Avast

Avslutter omstridt datainnsamling

Antivirusselskap videresolgte brukerdata.

JUMPSHOT: Sikkerhetsselskapet Avast beklager og avslutter den omstridte datainnsamlingen. Foto: Avast
JUMPSHOT: Sikkerhetsselskapet Avast beklager og avslutter den omstridte datainnsamlingen. Foto: Avast Vis mer
Publisert

Tidligere denne uken skrev vi om avsløringene rundt leverandøren av antivirus-programvare, Avast, som solgte innsamlet brukerdata til tredjeparter. Nå har selskapet besluttet å stenge Jumpshot-prosjektet med øyeblikkelig virkning.

I et åpent brev skriver Ondrej Vlcek, toppsjef i Avast, at selskapets hovedfokus er å beskytte brukerne og alt annet er uakseptabelt.

«Derfor har jeg, sammen med styret, besluttet å terminere Jumpshots datainnsamling og trapper ned Jumpshots drift med øyeblikkelig virkning», skriver han.

Vlcek skriver videre at selv om dette vil ramme hundrevis av lojale ansatte i Jumpshot og flere titall kunder, er det det riktige å gjøre.

Samlet inn brukerdata

Det var nettstedene Motherboard og PCMag som stod bak avsløringene rundt Avast og Jumpshot. Her kom det frem at Avast, som står bak antivirusprogrammene Avast og AVG, som brukes av flere hundre millioner personer verden rundt, selger sensitive brukerdata til tredjeparter.

Informasjonen innhentet de to nettstedene fra dokumenter som stammer fra Jumpshot. Dokumentene avslører at Avast-programvaren samlet inn data på PC-en, som Jumpshot pakket om til ulike produkter og solgte til klienter som Google, Pepsi, Microsoft, Yelp, Home Depot og mange flere.

Avast bedyrer at personlig informasjon som e-post, navn og kontaktinformasjon ikke ble solgt.

Fjernet nettlesertillegg

Dette er den andre personvernsmellen til Avast på under ett år. I fjor høst avslørte sikkerhetsforsker og AdBlock Plus-topp, Wladimir Palant, at Avast samlet inn surfehistorikk fra brukere som hadde installert selskapets nettlesertillegg. Nettlesertillegget var ment for å advare brukere om mistenkelige nettsider.

Kort tid etter avsløringen valgte Google, Mozilla og Opera å fjerne tillegget fra sine respektive butikker for nettlesertillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer