BitTorrent: Piratenes yndlingsverktøy

Glem Kazaa, Direct Connect, WinMX, Bearshare og de andre fildelingsprogrammene. Nå spres oftere og oftere piratkopierte spill, musikk og film ved hjelp av BitTorrent-teknologien.

Publisert
Sist oppdatert

BitTorrent er en P2P-løsning som benyttes for å dele/distribuere filer. Men i motsetning til vanlige fildelingsløsninger kan de delte filene befinne seg på vanlige nettsider, IRC, i eposter etc - og ikke nødvendigvis i dedikerte nettverk. Men det er også noen andre, store forskjeller.

Deler på trafikken

Hvis du kommer over en fil på nettet med etternavn .torrent, er det snakk om materiale som deles ved hjelp av BitTorrent-teknologien. For å laste det ned trenger du en BitTorrent-klient, et lite program som registrerer når du klikker på en .torrent-lenke. Når du har klikket, henter klienten informasjon om andre som laster ned samme materiale samtidig. Så begynner klienten å laste ned biter av innholdet fra de andre nedlasterne. Til slutt setter BitTorrent-klienten sammen alle bitene, og gjenskaper innholdet i sin helhet. Og nå kan .torrent-etternavnet ha blitt til én eller flere filer av typen .avi, .iso, mpg eller hva det måtte være.

Dermed har man oppnådd flere ting: Først og fremst har serveren (der den delte filen opprinnelig befinner seg) blitt spart for mye trafikk. For det andre har alle som lastet ned filen bidratt aktivt til å distribuere den videre, uten at det nødvendigvis har vært merkbart for den enkelte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer