor flere områder:

 • Påminnelse om en framtidig hendelse - Dette er kanskje den mest vanlige formen for timeroppgaver. Her blir du minnet om noe på et visst tidspunkt. Dette kan være et program du skal se, en oppgave som skal gjøres, noen du skal ringe osv.
 • Påminnelse om å ta pause - Når du jobber er det lurt å ta pauser med jevne mellomrom, men når man er inne i jobbmodus er det ofte lett å glemme å faktisk ta pauser. Dette kan gjøre deg utbrent i løpet av dagen. For å forhindre dette kan du sette timeren til å varsle deg om å ta pause.
 • Påminnelse om å jobbe - På samme måte kan det være lurt å bli varslet om å gå tilbake til jobboppgavene, i tilfelle du skulle begynne med andre ting slik at tiden ikke lenger er et fokus.
 • Øvelsestimer - Hvis du skal øve inn en presentasjon som ikke skal overskride x antall minutter, eller øve deg på å gjøre en oppgave raskest mulig i løpet av en viss tid (eksempelvis måle hvor mange ord du klarer å skrive i minuttet o.l), kan timeren være kjekk å bruke. Da du ikke kan følge med på en nedtelling blir situasjonen, eksempelvis ved presentasjonen, mer realistisk.
 • Andre områder? - Helt sikkert.
Oppsettet til Timer er veldig enkelt. Alt du trenger å gjøre er enten å skrive follow timer i tekstboksen i Twitter og klikke på Update, eller å gå inn på twitter.com/timer og klikke på knappen Follow. Dermed er du klar.

Nå kan du legge inn en påminnelse. Dette gjøres på følgende måte: d timer 60 [hendelse]. Dette betyr at du blir minnet om hendelsen om 60 minutter. Eksempler kan være d timer 45 Ta deg en velfortjent pause!, og deretter d timer 5 På tide å skrive videre på artikkelen!.

Tips: Du kan også benytte SMS til å sende og motta meldinger fra Twitter, og dermed kan du benytte denne påminnelsesfunksjonen, selv om du ikke befinner deg foran din PC eller Mac.

Hvem trenger RSS? Få nyhetene via Twitter.

RSS, eller nyhetsfeed, har blitt et svært utbredt fenomen for å tilegne seg nyheter innenfor sine selektive interesseområder. Nyhetslesere som Google Reader (se vår guide), Bloglines, FeedReader, FeedDemon og mange, mange flere tilbyr leseren å abonnere på nyheter fra sine favorittnettsteder slik at man ikke lenger trenger å gå til den enkelte nettside for å få oppdateringer. Nå sendes nyhetsoppdateringene til nyhetsleseren din slik at du har alt på ett sted. Ok, hva har dette med Twitter å gjøre? Faktisk en hel del.

Selektive nyheter: Gjennom Twitter kan du nemlig få tilgang på nyheter direkte fra hovedpersonene og ekskluderer dermed nyhetsmediene som mellommenn da du selv går direkte til kilden. Ved å følge dine favoritter kan du med andre ord snappe opp en rekke godbiter fra prosjekter disse er involvert i. Du får også anbefalte nettsider og nyheter fra dine medtwittere, og da dine interesser ofte sammenfaller med deres, vil nyhetene ofte være interessante.

Avansert bruk av Twitter


Hvis du ikke helt vet hvor du skal starte, kan du søke etter venner eller andre kjente navn fra din Twitterside, via nettjenesten Who should I follow, eller ta for deg Twitterholics oversikt over de 100 mest populære Twittere.

Noen utvalgte Twittere:

Noen litt spesielle, men utrolig underholdende:
Nyhetstjenester: I tillegg til å følge dine favoritt-twittere, kan du, som med RSS, abonnere på en rekke nyhetstjenester. Nyhetstjenestene har nemlig for lengst oppdaget Twitters potensiale og publiserer nyheter her ved bruk av TwitterFeed.

Her har du et utvalg nyhetstjenester du kan følge:

Noen norske kilder:
Ved å kombinere selektive nyheter og nyheter fra ordinære nyhetstjenester, får Twitter en ekstra dimensjon i forhold til vanlige nyhetslesere, hvor man både får vanlige nyheter fra utvalgte kilder, men også uregelmessige nyheter og tips fra personer i din krets, eller innenfor din interessesfære, samt den lille historie fra hver twitter med små, maks 140 tegns, anektdoter og kommentarer om sine liv og opplevelser.

Søk etter informasjon

Til slutt kan du også søke etter nyheter om utvalgte emner, produkter eller personer. Det finnes også et hav av gode løsningstips til der ute, så hvis du står fast er det ikke dumt å ta et søk her. Til dette bruket kan du benytte Tweet Scan, som søker, i sanntid, gjennom indekserte posteringer etter dato. Dette søket er også tilgjenglig via Twhirl, som er et elegant skrivebordsprogram for Twitter. Du kan også bruke Google til denne type søk ved å bruke følgende søkestreng: [NavnPåsøk] site:twitter.com.

Avansert bruk av Twitter


Gjøre enda mer med Twitter?

Har du fortsatt ikke tilfredsstilt din utforskerlyst eller nysgjerrighet? Hva med å ta en titt innom Twitter Fan Wiki? Her vil du finne en masse snadder du kan pløye gjennom. Alt er ikke like aktuelt for oss på europeiske breddegrader, men nettsiden anbefales likevel absolutt.

Finnes det flere interessante muligheter til Twitter? Vi spør dere. Sitter du inne med noen godbiter, så del det gjerne med oss i kommentarfeltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer