Billige grafikkort - gode nok for HD-video?

Både PCer og HD-formatet er på full vei inn i norske stuer, og stadig flere finner ut at datamaskinen også kan brukes til å se film med. Men duger grafikkortene til video og HD?

Publisert
Sist oppdatert

Som de fleste nå sikkert vet er det de to grafikkbrikkeprodusentene ATI og nVidia som dominerer markedet, og når vi tester grafikkort er det som regel 3D-ytelsen vi legger vekt på. I det siste har det likevel ikke bare vært en kamp om best ytelse i spill, nå har også videokvaliteten blitt et stort emne for begge sider. ATI og nVidia har også hvert sitt begrep for videokvalitet: Avivo og PureVideo.

Ett navn, mange teknologier

I realiteten er Avivo og PureVideo bare paraplybetegnelser for mange teknologier for bedre bildekvalitet, sammensatt av både programvare og maskinvare. Enkelt fortalt skal alt dette gi oss bedre farger og klarere bilder med jevnere flyt og maskinvare-akselerert avspilling. Men det store spørsmålet er selvfølgelig: er det merkbart?

For å få utbytte av teknologien må du kombinere "rett" programvare og "rett" maskinvare. For ATIs Avivo er rett maskinvare grafikkort fra deres X1x00-serie, det vil si fra X1300 og opp til X1900. Programvaren er ganske enkelt driverne, men du må hoste opp 15 dollar for maskinvarbasert H.264-akselerasjon.PureVideo trenger grafikkort fra nVidias 6- eller 7-serie. Listen over nøyaktig hvilke teknologier som støttes av hvilke grafikkort er for lang til å gjengis her, men den finnes på nVidias hjemmesider. Programvaren er todelt. Den ene delen er driverne, den andre er "nVidia PureVideo Decoder", som koster fra 20 dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer