Barn og spill

Ferie er spilltid for mange barn. Men vet du egentlig hva avkommet spiller?

Publisert
Sist oppdatert

Call of Duty 4, Gears of War og World of Warcraft. Er man en foresatt for en liten pjokk er sjansen stor for at disse spilltitlene er like ukjente for deg, som verdien av en god bok er for poden.

Når man var mindre, hadde gjerne aldersmerking på spill og film en omvendt effekt - jo høyere aldersgrense spillet eller filmen hadde, desto viktigere var det å bli den i kameratflokken som klarte å skaffe det først.

En løsning blir jo å installere spillet og sjekke det selv, men ofte har man hverken tid eller interesse for å gjøre slikt.

Hvor man setter grensen er selvsagt opp til foreldrene selv. Det kan, og blir diskutert opp og ned hvorvidt voldelige dataspill er skadelig for barn, men som foresatt er det ikke alltid lett å henge med i svingene når junior løper opp på rommet med spillet under armen.


Hvor setter man grensen?

Alle dataspill har i dag aldersmerking og diverse ikoner for å vise hva som ligger bak - Men hva hvis "alle vennene" har spillet og det ikke kommer på tale å være den eneste som ikke har det?

Kanskje ser man seg selv som mer liberal enn amerikanske interesseorganisasjoner, som ESRB, som driver med aldersmerking av spill. Diverse fy-ord som poden uansett har lært andre steder, kan være grunnen til at spillet har fått en høy aldersmerking.

En løsning blir jo å installere spillet og sjekke det selv, men ofte har man verken tid eller interesse for å gjøre slikt.

Hvis så er tilfelle, kommer nettstedet What They Play godt med. Siden retter seg mot foreldre som ønsker en bedre innsikt i dataspillverdenen, og forsøker å gi en objektiv beskrivelse av vold og andre støtende elementer i dataspill. Her kan brukere skrive egne anmeldelser i tillegg til nettstedets sine, og stemme over hvilken aldersgruppe de synes spillet passer for.

Nettstedet har også en rekke artikler og guider om temaer som hvordan man skaffer en Nintendo Wii og spill som familien kan spille sammen.

Ikke helt uten ulemper

Skjermdump fra spillet Call of Duty 4. Her går det hett for seg!
Skjermdump fra spillet Call of Duty 4. Her går det hett for seg! Vis merSom sagt kan brukere bidra med informasjon, og den må ofte tas med en liten klype salt. Nervøse barn som frykter for at foreldrene skal ta fra dem gleden av å skyte romvesener så blodet spruter, har sett sitt snitt til å påvirke opinionen. Følgende er hentet fra kommentarfeltet til en anmeldelse av krigsspillet Call of Duty 4: Modern Warfare:

"As for the chap who said world history is taught when they're sixteen, they need to reevaluate High School. Unless your child is RETARDED - and if they were, why would they be playing this, World History is taught in Grade Nine. However, you shoot. People die. A few bloodstains, a nuke, a few curses. It's good for anyone who can walk, breathe, attend Ninth grade, and shoot."

Når det er sagt, finnes det også en del nyttige kommentarer fra foreldre som har testet spillet selv. Det er også verdt å merke seg at spillet, som opprinnelig har fått 17 års aldersgrense av ESRB, har fått en aldersgrense på 13 år i avstemmingen. Velger man å stole på kommentarene og avstemmingen fremfor den offisielle aldersmerkingen på spillet, kan husfreden fort være reddet.

Test spillet selv

Vår søsterside ITAvisen legger jevnlig ut de nyeste spilldemoene. En demo er en mindre versjon av spillet som kan lastes ned gratis, ofte med bare et brett. Dette kan gi en god pekepinn på om du bør la poden spille det eller ikke.

Vi i DinSide Data får ofte spørsmål om barn og sikkerhet i spalten "Datadoktoren". Rådet vi deler ut oftest er at det er viktig å snakke med barna, fremfor å installere filtre og sette begresninger som avkommet ofte greier å finne en vei rundt uansett.

Les også vår artikkel om hvordan du setter opp de innebygde sperrefunksjonene i Windows Vista.

Har du erfaringer med barn og spill som du gjerne vil dele med andre foreldre, eller er du ganske irritert fordi mor nekter deg å spille Call of Duty etter å ha lest denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer