Test av Microsoft Surface Pro X

Bare nesten, Microsoft

Surface Pro X er kanskje den sprekeste lanseringen siden Surface Book i 2015, men vi er ikke helt tilfredsstilte.

SURFACE PRO X: For første gang siden Surface 2 kommer det en Surface med ARM-brikke, men opplevelsen har fortsatt et stykke å gå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SURFACE PRO X: For første gang siden Surface 2 kommer det en Surface med ARM-brikke, men opplevelsen har fortsatt et stykke å gå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Av Surface-nyhetene til Microsoft i fjor, var det utvilsomt Surface Pro X som var den mest interessante (av produktene som nå er på markedet. Både Surface Neo og Duo er etter vår mening mer spennende enheter).

Etter flere generasjoner med samme utforming, er Pro X et friskt pust for en serie vi føler stanger litt, og nykommeren kan være dytten Surface Pro kanskje trenger.

Det er i hovedsak to ting som skiller Surface Pro 7 og Surface Pro X. Sistnevne har et slankere og mer elegant design med avrundende hjørner og en skjermkant som er mye smalere.

SLANKERE RAMME: Surface Pro 7 til venstre, Surface Pro X til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SLANKERE RAMME: Surface Pro 7 til venstre, Surface Pro X til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Den andre egenskapen, som for så vidt er den mest radikale, er at Pro X ikke drives av en Intel Core-prosessor slik som de andre Surface-enhetene på markedet. I stedet sitter det et ARM-brikkesett Surface Pro X, som det gjorde Surface RT og Surface 2.

Brikken er utviklet i samarbeid mellom Microsoft og Qualcomm, selskapet som står bak Snapdragon-brikken som sitter i flerfoldige smarttelefoner og nettbrett.

ARM på PC-er, i hvert fall på bærbare og brettbare som ikke trenger den kraftigste maskinvaren, kommer vi til å se mer og mer av fremover, men etter rundt to uker med Surface Pro X og Microsoft SQ1-brikken er vi ikke helt overbevist.

Surface Pro X

Størrelsesmessig er Surface Pro X forholdsvis lik Pro 7-en, men er betraktelig slankere og ser mye mer moderne ut. Det vi håper, er at samtlige modeller i Pro-serien går for dette designet, for det er ingen tvil om hvilken som tar seg best ut.

Surface Pro X
OperativsystemWindows 10 Home
Skjerm13" PixelSense (3:2-format)
Oppløsning2880 x 1920 piksler
Lysstyrke450 nits
ProsessorMicrosoft SQ1 3 GHz
Lagring256 GB
Minne16 GB
Tilkoblinger2x USB-C, Surface Connect, nano-SIM
Frontkamera5 MP/1080p for video
Hovedkamera10 MP/1080p for video
TrådløstWiFi 5, Bluetooth 5.0, 4G-modem, GPS og GLONASS
SensorerAkselerometer, gyroskop, magnetometer, omgivelssensor
Windows HelloJa, ansiktspålogging
Vekt774 gram
Pris testenhet16.990 kroner

Som med de andre Surface-enhetene, er det 13 tommer store og høyoppløste PixelSense-panelet (2880x1920 piksler) en fryd i bruk. Den har dype og flotte farger, en lysstyrke på godkjente 450 nits og det hjelper også godt at formatet fremdeles er på 3:2, så man får mer plass i høyden.

16:9 bør være avleggs i løpet av dette tiåret.

Til sofabruk skulle vi ønske at skjermen var litt mindre – på dette feltet oppleves Surface Pro X litt stor. Det er jo lov å håpe at Microsoft med tiden lanserer «Surface Go X» med samme designuttrykk og kvalitet.

Samtidig skinner den som en PC eller nettbrett på farten. For eksempel å ta noen raske notater under et møte og liknende, og da er jo den store skjermen et pluss.

Det er godt å se at Microsoft svarer på kundenes ønske om USB-C-kontakter. Surface Pro X har to av dem, og du kan fint lade opp enheten med en USB-C-lader. I esken medfølger Microsofts proprietære Surface Connector for lading, men vi har blant annet benyttet laderen til MacBook Air, som er på 30 watt, og MateBook 13, på 65 watt, uten problemer.

Ny penn, jo

Størrelsen er årsaken til at Surface Pro X og Pro 7 ikke kan bruke samme tastaturdeksler fra Microsoft. Det er mulig å kjøpe et standard Type Cover-tastatur for Pro X, men det har også et eksklusivt deksel.

NY PENN: Den «gamle» Surface Pen til venstre, den nye og slanke til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NY PENN: Den «gamle» Surface Pen til venstre, den nye og slanke til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Helt øverst på dette tastaturet er det et hulrom du kan plassere Surface Slim Pen, og der lades den samtidig. En kjekk detalj er at pennen forsvinner når du bruker tastaturet i vinklet modus. Pennen kan også festes magnetisk til selve Surface Pro X.

Hva nye Surface Slim Pen gjelder, er den som navnet indikerer en slank variant av Microsoft-pennen. Den minner mer om en tømmerblyant enn en vanlig penn, og den ligger faktisk godt i hånden.

Funksjonsmessig er det ingen forskjeller – begge har to knapper og like nøyaktige med 4096 trykknivåer – men det er verdt å merke seg at kun Slim har oppladbart batteri (Surface Pen bruker AAAA-batteri) og er samtidig mye dyrere. I skrivende stund finner vi Surface Slim Pen til drøyt 1300 kroner på Prisjakt, Surface Pen går for under 800 kroner.

Det er stor forskjell for et annet design og oppladbart batteri.

Det nye tastaturdekselet har en lomme til Surface Slim Pen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det nye tastaturdekselet har en lomme til Surface Slim Pen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Du kan også feste pennen magnetisk til siden av Surface Pro X. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan også feste pennen magnetisk til siden av Surface Pro X. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tastaturet er for øvrig like velfungerende som Microsofts andre Type Covere, og det er helt topp å skrive på. Som en liten bonus er tastene bakbelyste – her har forresten Apple en jobb å gjøre med Smart Keyboard til iPad Pro.

eSIM og utskiftbar SSD

Foruten å inneha en kortplass til nano-SIM, har Surface Pro X også eSIM innebygd, som betyr at du ikke trenger å bestille et ekstra, fysisk kort for å bruke mobildata på farten. Via nettverksinnstillingene på Surface Pro X kan du enkelt bestille et tvilling-SIM til bruk som eSIM, og det er gjort på få minutter.

Du logger inn med kontoen din, i mitt tilfelle var det Telenor, og følger anvisningene på skjermen. Deretter venter du noen minutter mens operatøren registrerer eSIM-et, noe som tar rundt en halvtime.

Etter det kan du bruke mobildata når du ikke har tilgang til WiFi. På offentlige steder anbefales det for øvrig at du velger mobildata fremfor trådløse nett. Som på mobilen din, kan du sette en begrensning på månedsforbruk for data og også velge apper som ikke har tilgang til mobildata.

eSIM-oppsettet er gjort på en halvtime – maksimalt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
eSIM-oppsettet er gjort på en halvtime – maksimalt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Opplevelsen er like sømløs som på mobilen din, og etter første gang du har satt det opp, trenger du ikke tenke på det igjen. WiFi er det foretrukne valget, og når du er utenfor rekkevidde bytter den til mobildata.

eSIM på PC-er har et stort potensial, spesielt med 5G på vei med lovnader om høyere hastigheter og flere enheter som alltid er oppkoblet. Pro X har for øvrig kun 4G.

Samtidig som eSIM er på plass, kan du faktisk også oppgradere SSD-en i Surface Pro X. Tidligere har dette vært vanskelig, om ikke umulig, å gjøre på Surface-enhetene, men nå er det ikke mer krevende enn å åpne et lokk, skru ut en skrue, ta ut disken, sette inn en ny, skru igjen skruen og slenge på lokket.

ENDELIG: Microsoft gjør det enkelt å bytte SSD-brikke. Nedenfor kan du sette inn et nano-SIM-kort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ENDELIG: Microsoft gjør det enkelt å bytte SSD-brikke. Nedenfor kan du sette inn et nano-SIM-kort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hvis det er noe du tenker å gjøre, kan du følge den hendige guiden til proffene i iFixt.

Så var det det med apper, da

Mye av hovedproblemet med Surface Pro X ligger i appstøtten, for det er nemlig ikke slik at alle programmene du benytter daglig, fungerer med enheten. I tillegg kan du også å oppleve at Pro X rett og slett ikke er kraftig nok til å kjøre appen.

Adobe Photoshop er eksempel på en app som fungerer på Surface Pro X, men det går så sakte at du bare blir frustrert.

APP-STØTTE: Lightroom Web kan du bruke, men ikke Lightroom CC eller Classic.
APP-STØTTE: Lightroom Web kan du bruke, men ikke Lightroom CC eller Classic. Vis mer

Adobe Lightroom, en del av Cloud-pakken til Adobe som også inneholder Photoshop, er ikke støttet på Surface Pro X. Du får dermed ikke installert redigeringsprogrammet på enheten. Men du kan bruke nettversjonen.

Og ikke nok med det, rotet fortsetter også i Microsoft Store, appbutikken i Windows 10. Microsoft har nemlig ikke skilt ut apper som ikke er kompatible med enheten du bruker, så det er stor fare for at du finner en app i butikken som ikke er kompatibel med Surface Pro X.

Et eksempel på det er Samsung SmartThings. For øyeblikket har vi smarthusløsningen til Samsung inne på testbenken, og tenkte det kunne vært gøy å styre systemet via Surface Pro X - SmartThings-appen ligger tross alt i Store. Men nei, appen er ikke kompatibel med Windows 10 på ARM.

Sukk!

Bruk den «riktig»

Det vi derimot merker, er at Surface Pro X gjør seg best når vi bruker den som en Chromebook. Altså ved at det meste foregår i nettleseren. Som vi viser i denne guiden, er det mye du kan gjøre i nettleseren uten å laste ned dedikerte apper.

Men styr unna Chrome da Google ikke har optimalisert den tungdrevne nettleseren for ARM på PC-er riktig ennå. Da er Edge (Canary) et bedre alternativ, og her flyter ting mye bedre og du vil neppe merke til at du sitter med litt svakere maskinvare enn bærbare PC-er i samme prisklasse.

Ikke la deg skremme av at det er snakk om en Edge-nettleser. Den nye versjonen er bygget på samme motor som Chrome, Chromium, som kort fortalt betyr at vil vise nettsider som Chrome. Med mindre Google sperrer deg ute ...

Canary-utgaven er en testutgave av nettleseren, som ikke lanseres før 15. januar, men vår erfaring er at den er stabil nok til å brukes daglig. I beta- og utvikler-utgavene er ikke ARM-støtten på plass riktig ennå, men det kommer.

Nye Edge kan lastes ned her til Windows 7, 8 og 10, samt macOS. Den er også tilgjengelig for iOS og Android, og den er på vei til Linux.

NY NETTLESER: Edge (Canary) fungerer strålende på ARM-baserte PC-er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NY NETTLESER: Edge (Canary) fungerer strålende på ARM-baserte PC-er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Faktisk har Microsoft i spesifikasjonslisten nevnt noen bruksområder for Surface Pro X: «Ultimat mobilitet for arbeid og tilkobling utenfor kontoret, surfing, tegning på skjermen og strømming av Netflix.»

Her treffer de spikeren på hodet, men det er synd at enheten ikke er kraftig nok til å være et godt alternativ til iPad Pro for enkel bilderedigering. iPad Pro og Lightroom er en god kombinasjon, men Apples konstante nedlåsing av sine produkter, gjør det til en befrielse å bruke vidåpne Windows 10.

Adobe har uttalt at de jobber med en ARM-utgave av Photoshop for Windows 10 – de har lansert en betautgave av samme program for iOS – men det er uvisst når den versjonen kommer.

Ytelse

Vanligvis tester vi PC-ytelsen i PCMark (systemytelse og batteri), CrystalDiskMark for SSD-hastigheter og Geekbench for CPU- og GPU-ytelse, men flere av testene i PCMark 10 er ikke kompatible med ARM-brikker.

Og i de to testene som kan måle ytelsen på ARM-maskinene, fikk vi ikke gjennomført testene på grunn av uventede feil.

Dermed ble det kun ytelsestester i Geekbench og CrystalDiskMark, og i tillegg kjørte vi en god gammeldags videotest for å se hvor lenge Surface Pro X kan strømme en film før batteriet går tomt.

SSD-en i Surface Pro X, som er av den nyere typen M.2 2230, har forholdsvis gode lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 2403 og 1598 Megabyte per sekund, som er på det nivået vi forventer av dyrere PC-er.

Geekbench-testen bekrefter det vi har opplevd i praksis, nemlig at ytelsen er under gjennomsnittet: 742 poeng på én kjerne og 2891 på to kjerner. Det er på nivået med andre generasjon iPad Pro med A10X-brikke, men et stykke under hva Apples A12X-brikke leverer – den som sitter i nyeste iPad Pro 12,9".

Så var det batteritiden. Med lysstyrken satt til 50 prosent og ingen andre kjørende programmer, strømmet vi en film i full-HD-oppløsning til batteriet gikk tomt. 11 timer og 22 minutter ble resultatet.

Ved faktisk bruk, som i vårt tilfelle innebærer en god del skriving, surfing på Internett og drodling i OneNote, holder batteriet i rundt 10 timer. Et tall som er over gjennomsnittet i PC-markedet, men som ligger langt under lovnadene om supergod batteritid med ARM-brikker.

Microsoft selv proklamerer med 13 timer under «blandet bruk».

Konklusjon

Vi har veldig lyst til å like Surface Pro X, men vi føler at Microsoft ikke er helt i mål riktig ennå. Det positive er den vakre skjermen, det utsøkte designet, eSIM-integrasjon, utskiftbar SSD-lagring, USB-C-lading og hvor godt den fungerer når man bruker den «riktig». Den skinner som en «Chromebook» og som kontormaskin.

Men ønsker du å gjøre noe mer enn å jobbe med enkle programmer i nettleseren, strømme musikk og video og prate via Messenger, Slack, Teams eller hva du bruker, er maskinvaren for svak. Photoshop er en prøvelse, Lightroom og en rekke andre programmer fungerer ikke i det hele tatt og Microsoft Store skjuler ikke appene som ikke er kompatible, som gjør at hele opplevelsen blir litt uoversiktlig.

For at Windows 10 med ARM skal bli en suksess, er nok Microsoft avhengig av at utviklerne gjør appene sine kompatible med ARM og at de kjører godt på plattformen. Akkurat nå er det ikke stort mer enn Microsofts egne apper som leverer her.

Testresultat

Microsoft Surface Pro X

Lekker og velbygd, flott skjerm, utskiftbar SSD, eSIM og nano-SIM, Surface Pen Slim, Windows Hello ansiktspålogging.

Middels ytelse, batteritiden kunne vært bedre, begrenset app-støtte, hverken tastatur eller penn medfølger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer