Bedre og raskere bilder på Internett

Komprimering er nøkkelordet hvis du vil legge bildene ut på Internett. Hvis du gjør en god jobb med komprimeringen, kan du få web-sidene til å bli mye raskere uten at det går på bekostning av kvaliteten. I denne artikkelen får du konkrete tips om hvordan du skal gå frem.

Publisert

På Internett er det to formater som brukes til bilder: GIF og JPEG. I utgangspunktet skulle en tro at komprimering også betyr at kvaliteten blir mye dårligere. Slik er det heldigvis ikke (se eksempelbildene til høyre i denne artikkelen). Bruker du mulighetene som finnes i formatene GIF og JPEG fullt ut, kan du oppnå ganske ekstrem komprimering uten å måtte redusere så altfor mye på kvaliteten.

JPEG formatet

Dette er formatet for god gjengivelse av fotografier. Formatet har alltid 16,7 millioner farger med kompresjon direkte i filen. Når du skal komprimere med JPEG, kan du bruke en skala som angir om du vil prioritere høy kompresjon eller god billedgjengivelse. Hvis du eksperimenter med forskjellige innstillinger, vil du ganske sikkert oppleve at du kan komprimere temmelig mye før forskjellene blir synlige på skjermen. Komprimerer du for mye flyter punktene i bildet over i hverandre.

JPEG formatet støtter 2 metoder for nedlasting: Enten kan bildet lastes “linje for linje” eller det kan lastes ned i “lag” (interlacing) slik at surferen ser en grovere utgave av bildet som blir skarpere og skarpere inntil det er helt lastet ned. Du bør være forsiktig med å bruke interlacing fordi enkelte eldre nettlesere kan få problemer med å vise dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer