Test: Multicom Talisa L140 Ultra

Batteritid av en annen verden

Aldri før har vi testet en PC med bedre batteritid. Men denne maskinen har flere ess i ermet.

1254 MINUTTER: Se video på toget hele veien fra Oslo til Bergen, tilbake til Oslo og tilbake til Bergen igjen - på én lading. Det må vi si er godkjent. Foto: Bjørn Eirik Loftås
1254 MINUTTER: Se video på toget hele veien fra Oslo til Bergen, tilbake til Oslo og tilbake til Bergen igjen - på én lading. Det må vi si er godkjent. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske Multicom er kanskje best kjent for sine gaming-maskiner, men PC-produsenten fra Åmli i Agder har også allround- og ultralette PC-er i sin portefølje. Dinside har testet flere av dem i årenes løp, men det begynner å bli en stund siden siste møte - med råbillige Talisa U230, som vi mente gav uvanlig mye PC for pengene.

Helt ren løsning

Denne gangen har vi sett på nok en PC i Talisa-serien, modellen L140CU (også omtalt som L140 Ultra) - som både utstyrs-, utstyrs- og prismessig befinner seg i et helt annet segment. Vi snakker her om PC som starter på over 11.000 kroner for rimeligste variant, og da kommer kostnader knyttet til operativsystem i tillegg. PC-ene selges rett og slett uten noe som helst på software-siden, det må du fikse selv - eller betale ekstra for å få Multicom til å ordne for deg.

Vi snakker altså om nedre premium-segment, og her er konkurransen fra Apple, HP, Huawei, Microsoft og de andre hard. Så hvorfor skal du få for en PC levert fra PC-produsenten fra det blide sørland?

Robust batterikonge

Jo, Multicom har noen ess i ermet. Den første - og viktigste - er batteritiden. Ikke mindre enn 30 timer med variert, lett bruk, hevder Multicom at Talisa L140 Ultra skal være i stand til å levere. Det er langt mer enn noe annet i PC-kategorien vi har lagt våre hender på tidligere. Det er nærmest en dobling av tidligere batterikonger vi har hatt på test.

Når vi legger til at PC-en bare veier 1064 gram, til tross for en relativt stor skjerm (14 tommer) og skal være spesielt rustet til å tåle ytre påkjenninger, blir den plutselig veldig interessant.

PC-en bærer et klistremerke merket «Mil-std 819G durability test», og skal ifølge Multicom tilfredsstille flere av kravene knyttet til denne amerikanske, militære sertifiseringen. Det betyr spesielt god motstandsdyktighet mot støv, fukt, havtåke, lave og høye temperaturer, hurtige temperatursvingninger, støt og vibrasjoner, skriver Multicom i sin spesifikasjonsliste.

TÅLER EN STØYT: Det er ikke så ofte vi har inne PC-er med dette stempelet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TÅLER EN STØYT: Det er ikke så ofte vi har inne PC-er med dette stempelet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Uten at vi har etterprøvd påstandene, kan vi uansett bekrefte at PC-en er meget godt oppstivet - med sort, matt chassis i aluminium/magnesiumlegering . Det gjelder også den relativt tynne skjermen. Selv ganske harde trykk mot lokket påvirker ikke skjermbildet, noe som slett ikke er selvsagt i klassen. Dette, kombinert med den lave vekten, gir helt klart et fortrinn for eksempel ved fall fra bord og lignende.

Mange tilkoblinger

Vi legger til at PC-en er relativt slank, med sine 1,65 centimer - men vi har sett mange som er slankere. De har imidlertid sjelden så mange tilkoblingsmuligheter som på Talisa L140 Ultra. Her sitter for eksempel en fullstørrelse HDMI-utgang, USB-C-kontakt med DisplayPort-støtte. Dermed kan du enkelt koble til to eksterne skjermer.

RELATIVT TYNN: Den er ikke blant de aller tynneste, men varter til gjengjeld opp med flere porter og tilkoblinger enn det som har blitt vanlig i ultraklassen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RELATIVT TYNN: Den er ikke blant de aller tynneste, men varter til gjengjeld opp med flere porter og tilkoblinger enn det som har blitt vanlig i ultraklassen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Her finnes videre to klassiske USB-A-porter (USB 3.1gen1), microSD-kortleser og hodetelefonutgang. Det er ikke verst! Av/på-knappen sitter også på siden.

TO SKJERMUTGANGER: Med både HDMI og DisplayPort, kan du boldtre deg med skjermer på skrivebordet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TO SKJERMUTGANGER: Med både HDMI og DisplayPort, kan du boldtre deg med skjermer på skrivebordet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Skjermen er som sagt på 14 tommer, rammen rundt den er temmelig tynn, rundt en halv scentimeter på sidene og litt mer i toppen. Der sitter også webkameraet, som også støtter Windows Hello, altså pålogging og autentisering med ansiktet.

Grei kvalitet på kamera og mikrofon

Kvaliteten er helt OK både på kamera og telefon, noe som er spesielt viktig i disse tider, da mange sitter på hjemmeskole og hjemmekontor og kommuniserer mye digitalt. Vi har testet mot flere av de mest populære videokonferanseløsningene (Meet, Messenger og Teams) og fått tilbakemelding fra de øvrige deltakerne om at vi både så og hørtes klar ut.

Denne videoen viser deg litt av hva du kan forvente av kvaliteten - sammenlignet med en iPhone Xs:

Tilbake til skjermen. Den er matt og har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. For de fleste av oss er det helt supert til denne skjermstørrelsen, men det er greit å vite at mange tilbyr høyere oppløsning i denne klassen nå.

Panelet som er benyttet har mange av de samme gode egenskapene som IPS-paneler, først og fremst svært god innsynsvinkel. Uansett hvordan du betrakter skjermen, holder både farger, kontrast og lysstyrker seg meget godt. Videoen under forklarer det bedre enn ord:

Vi har ikke fått målt lysstyrken, men vi oppfatter den som gjennomsnittlig god.

Det er verdt å legge til at skjermen skal være spesielt strømgjerrig. Den er en av hovedgrunnene til at Multicom lokker med inntil 30 timer batteritid på CU-utgaven. Søstermodellen L140 Max har en annen skjerm, og her oppgis batteritiden til inntil 20 timer. Mer om batteritiden senere.

Bra tastatur

Tastaturet er romslig og det er god avstand mellom tastene. Platen er godt stivet og avgir lite lyd under skriving. Merk også at det er baklyst, og du kan faktisk velge mellom fem forskjellige styrker - hvis du er av typen som liker skreddersøm.

GOD PLASS: Under det romslige tastaturet sitter en stor pekeplate med integrerte klikkefelter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GOD PLASS: Under det romslige tastaturet sitter en stor pekeplate med integrerte klikkefelter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

På undersiden av PC-en sitter et par stereohøyttalere. Lydkvaliteten kan absolutt være et ankepunkt, spesielt hvis du ønsker å spille musikk i bakgrunnen. Lyden er lukket og bassen er fraværende. Koble til hodetelefoner eller eksterne høyttalere med det samme, er vårt råd.

Og så må vi si et par ord om strømforsyningen. Den er liten og lett, den kan nesten minne om en minnekortleser. Merk også at ledningen er kort, total lengde er 1,5 meter, med vanlig 2-pols stikkontakt og åttetallskontakt i strømforsyningen. Dermed tar ledning og strømforsyning liten plass i veska. Trenger du lengre kabel, har du garantert en slik 2-pols-ledning liggende som erstatte den korte stumpen som følger med.

LITEN LADER: Den lille laderen og den tynne strømkabelen tar liten plass i veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LITEN LADER: Den lille laderen og den tynne strømkabelen tar liten plass i veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Og om du skulle glemme laderen hjemme, kan du også lade den via USB-C-porten, med en egnet telefonlader - så lenge den er på 40W eller mer. Dette har vi imidlertid ikke fått testet under perioden vi har lånt maskinen.

Godt spekket - god ytelse

Vi fikk levert PC-en med Windows 10 Professional ferdig installert og konfigurert. Maskinen vi har hatt til test er den rimeligste med 30 timers batteripakke, du får den også med kraftigere prosessor, mer minne og større SSD, dersom du skulle ha behov for det.

Oppstart tar bare noen sekunder og maskinen våkner svært raskt fra dvale. Mye av forklaringen ligger i at PC-en er utstyrt med en temmelig kjapp tiendegenerasjon Intel Core i5-prosessor (i5-10210U), samt en svært rask SSD fra Samsung på 512 GB. Sistnevnte byr på maksimal lesehastighet på mer enn 3 GB i sekundet, og skrivhastighet på nærmere 1,8 GB i sekundet. Det er blant de raskeste løsningene i verden for PCer i dag.

Prosessoren oppnår 7198 poeng i Passmark Performance Test. Det er nesten dobbelt så mange som for den populære i5-7200U, som var blant de mest populære prosessorene for et par-tre år tilbake. For de fleste av oss er dette mer enn nok til alt av normale PC-oppgaver. Merk imidlertid at grafikkytelsen er optimalisert for 2D og ikke 3D. Eldre spill kan fungere greit, men ikke kjøp denne PC-en hvis du er opptatt av gaming.

PC-en leveres med 8 GB RAM som kan dobles til 16 ved behov. Under bruk er den relativt stillegående, men vifta går ofte på lavt turtall. Det undrer vi oss egentlig litt over, spesielt i situasjoner med svært lav belastning burde det ikke være behov for det. Men selv om vifta går, er det bare snakk om svak susing. Under tung belastning derimot, må du belage deg på mer støy fra tid til annen.

MATT: Maskinen har et klassisk, sort, matt chassis. Du må tåle å se noen fettmerker her og der etter litt bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MATT: Maskinen har et klassisk, sort, matt chassis. Du må tåle å se noen fettmerker her og der etter litt bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Nesten 21 timer med videostrømming

Og så var det batteritiden da. På innsiden sitter det et batteri på hele 72Wh, som er så stort at det faktisk dekker halve fotavtrykket. Dette, sammen med strømgjerrige komponenter (vi har allerede nevnt skjermen), gjør at dette er en PC du kan jobbe lenge på mellom hver lading. Multicom hevder inntil 30 timer. Det høres ekstremt ut, men vi i vår batteritest, der vi strømmer video til batteriet går tomt, holdt den det gående i ganske nøyaktig 1254 minutter. Det er nesten 21 timer og ny Dinside-rekord med god margin.

Under vanlig bruk vil du imidlertid oppleve at batteriindikatoren vil variere voldsomt. Det skyldes at den tilpasses det du holder på med akkurat her og nå. Vi har for eksempel sett at det står at vi har to timer igjen, selv med 40 prosent kapasitet - så batteriet er ikke immun mot høy belastning, om du skulle tro det.

Skrur du ned lysstyrken og jobber offline med lette oppgaver, kan du sikkert skvise ut et par timer mer enn hva vi klarte - og selv om du kanskje ikke helt klarer 30 timer, er batteritiden intet mindre enn imponerende. Vi har faktisk aldri sett maken.

JODA, DU SER RIKTIG: Med lav belastning er det ganske utrolige tall du kan få på batteriindikatoren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
JODA, DU SER RIKTIG: Med lav belastning er det ganske utrolige tall du kan få på batteriindikatoren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

Batteritid av en annen verden

Det er mye å like ved Multicom Talisa L140CU. God kvalitetsfølelse, fin skjerm, bra tastatur - godt med tilkoblinger, meget god ytelse og eksepsjonelt bra batteritid.

Noen små ankepunkter er ikke nok til å ta fra den en solid femmer på terningen og velfortjent Anbefalt-stempel.

Dette er en maskin som egner seg til de fleste oppgaver, både på skole og jobb, og det er ingen krise om du glemte igjen laderen hjemme før du dro avgårde. Du klare neppe å tømme batteriet før du er hjemme igjen, uansett.

Flere PC-tester

Testresultat

Multicom Talisa L140CU

Lett, robust, god skjerm, bra tastatur, godt med tilkoblinger, god ytelse, svært god batteritid, står fritt til å velge operativsystem selv

Spinkel lyd av høyttalerne, litt viftesus selv ved lav belastning, prisen inkluderer ikke operativsystem

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer