Benq AV Box TV-tuner

Små TV-tunere dukker opp overalt, for å øke bruksområdet til flatskjermer. Vi har sett på BenQ sin AV Box, som er skreddersydd til deres egne skjermer. Er det en hindring?

Benq AV Box TV-tuner
Publisert
Sist oppdatert

En TV-tuner som kan kobles til en skjerm kan være en praktisk løsning i mange sammenhenger. Når den i tillegg kan kobles til andre videokilder som videomaskiner/DVD og spillkonsoller åpner det seg en menge muligheter.

Benq har allerede etablert seg som leverandør av gode LCD-skjermer, og tilbyr nå også en svært liten og nett TV-tuner for å utvide bruksområdet.

Benq AV Box TV-tuner
Benq AV Box TV-tuner

Tuneren er egentlig ment å brukes sammen med Benqs LCD-skjermer FP591 og FP791, men den kan selvsagt også brukes sammen med andre skjermer.Tilkobling

Boksen er svært liten, den desidert minste TV-tuneren vi hittil har sett. Den er lekker i designet, og er i sort og sølvfarget plast. Betjeningsknapper sitter på toppen, men disse dekker bare kanalvalg og volum, samt av/på og inngangsvelger. Resten av funksjonenen styres med den inkluderte fjernkontrollen.

Baksiden har mini-DIN for video og minijack for lyd. For å kunne koble til VGA-kablen fra PCen og til skjermen leveres det med overgangskabler for analoge signaler.

Her er det en kort overgangskabel til skjerminngangen, og en seks ganger så lang til PCen. Dette syntes vi var merkelig. Da blir det mest praktisk å ha boksen stående nært PCen i stedet for nært skjermen. Plasserer du tuneren nært skjermen, blir den totale kabellengden lang, siden det ikke finnes korte VGA-kabler og du må bruke to stykker siden utganen fra tuneren er en hun-kontakt.

Vi ville valgt en motsatt løsning, eller gjort det mulig å bytte om overgangskablene. Dette
er altså ikke mulig.

Det følger også med en kabel for tilkobling til S-video, koaks og stereo lyd på phonoplugger. Denne plugges inn i en egen ingang, og du kan velge mellom koaks og S-video. Men det er bare ett sett lydinnganger.

Benq AV Box TV-tuner


Strømforsyningen er ikke inkludert, derimot følger det med en strømkabel for direkte tilkobling til Benqs LCD-skjermer FP591 og FP791, som er utstyrt med strømutgang.

Vi brukte i stedet en vanlig 12 volt strømforsyning, og det fungerte helt utmerket.

Bildekvalitet

Søking av kanalene på vår kabel var gjort på et par øyeblikk, og både fungerende og kodete kanaler ble funnet. Det er enkelt å slette de kanalene man ikke vil ha.

Bildet var rolig, skarpt og klart med flotte farger. Vi sammenlignet det side ved side med et toppkvalitets TV-kort fra Hauppauge, og bildet var nærmest identisk.

Det er helt uproblematisk å sitte i vanlig PC-avstand til skjermen, noe som ikke fungerer på langt nær så bra med en ordinær liten TV.

Ikke stereo

Derimot fikk vi ikke stereolyd på noen av TV-kanalene. Det er ikke så farlig i noen sammenhenger, men andre vil kanskje forlange dette. I brukerveiledningen står det at man kan velge forskjellig lydmodus, men dette fungerte ikke på vårt oppsett.

Konklusjon

Benq har laget en svært nett og elegant TV-tuner. Den har litt sære tilkoblingsmuligheter, men glimrende bildekvalitet.

Lyden fra vår UPC-kabel klarte den ikke å dekode i stereo, det kan være at det er annerledes og mer vellykket på andre anlegg.

Benq importeres av EET, kontakt din forhandler for prisinformasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer