Bakgrunnsstoff:Hvem trenger egentlig Desktop Publishing

Har du en moderne tekstbehandler, kan du allerede gjøre mye av det programmer som Publisher tradisjonelt har vært benyttet til. Antallet forskjeller reduseres for hver nye versjon av tekstbehandleren, men det finnes likevel noen vesentlige forskjeller som gjør at behovet for Desktop Publishing oppstår.

Publisert

Hvis du skal lage trykksaker som består av mange individuelle elementer, er det ofte hensiktsmessig å bruke desktop publishing fremfor tekstbehandling. Et godt eksempel er en avis, der antall spalter, plassering av bilder og overskrifter gjerne er forskjellig fra side til side. I mange tilfeller er det også forskjellig antall spalter på hver side. Det er mulig å få dette til med en tekstbehandler, men et desktop publishing-program tilbyr en rekke hjelpemidler som er spesiallaget for nettopp dette.

Den aller viktigste forskjellen mellom Publisher og et tekstbehandlingsprogram, er at Publisher legger all tekst og bilder i rammer. I en tekstbehandler vil derfor teksten på en side være koblet med teksten på en annen side, selv om det egentlig ikke er noen direkte sammenheng mellom disse sidene (f.eks. et internblad).

Rammene i Publisher flyter fritt på skjermen og kan grupperes og flyttes individuelt. Flere rammer kan kjedes sammen slik at tekst kan flyte over flere rammer. Det innebærer at en endring av teksten på side 8 ikke får konsekvenser for teksten på side 2 med mindre du spesifikt har bedt om at det skal være en sammenheng. Det er også mulig å lage individuelle rammer i en tekstbehandler, men Publisher har også en rekke andre verktøy som gjør produktet bedre egnet til trykksakproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer