BartPE - kjør Windows fra CD

Med denne metoden kan du enkelt redde filene dine hvis Windows ikke vil starte.

Publisert
Sist oppdatert
Så hva gjør du? Du kan for eksempel gå til forhandleren og be dem ordne opp, men det kan bli dyrt. Da er det mye smartere å ta saken i egne hender.


Dessverre er det noe mange opplever hver eneste dag. Windows nekter å starte, og du vet ikke dine arme råd.

Sannsynligheten for at feilen har sitt utspring i noe du selv har gjort, for eksempel installert et program av den heller tvilsomme sorten, trykket på lenker i en epost som egentlig burde havnet i søpla, eller installert feil drivere til tilleggsutstyret, er dessverre ofte overhengende.

Les også: Diskverktøyene du må ha

Overskriver alt

Selvsagt kan du få alt opp å stå igjen ved å kjøre gjenopprettings-CDen som fulgte med PCen, men da kan du samtidig vinke farvel til alle dokumentene, bildene, musikken og videoopptakene dine. Med mindre du har vært flink til å ta backup, da.

Les også: Her får du 1 terabyte gratis lagring

Så hva gjør du? Du kan for eksempel gå til forhandleren og be dem ordne opp, men det kan bli dyrt. Da er det mye smartere å ta saken i egne hender.

Windows PE - rett fra CD

Det er her Windows Preinstall Environment kommer inn i bildet. Vi skal spare deg for å gå i detalj om hva dette innebærer, men tenk deg at du kan sette inn en plate i CD-leseren på PCen, trykke på omstart-knappen, og etter et minutt er Windows oppe og kjører.

Det som egentlig har skjedd er at maskinen har startet fra CD i stedet for harddisk. På CDen ligger nemlig en lett-utgave av operativsystemet, nok til at du kan koble til en ekstern harddisk, starte filbehandleren og kopiere ut det du ønsker å ta vare på.

Du kan selvsagt gjøre langt mer enn dette. Det kommer bare an på hvilke behov du har. Mange Windows-programmer lar seg nemlig kjøre helt fint i dette moduset, for eksempel en rekke antivirusprogrammer, diagnoseprogrammer, backupprogrammer, nettlesere og så videre. Disse kalles for plugins.

Les også: Lugger PCen? Slik finner du synderen!

Gratis løsning

BartPE builder er et program som lar deg lage en slik kjørbar PE-versjon av Windows XP fra CD. Alt du trenger i tilegg er en tom CD, CD/DVD-brenner samt installasjons-CDen til Windows XP.

BartPE - kjør Windows fra CD


Slik går du fram:

1. Installer BartPE builder. Det er gratis og kan lastes ned ved å klikke her.
2. Lag en mappe på harddisken og kall den XP. I vårt tilfelle C:\XP.
3. Kopier alt innholdet fra XP-installasjons-CDen over i mappen C:\XP.
4. Start BartPE builder. Angi C:\XP som stedet der installasjonsfilene ligger.
5. Kryss av for Burn to CD/DVD, og sett inn en tom CD i brenneren.
6. Trykk på Build.

Dett var dett! Nå er det bare å vente på at brenneren skal gjøre seg ferdig med oppstarts-CDen.

Starte opp fra CD

Når du starter maskinen med PE-CDen i drevet, vil den lastes automatisk:

Får du frem denne skjermen når du starter PCen med CDen i drevet, har du gjort alt rett.
Får du frem denne skjermen når du starter PCen med CDen i drevet, har du gjort alt rett. Vis mer


Hvis ikke så skjer, kan det være at maskinen din ikke er satt opp til lete etter oppstartsfiler på CD først. De fleste nye PCer har mulighet til å hente opp en såkalt boot-meny som lar deg velge oppstartsmedium, ofte får du denne fram ved å trykke ESC-tasten eller F8 rett etter at du skrur på PCen.

Når Windows PE er ferdig lastet, er det bare å starte de verktøyene du trenger. Skal du redde ut data bruker du filbehandleren A43, som du finner under "Programs" på startmenyen. Du vil også finne mange andre nyttige verktøy, blant annet under "System" på startmenyen.

BartPE - kjør Windows fra CD
Filbehandleren A43
Filbehandleren A43 Vis mer
For de avanserte

Neste gang du skal lage en PE-CD kan du legge til andre programmer (plugins). På BartPE-sidene finnes en liste og nedlastingslenker til mange av dem. Er du interessert i å lage din helt egen, skreddersydde oppstarts-CD, finner du mye å boltre deg i.

Mer informasjon om BartPE finner du denne siden.

Flere ferske datasaker på DinSide Data

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer