Bedre trådløs dekning? Vi har testet tre løsninger

Dekning og rekkevidde kan være et problem, men det finnes flere løsninger.

DEKNINGSPROBLEMER?Vi har testet tre løsninger, hver for seg og sammen, som gir bedre trådløst nett. Foto: BRYNJULF BLIX
DEKNINGSPROBLEMER?Vi har testet tre løsninger, hver for seg og sammen, som gir bedre trådløst nett. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trådløs dekning i boligen kan være problematisk. Årsakene til dette er i hovedsak plasseringen av den trådløse ruteren og materialer og utforming av boligen.

Ofte installeres nettverk av samme selskap som leverer TV, og ruteren havner godt gjemt bak TV-benken. Det er ikke noen ideell plassering.

Det beste er nemlig å plassere en trådløs ruter høyt og gjerne i midten av boligen, men det er ikke alltid praktisk mulig.

Les også: Slik plasserer du den trådløse ruteren

Men hva gjør du når den trådløse ruteren står bak TVen i en krok i stua og du ikke får dekning i kjellerstua?

Vi har testet tre alternativer

Tre løsninger for bedre dekning og høyere hastighet på det trådløse nettet. Foto: BRYNJULF BLIX
Tre løsninger for bedre dekning og høyere hastighet på det trådløse nettet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merEn måte å få bedre dekning på er å installere en "repeater". Det er en liten enhet som du plasserer i utkanten av dekningsområde til den trådløse ruteren. Den tar i mot det trådløse signalet, forsterker det og sender det ut igjen, og øker dermed rekkevidden.

En annen måte å løse problemet på, er å installere en bedre trådløs mottaker på maskinen som sliter med å motta det trådløse signalet.

Vi har testet to repeatere fra ZyXel og Linksys, og en ekstern USB-mottaker fra Alfa.

Alle tre støtter AC-standarden, og skal du oppgradere utstyret ditt bør du merke deg den betegnelsen. Det er den som er mest fornuftig å anskaffe per dags dato.

Modellen fra ZyXel støtter én datastrøm (AC750), Linksys-enheten støtter to (AC1200), det samme gjør antenneløsningen fra Alfa.

TestPC-en var en bærbar med Core i5 prosessor og internt Intel N-7260 nettverkskort.

Hva gjør en repeater?

Som vi har skrevet over og de engelskkyndige allerede har fått med seg, er en repeater en enhet som gjentar. Her er det snakk om å gjenta et trådløst nettverkssignal, for å bringe det videre innen rekkevidde av mottakere som befinner seg et stykke unna.

Problemet med gjentakelser er at de tar litt tid. Først må beskjeden oppfattes, deretter sendes ut igjen. Når vi snakker om trådløst nett snakker vi ikke om en jevn, kontinuerlig strøm, men pakker med data, som har både mottaker og avsenderadresse samt annen relevant informasjon som gjør at de havner der de skal.

Disse pakkene kommer tett i tett, og forsinkelsen ved å repetere og sende ut en pakke på nytt er så liten at det har ingen betydning i sammenhengen.

Det som derimot betyr mer er at trådløst nett generelt ikke sender og mottar samtidig. Det er bare en kanal som er i bruk, og det sendes og mottas vekselvis. Når det så dukker opp en mellomstasjon hvor dette skjer enda en gang underveis, ja da vil forsinkelsen økes og man får i teorien halv ytelse.

Men i praksis er bildet langt mer nyansert, og med et dårlig signal uten repeater vil det likevel være mye gjentatt trafikk når sender og mottaker strever med å forstå hverandre, og ikke minst bekrefte at signaler har kommet helskinnet fram.

ZyXel WRE6505

Denne settes i en stikkontakt når du skal bruke den som repeater, men kan også kobles til en ruter med nettverkskabel og brukes som trådløst aksesspunkt. Da slår du bare om en bryter på enheten.

Repeateren fra ZyXel settes ganske enkelt i stikkontakten. Kan også kobles til med nettverkskabel. Foto: BRYNJULF BLIX
Repeateren fra ZyXel settes ganske enkelt i stikkontakten. Kan også kobles til med nettverkskabel. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merFor å komme i gang setter du den i kontakten, bruker en bærbar PC eller annet trådløst til å å logge deg på nettverket den oppretter, starter nettleseren og så er du inne i oppsettet.

Der velger du hvilket nettverk du skal koble deg på å videresende, og det er i grunnen det hele.

Her ser du skjermbilder fra installasjonen.


Linksys RE6500

Denne enheten er frittstående og kommer med en liten strømforsyning. Den har to antenner, og støtter to datastrømmer (AC1200) for å kunne gi høyere hastighet.

Den er også utstyrt med fire nettverksporter for tilkobling av utstyr med nettverkskabel.

Repeateren fra Linksys har to antenner og fire porter, dette gir høyere hastighet og større fleksibilitet. Foto: BRYNJULF BLIX
Repeateren fra Linksys har to antenner og fire porter, dette gir høyere hastighet og større fleksibilitet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Oppsettet er tilsvarende enheten til ZyXel, og er svært enkelt og rett fram.


Alfa AWUS036AC

Dette er en liten USB 3.0 enhet som plugges inn i en ledig port på PC-en. Den kan med fordel settes i den lille dokken som følger med, og plasseres på et sted som gir bedre mottak. Har du en hylle over skrivebordet er det perfekt.

AC-nettverksklienten fra Alfa gir langt bedre mottak, både alene og i kombinasjon med repeaterne. Foto: BRYNJULF BLIX
AC-nettverksklienten fra Alfa gir langt bedre mottak, både alene og i kombinasjon med repeaterne. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hva viste målingene?

Vi testet både med det interne 802.11n nettverkskortet og den eksterne 802.11ac klienten fra Alfa.

Vi sjekket først hastigheten rett ved ruteren, en ZyXel NBG6716 AC-ruter et par meter unna. Her hadde vi signalstyrke på -38 dB.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Her var det utmerket dekning og god hastighet selv med den innebygde løsningen som bare støtter 802.11n.

Deretter målte vi signalet i motsatt ende av boligen, nede i kjelleren. Her var det bare så vidt fikk etablert kontakt, og målingen viste en signalstyrke på -85 dB.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Her var hastigheten svært lav og ustabil, bortimot ubrukelig i praksis.

Med repeateren fra ZyXel plassert i en kontakt ved gulvet i gangen, omtrent 10 meter fra ruteren og tre meter fra testPC-en i kjelleren under, fikk vi dette resultatet:

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Mer repeateren fra Linksys plassert samme sted fikk vi dette resultatet:

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Begge løsningene ga en klar forbedring, og hastigheten ble absolutt brukbar.

Deretter koblet vi den eksterne USB-mottakeren fra Alfa til testPC-en, og testet uten repeater.

Da fikk vi dette resultatet:

Bedre trådløs dekning? Vi har testet tre løsninger


Med repeateren fra ZyXel fikk vi dette resultatet:

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Med repeateren fra Linksys fikk vi dette resultatet:

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Konklusjon

Fremdeles er det svært mange PCer og andre enheter som bruker 802.11n. Rekkevidde og signalkvalitet er derfor ofte et problem når den trådløse ruteren blir plassert på et mindre ideelt sted.

Repeatere kan løse dette problemet og er en god løsning hvis det er flere brukere som trenger bedre dekning.

Er det bare en enkelt PC som trenger bedre dekning er en oppgradering til en USB-basert 802.11ac klient en rimelig og glimrende løsning.

Men med repeater og AC-klient blir resultatet rett og slett enda litt bedre, fordi du får i pose og sekk. Om det er verdt pengene er opp til en hver å avgjøre.

Husk at det er mulig å oppgradere en del bærbare og sette i et lite PCIe-basert nettverkskort som støtter 802-11ac. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Testresultat

ZyXEL WRE6505

Enkel og funksjonell repeater. Kan også fungere som trådløst aksesspunkt.

Ingen spesielle

Testresultat

Linksys RE6500

Repeater og nettverksbro i ett, med fire nettverksporter. Støtter AC1200.

Ingen spesielle.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer