Bedre kvalitet på audio-CD

Publisert

Hei,

Jeg har en Mitsumi 4x IDE-brenner, og har opplevd at noen musikk CDer jeg brenner på 4x-hastighet begynner å hoppe litt, spesielt i CD-spilleren i bilen. Derfor har jeg måttet brenne musikk på 2x, selv om jeg har en 4x-brenner. Er det slik at lavere hastighet gir bedre kvalitet? Eller er det CD-R-platens kvalitet det kommer an på? Det er jo synd at f.eks. nye 12x-brennere ikke kommer til sin rett.

mvh,Morten Skjelbred, Skien.

Datadoktoren svarer:

Det er et faktum at høyere hastighet på brenneren kan resultere i lavere kvalitet på CDen. Dette gjelder stort sett bare audio-CD, og er stort sett ikke noe problem for vanlige data-CDer som nesten alltid kan leses. Dette gjelder selv om problemet du beskriver også gjelder data-CDer. Høyere hastigheter kan gi mer ujevnheter i "gropene" som lages på CDen. Forskjellen er at en CD-ROM-leser har bedre feilsjekkingsrutiner enn en CD-spiller for vanlige musikk-CDer.

Siden dette er forbundet med ujevnheter i selve platen, avhenger problemet i stor grad av spilleren du bruker til å lytte på CDene (du nevner jo at du har mest problemer i bilen). Noen spillere tolererer ujevnhetene, andre gjør det ikke. Hvis du vil lese mer om hvordan CD-brennere virker og bakgrunnen for at det blir slik, er 905">denne artikkelenet godt utgangspunkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer