Chromecast med Google TV | TEST

Billig og knallgod

Har TV-en din behov for en «smart» oppgradering, er nye Chromecast vel verdt pengene.

«NY» CHROMECAST: Chromecast med Google TV ble lansert i USA høsten 2020, men får i dag norsk premiére. Foto: Pål Joakim Pollen
«NY» CHROMECAST: Chromecast med Google TV ble lansert i USA høsten 2020, men får i dag norsk premiére. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Da Chromecast ble lansert i 2013 var den en veldig billig inngangsbillett for å få Netflix og andre tjenester på TV. Du plugget den i en ledig HDMI-port og koblet til strøm, for så å kunne «caste» innhold direkte fra mobilen eller nettbrettet.

Senere har den blitt lansert i flere varianter – i 2016 kom Ultra-versjonen, som også kunne by på 4K-oppløsning.

I dag slippes den nyeste Chromecast-enheten på det norske markedet, som heter Chromecast med Google TV.

Det betyr på ingen måte at ingen nordmenn har den fra før – den ble nemlig lansert i USA høsten 2020 og har vært solgt av enkelte butikker her til lands som har valgt å importere den selv.

Men fra i dag er den altså offisielt tilgjengelig fra Google, og da i langt bredere salg enn tidligere.

Med operativsystem og fjernkontroll

Det som skiller Chromecast med Google TV fra tidligere Chromecast-modeller er nettopp «med Google TV».

Chromecast med Google TV er den første Chromecast-enheten som gir deg et visuelt brukergrensesnitt på TV-en. Foto: Pål Joakim Pollen
Chromecast med Google TV er den første Chromecast-enheten som gir deg et visuelt brukergrensesnitt på TV-en. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Der Chromecast tidligere bare var en dings du kunne sende innhold til fra en annen enhet, er den nye utgaven utstyrt med operativsystemet Google TV (tidligere Android TV) og en fjernkontroll, som lar deg styre det som skjer på TV-en. Altså ikke veldig ulikt slik Apple TV fungerer, men da med et annet operativsystem.

Skjønt har den selvsagt bevart kjernefunksjonen fra tidligere modeller, altså at du kan caste bilder, lyd og video fra andre enheter. Og det kan du gjøre både fra iOS/Android og MacOS/Windows.

HDMI og strøm

Når du pakker opp Chromecast med Google TV får du med alt du trenger i esken. Selve enheten ser ut som en avlang puck og har en innebygd HDMI-kabel som er 6-7 centimeter lang. I den andre enden finner du en USB-C-port som du plugger den medfølgende strømforsyninga i.

I tillegg til selve enheten får du med fjernkontroll (og batterier), samt en strømforsyning på 5V/1,5A med USB-C. Men der kan du like gjerne bruke mobilladeren om den er kraftig nok. Foto: Pål Joakim Pollen
I tillegg til selve enheten får du med fjernkontroll (og batterier), samt en strømforsyning på 5V/1,5A med USB-C. Men der kan du like gjerne bruke mobilladeren om den er kraftig nok. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enheten krever mer strøm (7,5W) enn det TV-er pleier å kunne levere fra sine USB-porter, så her er du nok nødt til å ofre en stikkontakt.

Så er det bare å sette TV-en på riktig kilde og gå igjennom oppsettet, som gjøres via Google Home-appen. Du får forklaring både på TV-en og telefonen underveis – dette klarer alle. Du kan bare bruke Chromecast-enheten med trådløst nettverk i utgangspunktet, men det finnes et eget støpsel med ethernet-port om du vil bruke den kablet (249,-).

Chromecast med Google TV støtter for øvrig både 4K-oppløsning inntil 60 bilder per sekund med HDR (HDR10+ / Dolby Vision) og har passthrough av Dolby Atmos-lyd.

Fjernkontroll med Google Assistent

Den medfølgende fjernkontrollen er ikke like elegant som Apples variant for Apple TV og ser litt «billigere» ut. Den er tykkere og laget i plast. Nokså glatt er den også, men på grunn av tykkelsen skal det i hvert fall litt mer til før den forsvinner mellom sofaputene.

GOD Å HOLDE: Men kanskje ikke med like eksklusivt preg som Apple TV-fjernkontrollen. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD Å HOLDE: Men kanskje ikke med like eksklusivt preg som Apple TV-fjernkontrollen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fjernkontrollen kan ikke lades og trenger to AAA-batterier, men du står selvsagt fritt til å bruke batterier av den oppladbare sorten. Batterier (ikke oppladbare) følger med i esken.

På toppen finner du en ring med fire piltaster med en knapp i sentrum, som trykkes på for å velge ting på skjermen. Piltastene er bare fysiske knapper og ikke berøringsfølsomme som på Apple TV-fjernkontrollen.

Dernest finner du både hjem- og tilbakeknapp på fjernkontrollen, samt hurtigknapper for å starte YouTube og Netflix. Disse knappene er i utgangspunktet låst utover at du kan velge hvilken YouTube-tjeneste (Kids, Music eller vanlig YouTube) som skal startes med YouTube-knappen.

Men det finnes tredjepartsapper i app-butikken som lar deg endre funksjonaliteten (søk etter «button mapper»). Selv har jeg nå for eksempel puttet Disney+ på YouTube-knappen så det skal bli lettere for minstejenta. Og dobbelttrykker jeg på den, åpner jeg Strim. Skjermbilder til denne artikkelen har jeg tatt ved å holde knappen inne, som jeg da har satt opp via Button mapper.

Det er ikke dumt å venne seg til å bruke Google Assistent-knappen, for holder du denne inne, kan du bare snakke inn i fjernkontrollen. Veldig kjekt i søkefelt, for eksempel, fremfor å bruke skjermtastaturet med piltastene, og så fungerer Chromecast med Google TV som et hvilket som helst annet Google Assistent-produkt.

Her har vi spurt assistenten om hvem som er trommeslager i Metallica.
Her har vi spurt assistenten om hvem som er trommeslager i Metallica. Vis mer

Det betyr at du for eksempel kan spørre om hvordan været blir i morgen, om det er kø til jobb, hvem som er trommeslager i Metallica, be om å dempe lysene i stua, sette på ei spilleliste, vise bildet fra overvåkingskameraet, parkere robotstøvsugeren og lignende – akkurat som på en Google-høyttaler/-skjerm eller på telefonen.

Og du kan be om actionfilmer med Tom Cruise eller komedier fra 80-tallet om du vil finne noe å se på, eller fortsette avspillingen av Stranger things på Netflix. Og nei - du trenger ikke å snakke engelsk.

Be assistenten om å fiske frem komediefilmer fra 80-tallet («komedier fra 80-tallet» fungerer ikke like godt) og vips, så er det bare å velge og vrake. Foto: Pål Joakim Pollen
Be assistenten om å fiske frem komediefilmer fra 80-tallet («komedier fra 80-tallet» fungerer ikke like godt) og vips, så er det bare å velge og vrake. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kan styre TV-en

Det er fortsatt fem knapper til på den lille fjernkontrollen: volum opp/ned, demping av lyd, av og på-knapp og bytting av kilde.

Disse sender kommandoer til TV-en, enten ved å bruke såkalt HDMI-CEC (som lar tilkoblede enheter kontrollere TV-en) eller ved å bruke infrarøde signaler.

Volumknappene på siden, de to nederste knappen på toppen, samt mute-knappen (under assistent-knappen) kan styre TV-en din. Foto: Pål Joakim Pollen
Volumknappene på siden, de to nederste knappen på toppen, samt mute-knappen (under assistent-knappen) kan styre TV-en din. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det mest elegante er å bruke førstnevnte, men krever da at TV-en din støtter teknologien og er satt opp riktig, men IR er altså en mulighet. Setter du det opp riktig kan du i praksis legge bort TV-fjernkontrollen, siden du både kan bytte kilde, styre volum og lignende fra Googles fjernkontroll.

Oppsettet av dette finner du i innstillingsmenyen.

Apper og anbefalinger

Grensesnittet i Google TV er veldig innholdsfokusert, i den forstand at mesteparten av det du ser på hjemskjermen er anbefalinger basert på hva du har sett og liker. Favorittappene dine ligger på ei stripe, men er ellers sortert under en egen «apper»-fane.

Her synes vi Google gjør en svært god jobb med å trekke frem filmer og serier fra flere strømmetjenester (du velger selv hvilke) og servere dem i et fint grensesnitt. De fleste titler vises med en score fra RottenTomatoes (0-100 der 100 er best), et nettsted som samler inn anmeldelser fra hele verden og beregner en vektet score.

Hjemskjermen er fylt med anbefalinger på tvers av strømmetjenester, både basert på hva du har sett før og tilsynelatende redaksjonelt innhold. Foto: Pål Joakim Pollen
Hjemskjermen er fylt med anbefalinger på tvers av strømmetjenester, både basert på hva du har sett før og tilsynelatende redaksjonelt innhold. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Klikker du deg inn på en tittel, ser du hvilke(n) strømmetjeneste(r) som tilbyr den, du kan se traileren og du kan gi tommel opp/ned og eventuelt huke av at du har sett den. Under finner du bilder av skuespillere og regissører, som også kan klikkes på for å se andre filmer de er med i. Du finner også veldig gode anbefalinger av innhold som ligner.

En egen ønskeliste-funksjon fungerer på tvers av alle tjenestene og lar deg lage en liste over ting du har lyst til å se. Og: Nylig fikk enheten støtte for å opprette flere profiler til alle i familien, slik at anbefalingene og ønskelista kan tilpasses til hver enkelt familiemedlem. Det samme gjelder «fortsett å se»-seksjonen, som viser filmer/serier du ikke er ferdig med ennå.

For hver tittel får du opp hvem som medvirker og anbefalinger av lignende serier.
For hver tittel får du opp hvem som medvirker og anbefalinger av lignende serier. Vis mer

Via Play butikk kan du laste ned apper, enten det dreier seg om ulike strømmeapper eller helt andre ting, som fotballresultater, værmelding, VPN-tjenester, trening, barneapper, nettleser, spill eller lignende. Ja til og med Apple TV-appen er på plass, som lar deg se filmer du har kjøpt fra Apple eller innhold fra Apples strømmetjeneste, TV+.

Utvalget er nok ikke like godt røktet som hos Apple, særlig på spillfronten, og spill vises ikke frem i særlig grad av Google med mindre det er enkelte titler du har på telefonen fra før. Men du finner også spill om du søker. Og du kan dessuten laste ned Stadia-appen og strømme spill over nettet om nettlinja di er rask nok.

Du finner mye rart i Googles app-butikk, men det er også lassevis med apper som ikke vises med mindre du vet om dem og søker.
Du finner mye rart i Googles app-butikk, men det er også lassevis med apper som ikke vises med mindre du vet om dem og søker. Vis mer

Hva gjelder lagringsplass på Chromecast med Google TV er den relativt beskjeden – 8 GB totalt, og rundt 5 GB tilgjengelig når Google har forsynt seg med sitt. Men appene tar ikke så veldig stor plass - typisk mellom 30 og 100 MB for de ulike strømmetjenestene, så det slår oss ikke som noe stort problem med såpass beskjeden lagringsplass til bruken som er tiltenkt.

Ytelsesmessig går det også greit for seg – vi opplever sjelden at noe hikker og opplevelsen er på par med en hvilken som helst annen smart TV-opplevelse i 2022, vil vi påstå. En funksjon Google nylig viste frem på Google I/O-utviklerkonferansen, og som kommer i nær fremtid, er «picture in picture», som lar deg kjøre to apper på likt. Dermed kan du for eksempel bruke ei rute av TV-skjermen til å vise overvåkingskameraet på barnerommet mens du ser film.

Mobilspillet Orbia finnes også for TV. Ja, jeg har kommet til brett 737.
Mobilspillet Orbia finnes også for TV. Ja, jeg har kommet til brett 737. Vis mer

En annen ting å sette pris på er at du kan sette opp skjermspareren til å vise bilder fra Google Foto-biblioteket ditt når TV-en ikke er i bruk. Du kan velge hvilket album det skal hentes bilder fra – selv bruker jeg det automatiske albumet med venner og kjente der jeg kan huke av hvilke ansikter jeg vil ha med bilder av.

Konklusjon

799 kroner er veiledende pris for Chromecast med Google TV, altså godt under halve prisen av det du må betale for en Apple TV.

Chromecast med Google TV får DinSides anbefalt-medalje.
Chromecast med Google TV får DinSides anbefalt-medalje. Vis mer

Sistnevnte har riktignok en mer snasen fjernkontroll, mer lagringsplass og er bedre egnet til spilling, men Googles enhet har også flere muligheter med tanke på å styre TV-en, casting av innhold fra flere enheter og så videre.

Vi har i det hele tatt lite å utsette på Chromecast med Google TV – særlig om du har en aldrende TV med smart TV-løsning som begynner å bli litt utdatert, vil dette være et ypperlig kjøp.

Ja, den er så lett å koble av og på at du også enkelt kan ta den med på hytta eller hotellferie og fortsette tittinga på favorittserien der.

To tomler opp herfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer