Billig projektor - dyr å bruke

Med en Epson-projektor presser Elkjøp prisene ned til TV-nivå. Men det er en kraftig hake, melder vårt søsternettsted Digi.no.

Det er denne projektoren som selges til 7990 hos Elkjøp i disse dager.
Det er denne projektoren som selges til 7990 hos Elkjøp i disse dager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er harde tider i IKT-bransjen, men dette kommer kundene til gode i form av raskt fallende priser på en rekke typer produkter. Et av dem er video-projektorer, der det for noen år siden var vanskelig å finne noe til under 20-25.000 kroner.

I mars omtalte digi.no et tilbud fra Elkjøp som sendte den enkle Epson-projektoren EMP-30 ned til 9995 kroner.

Nå kutter Elkjøp med Epsons hjelp vekk to tusen kroner på prislappen. Med en prislapp på 7995 kroner åpner EMP-30 muligheter både for små bedrifter og mange hjemmebrukere som hittil har kviet seg.

- Vi mener vi er med på å drive innovasjonen ved å tilby ny produktgrupper til folkelige priser, sier Scott Engebrigtsen, informasjonssjef i Elkjøp til digi.no.

Med en lysstyrke på 800 ANSI lumens og en oppløsning på 1024x768 bildepunkter, hevder Epson at dette er mer enn nok til både hjemmekino og Powerpoint og du trenger ikke å skru av lyset i rommet.

For mange som ikke skal bære den rundt er vekten på 2,9 kilo mindre interessant. På bare 1,8 meters avstand får du et bilde som tilsvarer en 60 tommers skjerm (152 cm fra hjørne til hjørne).

Dyr lampe

Dessverre er det en stor hake som potensielle kjøpere må ta med i regnestykket. De som har eide projektorer en stund har fått erfare at den sterke lampen inne i maskinene er merkelig dyre - ofte 4-5000 kroner.

På spørsmål fra digi.no, bekrefter Dag Inge Larsen, markedsansvarlig for projektorer hos Epson Norge, at Epson ikke har klart å senke prislappen på lampen i takt med de andre komponentene.

Prisen for en lampe utgjør derfor nesten halvparten av prisen på EMP-30 - 3750 kroner.

- Det er dessverre liten konkurranse på lamper og vi har ikke klart å få ned prisen, sier Larsen til digi.no.

Skal du bruke projektoren mye, blir det dyrt. For lampen som står i EMP-30 er i snitt oppgitt til å vare i 1500 timer. Det tilsvarer fire timers bruk hver dag i et år. Så må du ut med 3750 kroner.

- Vi mener at en projektor ikke er en erstatning for en TV i hjemmemarkedet. Vi tror de fleste beholder TVen og bruker en projekter til film, gjerne fordi TVen ikke er en widescreen-modell, forteller Larsen.

For aktive bruker blir dermed en dyrere modell kanskje billigere i lengden. Epson tilbyr EMP-TW10 for 11.490 kroner, men lampen varer hele 3000 timer kjørt i kino-modus og koster mer beskjedne 2250 kroner å bytte. Denne projektoren er for øvrig på testbenken i DinSide Data i dette øyeblikk.

Den lave prisen gjør dessuten at du ikke får toppmodellenes lave viftestøy og høye kontrastfaktor. Kontrastfaktoren forteller hvor flink projektoren er til å vise frem fargen sort. Lav kontrastfaktor skaper grått/blått der det skulle ha vært sort.
EMP-30 har en kontrastfaktoren på 1:400, mens dyrere modeller som har 1:1500 eller 1:2000.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer