Kontaktløs betaling i butikk:

Betale med mobilen, klokka, eller nettbrettet?

Med disse løsningene kan du betale på butikken uten å ha med deg bankkortet.

KORTLØS BETALING: Lei av å betale med bankkortet? Nå fungerer klokka eller mobilen like godt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
KORTLØS BETALING: Lei av å betale med bankkortet? Nå fungerer klokka eller mobilen like godt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert

Nylig ble det klart at Sbanken kaster seg på Apple Pay-bølgen og gjør den kontaktløse betalingsmetoden i butikk tilgjengelig for sine kunder.

For mange er det å kunne betale uten å måtte dra kortet, eller en gang ha med lommeboka fristende, og med Apple Pay får du akkurat det.

Så hva hvis du ikke har iPhone eller Apple-watch? Frykt ikke, det fins mange gadgets på markedet som lar deg betale på samme måten.

Near Field Communications

De kontaktløse betalingsløsningene bruker et system kalt NFC, eller Near Field Communication.

Betalingsterminaler som i dag kan ta imot kontaktløs betaling fra bankkort, med «tæpping», kan også ta imot betalinger fra for eksempel Apple Pay.

– Terminalene bruker i dag NFC for å kommunisere kontaktløst/trådløst med betalingskort, og mobiler og Apple Pay benytter seg av samme teknologi for å kunne gjennomføre en betaling i butikk, sier Ove Skeie i Nets i en pressemelding.

Dersom du laster ned en digital lommebok, såkalt Wallet, og laster inn bankkortet ditt, skal du kunne betale uten å ha kortet fysisk i nærheten. Såframt du er kunde i riktig bank.

Selv om ulike produkter i lang tid har blitt produsert med NFC teknologi, har det tatt litt tid for bankene å bli med på løsningen. Men nå er stadig flere banker ute og melder seg på, og valgene av løsning og produsent er mange.

Apple Pay

For å ta Apple Pay først. Her må du ha et Apple-produkt som har NFC-teknologi.

De nyere versjonen av iPhone, fra iPhone 6 og oppover, alle versjoner av Apple-Watch og enkelte versjoner av iPad har denne teknologien integrert.

RIKTIG MERKE: Har betalingsterminalen dette merket, kan du betale med produkter som har kontaktløs betaling.
RIKTIG MERKE: Har betalingsterminalen dette merket, kan du betale med produkter som har kontaktløs betaling. Vis mer

Deretter må du være kunde hos enten Nordea, Santander, eller nå Sbanken. Kan du krysse av på disse, kan du bruke Apple-produktet ditt til å betale med på terminaler som enten har ApplePay logo eller viser merket som sier kontaktløs betaling.

Google Pay og Samsung Pay

Google har en liknende variant for alle Android-telefoner med NFC-funksjon. Men ifølge Google støttes ikke denne tjenesten av noen norske banker på nåværende tidspunkt.

Har du en av de nyere Samsungtelefonene, har du kanskje lagt merke til at du har Samsung Pay? Vel, foreløpig må du smøre deg med tålmodig hvis du håper du skal kunne bruke denne, som Apple-brukere kan med Apple Pay. I dag er det bare Sverige som kan bruke denne betalingsmåten, og foreløpig er det ingen lanseringsdato for Norge.

Dersom du har et svensk SIM-kort og er tilknyttet en svensk bank som støtter Samsung Pay, så kan du imidlertid bruke betalingsmåten også i Norge. Listen over telefoner og banker som støtter Samsung Pay finner du her.

Betale med treningsklokka

Også treningsklokker er i disse dager utstyrt med NFC-teknologi. Alle versjoner av AppleWatch støtter Apple Pay, og nå har konkurrenten Fitbit lansert sin egen Fitbit Pay.

Foreløpig er det Fitbit-versjonen Ionic og Versa som kommer med NFC-teknologi, men en Special edition av den kommende Charge 3 skal også ha betalingsløsningen.

For å bruke Fitbit Pay, må du imidlertid ha riktig bank, i tillegg til en kompatibel klokke selvsagt. Per i dag er Fitbit Pay støttet av:

 • Danske Bank (MasterCard)
 • Eika Kredittbank AS (MasterCard)
 • Eurocard (MasterCard)
 • Nordea
 • SEB (MasterCard)
 • Sparebanken Sør (Visa)
 • Storebrand (Visa)

Når Fitbit har digitale betalingsløsninger, vil selvsagt ikke Garmin være noe dårligere. Ved hjelp av tjenesten Fit-Pay, som ikke må forveksles med Fitbit Pay, kan man med enkelte Garmin-klokker betale på treningsturen uten å ha med verken lommebok eller telefon.

Garmin Pay kommer med følgende klokker:

 • Fénix 5-serien
 • Vivoaktive 3-serien
 • Forerunner 645-serien
 • D2 Delta-serien

Selv med riktig klokke må du, som med de andre betalingstjenestene, være kunde i riktig bank. Listen over banker og kort som støtter Fit-Pay finner du her.

Andre betalingsløsninger

I tillegg til kontaktløs betaling i butikk, finnes det flere andre måter å unngå å bruke kortet på.

Den foreløpig største løsningen for betaling i Norge er Vipps, opprinnelig laget av DNB, hvor du gjennom applikasjonen på telefonen kan betale i nettbutikker eller fysiske butikker. Så lenge du har en iPhone- eller Android- telefon og er kunde i en norsk bank, så kan du bruke Vipps for å betale. Vipps jobber visstnok også med en betalingsløsning som skal kunne konkurrere med blant annet Apple Pay.

Samme løsning har Masterpass fra MasterCard. Her kan du også betale i nettbutikker, men i tillegg kan du, hvis du har MasterCard fra Resurs Bank, en Android-telefon og appen Loyo Pay, betale kontaktløst i enkelte butikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer