Beste oppgradering for 2000 kroner?

Misførnøyd med PC-en? Hva gir mest for pengene hvis du har 2000 kroner til å oppgradere?

Beste oppgradering for 2000 kroner?
Publisert
Sist oppdatert

Hele poenget med PC-er er at de er fleksible. Det gjelder både bruksområder og selve konstruksjonen, PC-er kan skreddersys til helt bestemte oppgaver, eller fungere som altmuligmaskin.

De fleste som kjøper en PC vil etter en tid finne ut at det er noe man gjerne skulle hatt mer av. Det kan være mer lagringsplass, mer skjermplass, bedre ytelse eller mindre støy. Aller helst skulle man hatt alt sammen, men det er ikke alltid budsjettet strekker til.

Vi har tatt utgangspunkt i at du har 2000 kroner i potten som skal brukes til en bedre brukeropplevelse. Summen er såpass stor at du får mye brukbart for pengene uten å torpedere husholdningsbudsjettet.

Forskjellige utgangspunkt

Vi ser for oss tre forskjellige scenarier:

  • Du har en bærbar PC
  • Du har en stasjonær PC
  • Du har begge deler

De som har kjøpt en bærbar har gjort noen valg som ikke kan gjøres om. Det gjelder selve formatet på maskinen og hva slags tilkoblinger den har.

Har du kjøpt en liten maskin er den praktisk å ta med seg, men skal du bruke den hjemme til litt større oppgaver blir det trangt.

Samtidig er det begrenset hvor stor lagringsplass det er i en bærbar.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


Forslag til deg som har bærbar:
En ekstra skjerm på 21,5 tommer med oppløsning på 1920 x 1080 får du i skrivende stund for under 1200 kroner. Denne oppløsningen er den nye trenden, du får praktisk talt samme høyde som med 1650 x 1080 som var dominerende tidligere, men du får en god del mer plass i bredden.

Les mer om skjermer her

Ekstra lagringsplass kan du få enten ved å bytte ut den interne disken, eller ved å kjøpe en ekstern disk. Trenger du mer kapasitet til det du bruker maskinen til hjemme er saken grei. Da kjøper du en ekstern 3,5-tommers harddisk.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


Du får 500 GB ekstra kapasitet for rundt 600 kroner, blar du opp en hundrings eller to i tillegg får du dobbelt så stor kapasitet.

Da har du enda et par hundrelapper til separat tastatur og mus.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


Trenger du i stedet større lagringsplass internt i maskinen får du en 500 GB disk til i overkant av 700 kroner. Da får du jobben med å montere inn og overføre data fra den gamle disken til den nye, noe som kan være plundrete første gangen. Et tips er å sette den gamle disken i et lite kabinett, da kan du kopiere over alt du ønsker til den nye interndisken og så bruke den gamle som ekstern ekstradisk i stedet.

Les mer om ekstern lagring

Hvis du derimot klarer deg uten tastatur og mus, og synes maskinen lugger litt for mye når du kjører flere oppgaver samtidig, kan du bruke de par hundrelappene du har til overs til å kjøpe mer minne. Har maskinen for eksempel 1 GB minne, er en dobling å foretrekke. Det er dessuten enkelt å sette inn minnebrikker i en bærbar PC.

Her ser du hvordan du går fram.

Forslag til deg som har stasjonær PC

Her du valgt stasjonær PC kan det være mange grunner til det. Krever du mest ytelse for pengene er det stadig en stasjonær PC som leverer mest. En stasjonær PC kan også være den billigste løsningen, hvis du ikke har store krav til maskinen.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


Bruker du PC-en til helt spesielle bruksområder er det en stasjonær som er mest fleksibel, og kan bygges ut med mange forskjellige typer tilleggskort og enheter.

Nettopp derfor er mulighetene store når det gjelder utvidelser, bare du er klar over hvilke typer kortplasser det er i maskinen din. Er den for gammel er det straks mer sparsomt med muligheter.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


En kraftigere prosessor og mer minne kan gjøre susen hvis du bruker maskinen til tunge tak. Men vanligvis vil mange brukere ikke merke de store forskjellene, siden det er begrenset hva som er tilgjengelig og er kompatibelt. Nye prosessorer passer ikke i "gamle" hovedkort, spesielt ikke på Intel-platform i de senere år. Det samme gjelder til en viss grad også minne.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


Hvis du bruker PC-en mye til spill er et nytt grafikkort svært aktuelt. For 2000 kroner får du ATI HD 4890 eller nVidia GTX 275-kort som kjører det meste av dagens spill med god margin. I hvert fall hvis du har en normal skjerm og ikke ekstrem oppløsning. Men sjekk for all del først om maskinen/hovedkortet støtter den varianten av PCI Express som grafikkortet krever.

Hvis du allerede har et grafikkort som gjør jobben, er en SSD (flashminnebasert lynrask lagring) som systemdisk noe som vil sette fart i sakene.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


For 2000 kroner får du enten en av de raskeste SSD-enhetene (250/70MB/sek lese/skrive) med kapasitet på 80 GB, eller en med lavere (100/80MB/sek lese/skrive) ytelse og 50% større kapasitet - 128 GB.

På denne disken lagrer du bare operativsystem og programmer. Alt annet legger du på en vanlig disk.

Oppstart av maskin og programmer kan bli opptil dobbelt så rask, avhengig av hva slags disk som satt i maskinen tidligere. Det gir en helt annen brukeropplevelse.

Enda et alternativ er å kjøpe en ekstra skjerm og en ekstra intern harddisk. Å jobbe på to skjermer er etter hvert blitt vanlig blant krevende brukere med mange programmer som kjører samtidig.

Hvis du har både bærbar og stasjonær
Mange har flere maskiner hjemme, enten de bor alene eller sammen med familien. En stasjonær og en eller flere bærbare er ikke uvanlig i mange familier i dag.

Et problem som da dukker opp er hvor felles filer skal ligge. Bilder, videoer, musikk, avtaler, dokumenter osv. - når det ligger tilfeldig spredt rundt om kring blir det lett kaos og ting kan forsvinne.

Beste oppgradering for 2000 kroner?


For å rydde opp i slikt trenger du en NAS - en nettverksdisk. Det er et eksternt diskkabinett med nettverkstilkobling. Lagringskapasiteten i denne kan deles av alle, samtidig som hver og en kan ha sitt eget private område beskyttet av passord.

TEST: Qnap TS-119 Turbo NAS

De fleste NAS-enheter kan også settes opp til å kunne nås utenfra, via Internett. Da vil du kunne få tak i filer og dokumenter uansett hvor du er i verden, bare du har nettilgang.

En NAS-enhet med 1 TB kapasitet får du for ca 2000 kroner. Lagringsplassen kan som regel bygges ut med flere disker, internt og/eller eksternt.

Flere gode forslag?

Disse forslagene er generelle. Har du speisielle bruksområder eller prioriteringer vil due velge annet tilleggsutstyr.

Del gjerne gode forslag med andre lesere i debatten under. Advarsler er også velkomne!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer