Bærbare som tåler det meste

Noen laptoper er ganske enkelt mer solide enn andre.

Publisert
Sist oppdatert
...du trenger ikke være ekstrembruker for å nyte godt av en mer solid bærbar


Vi tester jo en god del bærbare datamaskiner på DinSide Data, og av naturlige grunner er vanlige forbrukermodeller som dominerer. De fleste ønsker jo å betale så lite som mulig, så for å holde kostnadene nede blir ikke de mer rimelige bærbare konstruert for å tåle spesielt mye.

Dette gjør selvfølgelig at medaljen får en uattraktiv bakside; på den ene siden har jo bærbare blitt svært billige, mens du på den andre siden ikke kan regne med at de vil tåle spesielt røff behandling.

Som regel er ikke dette noe problem. Folk flest foretrekker nemlig uansett å bruke sin laptop innendørs i varme og trygge omgivelser, og det skumleste en slik bærbar er med på er transporten - med mindre du da har en tendens til å søle kaffe...

Men for noen er det behov for en virkelig hardfør bærbar PC.

Økende popularitet

Datamaskinen har funnet veien til de fleste profesjoner, også yrker der det å dra med seg en datamaskin tidligere ble sett på som bortkastet tid og krefter. For alt fra naturforskere til militære er i dag datakraft nesten like viktig i felten som ved skrivebordet - og derfor har vi også en rekke produsenter som tilbyr bærbare PCer som tåler en trøkk 16.

Toughbook CF-T4 fra Panasonic
Toughbook CF-T4 fra Panasonic Vis mer


Felles for de fleste såkalte "rugged" eller "semi-rugged" bærbare er en meget solid konstrukson, gjerne kombinert med høy pris. Spesifikasjonene er ofte heller ikke spesielt gode, men dette er altså ikke bærbare som er ment å spille Battlefield 2 på, de er altså heller av typen du kan ta med deg på slagmarken.

Men du trenger ikke være ekstrembruker for å nyte godt av en mer solid bærbar. Solid betyr nemlig ikke nødvendigvis tyngre og større (se eksempelsvis Toughbook CF-T4), og de fleste av modellene som er lagd for bruk i felten har dessuten overlegen batterilevetid og svært lyssterk skjerm. Med en solid bærbar trenger du heller ikke bekymre deg om den tåler livet opp og ned av veska eller en kaffeskvett i tastaturet.

Tøffe tøffe tøff

Det finnes altså flere anerkjente produsenter som har ekstra hardføre modeller. Blant annet kan vi nevne:

Panasonic, som har mange Toughbook-modeller, hvorav vi har testet CF-T4 - som er et eksempel på at ikke slike maskiner ikke trenger å være mange kilo tunge for å være hardføre. Her finner du flere - og enda tøffere - modeller.

Dell har også noen bærbare som skal tåle litt ekstra. Deres Latitude ATG (All Terrain Grade) er ikke like hardfør som mange av de mer spesialiserte produsentene, men oppfyller likevel MIL-STD 810F (en amerikansk militær standard som skal garantere at utstyret tåler livet i felten) for vibrasjon, støv, fuktighet og høyde. Prisen er heller ikke spesielt avskrekkende.

Bærbare som tåler det meste


Getac finner vi ikke for mange forhandlere av i Norge, men vi vet at Netshop selger noen få modeller. Disse kommer med bærehåndtak - på tross av at de koster en hånd og en arm - og skal i likhet med mange andre tåle regnvær eller å bli mistet i bakken fra en meters høyde. De kan også utstyres med ekstrautstyr som GPS og touch-screen. Blir du ikke kongen på møterommet med denne, vel da vet ikke vi...

En av våre gamle journalister dro forresten med seg noe slikt på jungelkjøring for noen år siden...

General Dynamics Itronix er et annet kjent merke i denne sammenhengen, og tøffe PCer herfra distribueres i Norge av Metric Industrial. Itronix lagde i sin tid blant annet en egen Hummer-laptop (ja, etter bilen) som vi egentlig hadde veldig lyst på. Denne har nå dessverre gått ut av produksjon.

XO - liten, solid og til glede for all verdens barn...
XO - liten, solid og til glede for all verdens barn... Vis mer


Du har kanskje også fått med deg prosjektet OLPC - One Laptop Per Child? Denne bærbare kalt OLPC XO er også lagd som en ganske hardfør datamaskin. En nødvendighet tatt i betraktning de miljømessige forholdene i en del u-land og måten mange barn generelt behandler ting på.

Listen stopper selvfølgelig ikke her, og er du interessert i å lese mer om tøffe bærbare er det noen utenlandske nettsteder som spesialiserer seg på slikt. Sjekk for eksempel ut Rugged PC Review.

Er solide bærbare på den annen side absolutt ikke for deg, og du trenger noe litt mer feminint til dama så har du alltids Ego notebook - om hun da ikke synes den ligner for mye på en vaffelpresse.

Det er kanskje derfor langt sikrere (og langt billigere) med en MacBook Air.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer