Bakgrunnsstoff:Hvordan er grafikkortet bygget opp?

Grafikkortet består av flere komponenter. Det har minne, prosessor og en RamDAC som lager signalet som sendes til skjermen. Hva er det egentlig som skjer?

Publisert

Grafikkortets jobb er å produsere et videosignal som kan vises på skjermen din. Dette videosignalet består av tre analoge fargesignaler: rødt, grønt og blått (RGB). Disse tre fargene blandes sammen til en i hvert eneste punkt, og blandingsforholdet avgjør hvilken farge som vises frem. I tillegg sender skjermkortet to synkroniseringssignaler: en vertikal og en horisontal. Det horisontale signalet forteller skjermen når det skal begynne på neste linje (scanlinje) og det vertikale forteller skjermen når den skal begynne å tegne opp bildet på nytt.

RamDACen lager videosignalet

Alle skjermkort har en RamDAC. Det er en krets som lager det analoge videosignalet ut fra det bildet som ligger i minnet på skjermkortet. RamDACen kan enten være en egen brikke eller integrert i en grafikkbrikke sammen med grafikkprosessoren. RamDACen jobber hele tiden og sender dette bildet ustanselig ut til skjermen. Bildet blir typisk sendt 70 til 80 ganger i sekundet. Det er det vi kaller oppfriskning av skjermen. Vi anbefaler en oppfriskning på minimum 75 Hz siden du ellers vil se at skjermen flimrer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.