Best i test

Denne gangen var vinneren åpenbar.

Best i test
Publisert
Sist oppdatert

I denne testen har vi sett på fem billige speilreflekskameraer - ett fra hver av de største produsentene, og alle i produsentenes gjeldende sortiment.

Prisene varierer fra rundt 3500 kroner til 5000 kroner med kit-objektiv, og det viser seg at du kan få et svært godt kamera for 5.000 kroner i dag.

Ingen av de testede kameraene er direkte dårlige, men det har vært lettere å kåre en vinner denne gangen enn det har vært tidligere. Dette er fordi vinnerkameraet utmerker seg på flere måter og fremstår uten spesielle svakheter.

Flere speilreflekstester

Her følger utdrag fra konklusjonen om hvert kamera. Du kan klikke på modellnavnet for å hoppe rett til den fulle omtalen av kameraet.

Best i test


Best i test


Best i test: Pentax K-x

Fra konklusjonen:
Vi lar oss overraske av Pentax denne gangen, som virkelig har skrudd sammen et svært godt kamera i K-x.

Pentax K-x er et deilig kamera å holde i hånda, det scorer svært godt på brukskomfort og har også den største søkeren i denne gruppen. I tillegg er det svært funksjonsrikt, noe som gjør at dette virkelig er et kamera du kan vokse med underveis, og K-x har flere unike funksjoner du ikke finner hos de andre.

Brukervennligheten er også meget god - riktignok uten "inn-med-teskje"-funksjonaliteten du finner hos Olympus og Nikon, men etter hvert som man bruker kameraet setter man pris på de små finessene Pentax har bakt inn i programvaren.

Ytelsesmessig er kameraet svært raskt på seriefoto, og både autofokus og blitslading er blant de raskeste i denne testen. Legg så til at kameraet har meget god bildekvalitet og kan filme med HD-oppløsning, så sitter du igjen med et kamera med få svakheter i forhold til prisen.


PÅ TIDE Å BYTTE UT? Ved å finne ut hvor mange bilder du har tatt med kameraet, kan du estimere hvor mange du har igjen før speilmekanismen kan begynne å svikte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PÅ TIDE Å BYTTE UT? Ved å finne ut hvor mange bilder du har tatt med kameraet, kan du estimere hvor mange du har igjen før speilmekanismen kan begynne å svikte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Best i test


Anbefalt: Nikon D3000

Fra konklusjonen:
Nikon D3000 er et godt valg for nybegynneren, der mesteparten av betjeningen foregår via et svært brukervennlig grensesnitt på skjermen. Kameraet viser deg eksempler dersom du vil angi manuell hvitbalanse, endre fokusmetode eller justere følsomheten, og hvert menyvalg er forklart dersom du trykker på hjelpeknappen; også på norsk.

I tillegg er kameraet godt utstyrt på funksjonsfronten, både i opptaksmodus og også med tanke på etterbehandling av bildene i kameraet. Ytelsesmessig er kameraet kjapt nok for de fleste (selv om autofokusen ikke er like rask som de raskeste), og batterilevetiden er best blant de testede kameraene.

Vi skulle gjerne ha sett at bildekvaliteten hadde vært enda et hakk hvassere, men det er ingen tvil om at Nikon D3000 vil oppfylle de fleste krav i dette brukersegmentet, og med en av testens hyggeligste prislapper, ender vi derfor opp med å konkludere med at Nikon D3000 er mye kamera for pengene, og et anbefalt kjøp fra oss.


Best i test


Best i test


Anbefalt: Olympus PEN E-PL1

Fra konklusjonen:
Det er vanskelig å anmelde kameraer basert på Micro FourThirds-standarden uten å være en smule subjektive - størrelsesaspektet er nemlig såpass relevant her at det nødvendigvis må telle med i totalkarakteren. PEN-kameraet er bittelite sammenlignet med de andre, men har allikevel meget god bildekvalitet som du ikke vil være i nærheten av å oppnå med et kompaktkamera, og nettopp det er noe av det vi setter mest pris på ved denne kameraserien fra Olympus.

På tross av den lille størrelsen, fremstår PEN E-PL1 som ett av de to mest avanserte kameraene i denne gruppen, med finesser som styring av trådløs blits, et hav av innstillinger og funksjoner og også funksjonalitet myntet på nybegynneren.

Vi skulle helst ha sett at autofokusen var noe raskere, og i sterkt sollys savner vi den optiske søkeren, men det er ingen tvil om at Olympus PEN E-PL1 er et meget godt og lite kamera, og vi gir derfor også "Anbefalt produkt"-utmerkelsen til Olympus i denne runden.


Best i test


Canon EOS 1000D

Fra konklusjonen:
Canon EOS 1000D er et trygt og godt kjøp for de fleste, der overraskelsene er få - på godt og vondt. De fleste vil oppleve det som lettvint i bruk, selv om den absolutte nybegynneren vil få mer hjelp fra et par av de andre kameraene i denne testen. Bildekvaliteten er jevnt over god, og i de aller fleste tilfeller er det bare å sette kameraet i automodus og knipse i vei.

Vi savner imidlertid "det lille ekstra" fra 1000D. Kameraet mangler funksjonalitet du sannsynligvis vil savne når du har lært det å kjenne (spotmåling er ett eksempel), og kan heller ikke skilte hverken med videoopptak, innbakte bildefunksjoner eller andre ting som kan krydre opplevelsen.

Alt i alt fremstår derfor Canon-kameraet som et godt kamera, men det er ikke et kamera du kan vokse med underveis. Da må du ett hakk opp på rangstigen.


Best i test


Sony Alpha A230

Fra konklusjonen:
Konstruksjonskvaliteten på A230 er såpass dårlig at dette blir en liten "showstopper" sammenlignet med de andre kameraene. Vi har vært mange som har holdt i kameraene under testingen, og nesten alle var enige i at Sony Alpha A230 var et ukomfortabelt kamera å holde i.

I tillegg fremstår kameraet som enkelt - det har begrenset med funksjoner uten finesser hverken for nybegynneren eller den mer avanserte, og ytelsen er under middels.

På bildekvalitet er det lite som skiller disse kameraene, men Sony scorer dårligst med tanke på støynivå i dårlig belysning, og kit-objektivet er heller ikke blant de skarpeste.

Vi sliter derfor med å finne de store kjøpsargumentene for A230, bortsett fra at prislappen er blant de hyggeligste i denne gruppen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer