Lag flere brukere på PC-en

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

Redd for å få virus og annet skit på PC-en? Da er dette en tipset en meget god prevensjon.

STANDARDKONTO: Skill mellom administrator og standardbruker på PC-en. Da er du mye tryggere i en usikker internetthverdag. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STANDARDKONTO: Skill mellom administrator og standardbruker på PC-en. Da er du mye tryggere i en usikker internetthverdag. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Første gangen du setter opp PC-en din, får du blant annet spørsmål om brukernavn og passord. Det du ikke får vite, er at kontoen du setter opp, er en såkalt administrator-konto med alle rettigheter. Det betyr for eksempel at du får rettighet til å installere programmer og gjøre omfattende endringer i systeminnstillingene.

Kan by på trøbbel

På sett og vis er det en god ting at du er sjefen over alt på din egen PC, men det innebærer samtidig en betydelig risiko for angrep utenfra. En uforsiktig handlig fra deg, for eksempel at du åpner en fil du absolutt ikke burde åpnet, kan gi hackere og svindlere fri tilgang til å installere uhumske programmer i bakgrunnen. I verste fall de stjele data, låse deg ute fra PC-en, kryptere filene dine og be om løsepenger for å gi deg tilbake kontrollen.

I tillegg til å sørge for at Windows Defender alltid er oppdatert, er det en annen, relativt enkel ting du kan gjøre for at det skal bli langt vanskeligere å bli angrepet:

Du kan opprette en ny brukerkonto i Windows med standardrettigheter, og kun bruker administratokontoen når du skal installere nye programmer.

Slik gjør du det i Windows 10:

#1: Trykk på Start-knappen og velg Innstillinger:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

#2: I boksen som dukker opp, trykker du på Kontoer:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

#3: Velg Familie og andre personer i menyen til venstre, og klikk på Legg til andre på denne PC-en til høyre:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

#4: Hvis du har en Microsoft-konto (eksempelivs epost, Skype, Xbox eller Onedrive), legger du det inn nå:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

Dette har flere fordeler, noe du kan lese mer om her.

Hvis du heller vil logge på med en lokal konto, trykker du Jeg har ikke denne personens påloggingsinformasjon, etterfulgt av Legg til en bruker uten Microsoft-konto.

#5: Når kontoen er opprettet, får du denne bekreftelsen:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

Du kan nå kontrollere at kontotypen er Standardbruker, ved å klikke på kontoen og på Endre kontotype:

Bedre sikkerhet med standardkonto i Windows

Logg inn!

Neste gang du skal logge inn, vil du se at den nye kontoen ligger i venstre hjørne. Klikk på den, logg inn med passordet - og du er i gang.

Gjenta prosessen hvis du vil registrere flere kontoer. Alt av innstillinger og brukerfiler vil følge hver enkelt konto. Enkelte liker å skille mellom jobb og privat på denne måten, og løsningen er også ypperlig dersom det er flere som deler en og samme PC.

Les også:
Glemt Windows-passordet? Her er løsningene
Kjekt triks: Del kontoen uten å avsløre passordet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer