Test: Multicom Talisa U231

Billig og bra PC til skoler og studier

Og den er i tillegg lydløs!

LETT OG ROBUST: Det er lett å tippe at denne PC-en er langt dyrere enn den i realiteten er. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LETT OG ROBUST: Det er lett å tippe at denne PC-en er langt dyrere enn den i realiteten er. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er midt i ferien for de fleste, tikker klokka raskt mot skolestart. Det betyr samtidig at tusenvis skal ut i markedet for å kjøpe ny PC.

Og mens vi her i Dinside ofte tester de dyre og mest spennende PC-nyhetene, er det ikke til å stikke under stol at de fleste av oss egentlig kan klare oss med noe mye enklere. Hvis du trenger en maskin til skoleoppgaver, musikk, film og sosiale medier, kan det for eksempel være hensiktsmessig å se på helt andre egenskaper enn rå prosessorkraft.

Viktigere enn rå ytelse

Til skolebruk bør for eksempel robusthet, vekt og batteritid være noe av det viktigste å vurdere. Støy er også en faktor som bør tas med i betraktning, gitt at du mest sannsynlig skal bruke maskinen både på forelesninger og på lesesalen.

Har man i tillegg et begrenset budsjett, er det likevel mye å velge i. Et hett tips er å stifte bekjentskap med Chromebooks, de bærbare maskinene som er utstyrt med Googles ChromeOS, der det aller meste skjer på nettet. Disse koster vanligvis fra rundt 2.000 og oppover.

Lydløs skole-PC

Men også for deg som er svoren Windows-tilhenger, finnes det etter hvert en del å velge i i denne prisklassen. Dagens testprodukt er et godt eksempel. Dette er en helt fersk modell fra den norske PC-produsenten Multicom, som kanskje er mest kjent for kraftigere gaming-maskiner, som har mange av de egenskapene vi ville sett etter i skoleklassen:

 • Skjerm: 13,3 tommer matt IPS, full HD-oppløsning
 • Prosessor: Intel Celeron N4100, vifteløs
 • Minne: 4 GB RAM (som også er maks)
 • Lagring: 64 GB eMMC (kan oppgraderes)
 • Webkamera: 720P
 • Nettverk: Trådløst nett (802.11abgn + Bluetooth 4.0)
 • Tilkoblinger: 2 x USB 3.0, 1 stk micro HDMI, minijack for lyd ut/inn
 • Kabinett: Sølv aluminium/magnesiumlegering
 • Størrelse: 31,2 x 21,3 x 1,85 cm
 • Operativsystem: Windows 10 Professional
 • Pris: 2.495 kroner, inkludert mva
MULTICOM: Logoen er preget i aluminium, på lokket og under skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MULTICOM: Logoen er preget i aluminium, på lokket og under skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
LETT: 1,3 kg er så lett at det frister å ta med PC-en på tur. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LETT: 1,3 kg er så lett at det frister å ta med PC-en på tur. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vurdering av maskinvaren

Windows 10 Pro hadde vi ikke ventet oss, det er ofte knyttet til PC-er i bedriftsmarkedet. Den byr på utvidet funksjonalitet i forhold til Home-utgaven, og er absolutt et pluss.

Prosessor, minne og lagring er derimot typiske for prisklassen. Mange rynker på nesa når de hører ordet Celeron - som ikke akkurat forbindes med kraft - men man skal ikke kimse av N4100, det er en prosessor med fire kjerner - og ytelsen ligger ofte på nivå med Intel Core i3-7100U, som var populær i budsjettklassen for en tid tilbake. Denne er dessuten vifteløs, noe som betyr at maskinen er dønn stille - uansett belastning.

Den har integrert grafikkprosessor og håndterer det meste av oppgaver uten særlig svette, også video i full HD-oppløsning og høyere. Men den trives klart best med få oppgaver om gangen, mye takket være internminnet på 4 GB.

4 GB RAM er nemlig ikke mye, og lagringsplassen på 64 GB er også en klar begrensning. Installerer du Office-pakka og har mange brukerfiler, blir det fort fullt. Lese/skriveytelsen er også begrenset (vi målte den til å ligge omtrent på nivå med en klassisk harddisk), noe som kan medføre forsinkelser og heng dersom du kjører flere programmer samtidig.

Du kan heldigvis installere en ekstra SSD i maskinen, men da blir det jo samtidig fort en mye dyrere PC. Nettlagring kan naturligvis være et (godt) alternativ til lagring av brukerfiler.

SSD-LUKE: Her kan du montere en ekstra SSD og dermed få mer og hurtigere lagring. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SSD-LUKE: Her kan du montere en ekstra SSD og dermed få mer og hurtigere lagring. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det trådløse nettverkskortet er av eldre dato, og støtter ikke de raskeste standardene - men holder i massevis til strømming av video og lignende - også i full HD-oppløsning.

I batteritesten vår strømmer vi video fra Youtube til batteriet går tomt, og her holdt maskinen det gående i 309 minutter. Det tilsvarer 5 timer og 9 minutter. Det er akseptabelt, ikke noe mer. Multicom hevder at det skal holde i inntil 8 timer med variert, lett bruk.

Vær også oppmerksom på at lading av batteriet tar tid. Etter å ha ladet i én time, viste indikatoren 48 prosent, etter å ha startet på 6 prosent. Fulladet er det altså ikke før det har gått rundt 2,5 timer.

God skjerm - robust innpakning

Det bringer oss over på neste punkt, skjermen. Her har produsenten brukt et IPS-panel med god innsynsvinkel og presise farger. Lysstyrken kan ikke måle seg med de beste, men dette er mer enn greit til normal innendørsbruk. Vi forventer egentlig ikke såpass gode paneler på PC-er i denne prisklassen.

Rammen rundt skjermen er temmelig bred, sammenlignet med toppmodellene i 2020, men utformingen ellers gir et veldig tillitsvekkende inntrykk. Den virker rett og slett robust og velskrudd - og PC-en er så tynn at de fleste nok vil anta at den kostet langt mer enn de 2.500 kronene Multicom tar for den.

BRA SKJERM: Den er ikke blant de mest lyssterke, men skjermen er av god kvalitet med bred innsynsvinkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRA SKJERM: Den er ikke blant de mest lyssterke, men skjermen er av god kvalitet med bred innsynsvinkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det ser ut til å være det samme kabinettet som på forgjengeren, U231, som vi testet i 2017.

Litt småplukk

Tastaturet er fast og fint, men merk at enter-tasten er av den smale typen som vi normalt ikke finner på norske tastaturer. Det kan kanskje føre til litt feiltrykk i starten, dersom du er vant til enter-tast som går over to rader.

KLASSISK CHICLET: Det er ikke mye å utsette på tastaturet, annet enn en litt liten enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KLASSISK CHICLET: Det er ikke mye å utsette på tastaturet, annet enn en litt liten enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det er ellers et par detaljer vi stusser litt på - det første er valget av micro-HDMI som skjermutgang. Du trenger altså en overgang til vanlig HDMI for å koble PC-en til en ekstern skjerm, men ta godt vare på denne overgangen - for slike er svært sjelden vi ser. Forgjengeren benyttet her mini-HDMI, som heller ikke er veldig vanlig.

Den andre detaljen er plasseringen av lyd ut/inn-porten. Denne er plassert rett ved siden av strøminntaket, som bruker en plugg som passer perfekt inn i lydporten. Vi tipper det er flere enn oss som stadig putter denne i feil hull.

DOBBELT: Plasseringen av lydporten burde vært lagt til et annet sted. Vi putter stadig inn strømpluggen i feil hull, og da blir det ikke mye lading av batteriet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DOBBELT: Plasseringen av lydporten burde vært lagt til et annet sted. Vi putter stadig inn strømpluggen i feil hull, og da blir det ikke mye lading av batteriet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vær også oppmerksom på at verken webkameraet eller de interne høyttalerne imponerte oss i særlig grad. Begge deler har en kvalitet som matcher det du betaler for.

I spesifikasjonene står det at kameraet støtter Windows Hello (ansiktspålogging), men dette stemmer ikke med våre erfaringer.

BLEKT: Webkameraet er ikke det beste vi har sett, men fungerer til enkel videokonferanse, dersom du ikke har for store krav. (skjermdump)
BLEKT: Webkameraet er ikke det beste vi har sett, men fungerer til enkel videokonferanse, dersom du ikke har for store krav. (skjermdump) Vis mer

Konklusjon

Multicom Talisa U231 er en billig PC som tilsynelatende koster mye mer. Prisen på testtidspunktet var 2.495 kroner. Det er ingen tvil om at du får mye for pengene!

Billig og bra PC til skoler og studier

PC-en har en robust utførelse, bra skjerm og er dessuten helt lydløs. Den er på ingen måte kompromissløs, så vær obs på de negative sidene før du eventuelt slår til. Du finner plussene og minusene i boksen under.

Mer informasjon hos Multicom.

Har du begrenset budsjett og ønsker noe med mer futt i, bør du få med deg vår sjekk av maskiner fra Elkjøps outlet.

Testresultat

Multicom Talisa U231

Robust kabinett, god kvalitetsfølelse, bra skjerm, lydløs, tynn og lett, Windows 10 Pro, svært lav pris

Begrenset minne og lagringsplass, begrenset kvalitet på webkamera og høyttalere, snodig plassering av lyd-porten, PC-en er ikke laget for tyngre oppgaver

VOKSER: Motors sjefsredaktør Espen Stensruds Macbook begynte å bule. Dette var årsaken. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer