Ber nordmenn droppe slike passord

Verden over er over 10 milliarder passord og brukernavn stjålet. NorSIS oppfordrer nordmenn til å sjekke om deres passord er på avveie, og ber deg unngå typiske gjengangere.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 24.10.2013 FELLER: Seniorrådgiver i Norsis, Vidar Sandland, viser hvor enkelt det kan være å lure deg til å gi fra deg passord og brukernavn på nettet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tjenesten Have I Been Pwned som har registrert at mer enn 10 milliarder brukernavn og passord kan være på avveie. Publikum kan sjekke her om passord man har er stjålet.

Før sommerferien var det for eksempel et sikkerhetsbrudd hos mattjenesteselskapet Foodora der informasjon om 600.000 kunder kom på avveie.

– Denne type gigantiske datainnbrudd skjer dessverre svært ofte. Vi anbefaler sterkt å sjekke om dine påloggingsdetaljer kan være blant dem som har kommet på avveie. Denne typen informasjon selges gjerne videre til kriminelle for videre misbruk, eller til privatpersoner som kjøper pålogging til nettjenester som Netflix for en billig penge, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS).

Han advarer spesielt mot passord du bruker på alle daglige tjenester. Skjer det et brudd, kan kriminelle få adgang til store deler av folks digitale liv. De vanligste passordene er gjerne kombinasjoner av 123456 og lignende. Dette er et passord man må styre klar av, sier Sandland.

- Opprett totrinnsbekreftelse

I tillegg til å ha et passord som er lett å huske men ikke så lett å gjette, er det en god idé å aktivere såkalt totrinnsbekreftelse - der du eksempelvis i tillegg må godkjenne innlogginger ved hjelp av en SMS eller autentiseringskode i en app på mobilen.

– Hvis man aktiverer totrinnsverifisering, er ikke passordet like viktig. Da kan man egentlig bruke samme passord overalt hvor man benytter totrinnsverifisering, for eksempel på Facebook, Outlook og Gmail som støtter det ekstra sikkerhetsleddet, har Sandland tidligere uttalt til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer